Home Hoofdgerechten Quiche met Parmaham en ricotta

Quiche met Parmaham en ricotta

door SmaakMenutie
Quiche met Parmaham en ricotta

Italiaanse twist

Quiche! Alleen de naam al doet ons denken aan een gezellige maaltijd waarbij iedereen mee kan genieten. Deze hartige taart is afkomstig uit Frankrijk, maar de oorsprong ligt eigenlijk in Duitsland.

Het woord komt van kuchen, wat ‘taart’ betekent. De klassieke versie, de quiche Lorraine, is misschien wel de bekendste. Maar wat maakt een quiche zo geliefd? Waarschijnlijk de eenvoud. Met een basis van deeg, eieren en room kun je namelijk eindeloos variëren. Vandaag kiezen wij voor een mediterrane invulling, want wij maken een quiche met Parmaham en romige ricotta.

Hartige taart Parmaham

Parmaham

Parmaham, of prosciutto di Parma, is een van de meest bekende hamsoorten uit Italië. Deze ham wordt gemaakt in de regio rond Parma en rijpt vaak meer dan een jaar. Het resultaat is een zachte smaak die niet overheerst maar juist heerlijk samengaat met andere ingrediënten. In onze quiche zorgt de Parmaham voor een hartige, licht zoute smaak die perfect contrasteert met de romigheid van de kaas en de frisheid van de groenten.

Quiche ingrediënten

Ricotta: zacht en veelzijdig

Ricotta is een frisse Italiaanse kaas die traditioneel wordt gemaakt van de wei die overblijft na het bereiden van andere kazen. Het woord betekent letterlijk ‘opnieuw gekookt’. Deze kaas is luchtig, mild en romig, waardoor hij ideaal is in zowel hartige als zoete gerechten. In onze quiche zorgt ricotta voor een lichte textuur en een zachte smaak die zich goed laat combineren met groenten en vleeswaren. Samen met eieren en room vormt het de perfecte basisvulling voor een smeuïge quiche.

Onze quiche stap voor stap

We beginnen met een quichevorm van ongeveer 26 centimeter, bekleed met hartig taartdeeg. Op de bodem leggen we gebakken ringen rode ui en prei, die zorgen voor een zoetige en kruidige basis. Daaroverheen gaat een laag Parmaham, gevolgd door zachte mozzarella en nog een laag Parmaham.

Quiche maken

Intussen kloppen wij een mengsel van eieren, ricotta, kookroom en een beetje bloem. Dit schenken we over de vulling zodat alles mooi bindt. Tot slot steken we wat cherrytomaatjes in de vulling en strooien we er een dunne laag Parmezaanse kaas overheen. Na zo’n 40 minuten in de oven hebben we een goudbruine quiche die meteen uitnodigt om aan te snijden.

Quiche recept

Serveerideeën en extra tips

Het fijne aan quiche is dat je hem zowel warm als koud kunt eten. Warm uit de oven is hij heerlijk als avondmaaltijd met een frisse groene salade erbij. Koud is hij perfect om mee te nemen naar het werk of als lunch de volgende dag.

Quiche met prei

Ook op een picknick doet deze quiche met Parmaham en ricotta het uitstekend: stevig, smaakvol en makkelijk in punten te snijden. En wie graag varieert, kan de Parmaham bijvoorbeeld vervangen door spekjes of zalm, en de ricotta eens combineren met geitenkaas.

Quiche met Parmaham en ricotta

Quiche met Parmaham en ricotta

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 45 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g ricotta
  • 125 g cherrytomaten
  • 90 g Parmaham
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 50 ml kookroom
  • 6 plakjes hartige taartdeeg
  • 4 eieren
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • 2 el bloem
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 190-200 graden.
  • Snijd 1 prei en 1 rode ui in smalle ringen en bak in een scheutje olijfolie 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Klop ondertussen met een garde 4 eieren los met 250 g ricotta, 50 ml kookroom, 2 el bloem en een snuf zout en peper.
  • Bekleed een quichevorm (ongeveer 26 cm) met bakpapier en verdeel 6 plakjes hartig taartdeeg over de bodem en prik gaatjes in het deeg.
  • Vul eerst met het ui-preimengsel, vervolgens een laagje Parmaham, een laag mozzarella en eindig met de rest van de Parmaham.
  • Schenk het ricottamengsel over het geheel en steek her en der wat cherrytomaten in het geheel. Bestrooi tot slot met een dun laagje Parmezaanse kaas. Plaats circa 40 minuten in de oven.

Quiche met Parmaham en ricotta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

14 reacties

Hilly Nieuwpoort 18 januari 2023 - 18:15

Tim en Erik, wat een lekkere quiche!
We genieten wekelijks van jullie recepten.
Bedankt mannen😘

Reply
Frenk 19 januari 2023 - 22:33

Kun je dit ook koud opdienen? En mag/hoelang moet ik het opwarmen als het afgekoeld is?

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2023 - 12:13

Yes! Zie het intro van dit recept 🙂 Ik zou de quiche een kwartiertje opwarmen ongeveer

Reply
1 2