Home Erik's Asia Ajam boemboe Bali

Ajam boemboe Bali

Balinese kip met tofu

door SmaakMenutie
Ajam boemboe Bali

Snel en eenvoudig

Denk jij ook dat het maken van een boemboe veel tijd en moeite kost? Dan heb je het mis! Deze ajam boemboe Bali is in een handomdraai gemaakt en zorgt voor een heerlijke Indische maaltijd.

Natuurlijk moet het gerecht even sudderen, maar dat geldt ook voor de voorverpakte zakjes en pakjes die je normaal misschien wel zou gebruiken. Bovendien kun je met dit recept de smaak volledig naar jouw wens aanpassen. Dus waarom zou je nog voor kant-en-klare boemboe kiezen als je het zelf kunt maken?

Zelf boemboe maken - kip recept

De basis van de boemboe

Voor het maken van de boemboe heb je slechts een paar ingrediënten nodig die je waarschijnlijk al in je keuken hebt liggen. Begin met het mixen van twee sjalotten, twee tenen knoflook, een rode peper, een theelepel djahé, een theelepel gemalen laos, en een (ontvelde) tomaat tot een gladde boemboe. Dit is de basis van de ajam boemboe Bali en geeft het gerecht zijn karakteristieke smaak.

Boemboe ajam Bali
Zelfgemaakte boemboe

Geweldige balans

Fruit de boemboe in een beetje zonnebloemolie in een pan. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed vrijkomen. Zodra de boemboe begint te geuren, voeg je 200 ml water toe, samen met een verkruimeld groentebouillon blokje voor extra smaak. Daarna is het tijd om de zoetigheid van de gula djawa en de de ketjap manis toe te voegen. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een heerlijke balans tussen mild, kruidig en een tikkie pittig. Een typische smaakcombinatie in de Indonesische keuken.

Tofu bakken
Laat de gebakken tofu even uitlekken

De kip en tofu laten sudderen

Voeg de kip, salam bladeren en de gekneusde stengel sereh toe aan de pan en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen. Dit zorgt ervoor dat de kip gaar wordt en de smaken goed in het vlees trekken. Als de kip bijna klaar is, voeg je de blokjes tofu toe. Laat het geheel nog 15 minuten indikken zodat de saus mooi bindt en de tofu de smaken goed opneemt.

Balinese kip

Waarmee serveren voor een complete maaltijd

Serveer de ajam boemboe Bali met witte rijst en bijvoorbeeld sajoer boontjes voor een complete maaltijd. De combinatie van de gekruide kip en tofu in een mild-pittige saus met de frisse groenten maakt dit gerecht helemaal af. Kortom, indruk maken op je gasten of gewoon jezelf verwennen is een fluitje van een cent met deze zelfgemaakte boemboe. Vergeet de kant-en-klare varianten en maak je boemboe voortaan zelf!

Boemboe Bali kip
Ajam boemboe Bali

Ajam boemboe Bali

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet (2 stuks)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 sjalotten
  • 1 blok tofu (400 g)
  • 1 tomaat
  • 1 rode peper
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 stengel sereh
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 blok tofu in blokjes en bestrooi ruim met zout. Doe een laagje zonnebloemolie in een wok en bak rondom bruin in circa 5-7 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en zet weg.
  • Mix in een hakmolen ondertussen 2 sjalotten met 2 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tl djahé, 1 tl gemalen laos en 1 (ontvelde) tomaat tot een fijne boemboe.
  • Fruit de boemboe in een beetje olie kort aan in een (stoof)pan en schenk 200 ml water erbij samen met 1 verkruimeld groentebouillon blokje. Voeg tevens 1 el gula djawa en 2-3 el ketjap manis toe.
  • Snijd 2 kipfilets in hapklare stukjes en voeg toe aan het geheel. Laat met deksel op de pan nu 30 minuten zachtjes pruttelen en gaar worden. Voeg ook 2 salam blad en 1 gekneusde stengel sereh toe.
  • Haal na circa 30 minuten de deksel van de pan en voeg de blokjes tofu toe. Laat nu nog 15 minuten pruttelen tot het geheel wat is ingedikt. Langer mag natuurlijk ook.

Ajam boemboe Bali ingrediëntenAjam boemboe bali - Kip recept

TIP

Om de tomaat gemakkelijk te ontvellen, blancheer je 'm door deze 20 seconden in kokend water te dompelen en vervolgens 20 seconden in ijskoud water. Dan haal je veel makkelijker het velletje eraf.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

11 reacties

Winnifred 26 juli 2020 - 06:29

Goedemorgen,

Ik zou graag een zoet recept willen zien b.v. Indonesische pannen koekjes of pudding kan dat ook?

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2020 - 13:21

Hallo Winnifred, zoete Indische recepten staan op ons to-do lijstje. Bedankt voor de tip, we nemen het mee! 🙂

Reply
Betuwe 17 september 2021 - 18:58

Dit is echt een verrukkelijk recept! Heb er zelf 2 keer meer Gula djawa, Laos en Gember bij gedaan. Wat dit lekker maakt is de djeroek poeroet, heerlijk, gooi ik ook door andere recepten van jullie. Top.

Reply
SmaakMenutie 20 september 2021 - 10:59

Leuk om te horen Betuwe! En speel inderdaad zelf een beetje met de hoeveelheden, nèt wat je lekker vindt 🙂

Reply
Barbera 25 september 2021 - 14:33

Als je de kruiden, sjalotten, knoflook en tomaat toch in de blender gooit, dan hoef je de tomaat toch niet eerst te ontvellen? Er zit heel veel smaak in het tomatenvelletje…

Reply
SmaakMenutie 27 september 2021 - 10:39

Is ook optioneel! 😉

Reply
Trudy 3 september 2022 - 20:06

Heerlijk recept, samen met sajoer boontjes ook heerlijk.
Dus zeer geslaagd en lekker gegeten.

Reply
Marleen 18 mei 2023 - 18:25

Wordt de kip niet droog? Kan je ook kippen dijen gebruiken?
Ga snel maken lijkt me zalig………

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 13:06

Nee hoor, je stooft het maar kort. Maar kippendij mag je zéker ook gebruiken 🙂

Reply
Mel 22 augustus 2023 - 15:42

hey,
zou je dit ook in de slowcooker kunnen doen?

Reply
SmaakMenutie 22 augustus 2023 - 16:31

Ja hoor, dat moet zeker kunnen!

Reply