Home Salades en soepen Salade geitenkaas met peer en Serranoham

Salade geitenkaas met peer en Serranoham

door SmaakMenutie
Salade met geitenkaas en Serranoham

Snels, zomers én lekker

Na een lange werkdag of een eindeloze file in zomerse temperaturen, heb je natuurlijk geen zin meer om uitgebreid te koken. Begrijpelijk – en gelukkig hoeft dat ook niet altijd.

Deze salade met geitenkaas, warme peer en Serranoham staat in no time op tafel. Fris, hartig, een tikje zoet – precies wat je nodig hebt op een dag als vandaag.

Salade met geitenkaas en peer

De combinatie van smaken is echt zo lekker. En je hoeft er nauwelijks moeite voor te doen. Terwijl de peer langzaam karamelliseert in de pan, heb jij namelijk alle tijd om de rest voor te bereiden. Het resultaat is een bord dat eruitziet alsof je lang hebt staan kokkerellen, terwijl je nauwelijks twintig minuten bezig bent geweest.

De kracht van geitenkaas

Geitenkaas is zo’n ingrediënt dat een gerecht meteen wat karakter geeft. Zacht en romig, maar met een licht pittige ondertoon. Perfect in een salade, want hij smelt niet weg in het geheel, maar blijft duidelijk aanwezig – zonder te overheersen.

Salade geitenkaas ingrediënten

Je vindt geitenkaas in allerlei varianten: vers, gerijpt, gerold in kruiden of honing. Voor dit gerecht kiezen we voor een zachte geitenkaas die je makkelijk in plakken snijdt of kruimelt. De romige textuur vormt een mooi contrast met het zout van de ham en het zoet van de peer. En ja, geitenkaas is ook nog eens lichter verteerbaar dan veel koemelkvarianten. Win-win dus!

Zoet, zout, fris en knapperig

Verhit een koekenpan zonder olie en bak de spekreepjes tot ze knapperig zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier. In dezelfde pan bak je partjes peer tot ze goudbruin kleuren. Een klein beetje honing erbij, nog heel even laten karamelliseren, en klaar.

Vinaigrette geitenkaas salade
Zelfgemaakte vinaigrette

Maak intussen een simpele vinaigrette: klop 4 tot 5 eetlepels extra vierge olijfolie met 1 eetlepel balsamicoazijn, een theelepel vloeibare honing, een theelepel Dijonmosterd, en een snuf zout en peper. En hopla, je hebt binnen een halve minuut een mooie gebonden dressing die alles bij elkaar trekt.

Opbouwen maar

Verdeel de veldsla in een mengkom samen met de gesneden stukjes aardbei. Drapeer er reepjes Serranoham over, partjes warme peer, knapperige spekjes en gebrokkelde stukjes geitenkaas. Besprenkel met de vinaigrette en wat grof gehakte walnoten voor de extra crunch.

Salade geitenkaas peer ham

Serveer deze salade met geitenkaas en Serranoham lauwwarm, want dan komt de smaak van de peer en de kaas het beste tot zijn recht. Glaasje koude witte wijn erbij en opeten in het avondzonnetje. Dan ben je die drukke dag zo weer vergeten!

Salade met geitenkaas en Serranoham

Salade geitenkaas met peer en Serranoham

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g geitenkaas naturel
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 100 g aardbeien
  • 85 g veldsla
  • 80 g Serranoham (of Parmaham)
  • 30 g walnoten
  • 1 peer
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 tl Dijonmosterd
  • 1 tl vloeibare honing

Zo maak je het

  • Neem een ruime mengkom en doe hier 1 zakje veldsla (85 g) in. Snijd circa 100 g aardbeien in stukjes en voeg toe. 
  • Bak 100 g spekreepjes (of pancetta) in 5-7 minuten krokant. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Schil ondertussen 1 (niet te zachte) peer en snijd in partjes.
  • Bak de peer in het vet van de spekreepjes rondom goudbruin. Besprenkel de peer op het laatst nog met wat vloeibare honing en laat een klein minuutje karameliseren. Voeg de spekjes en peer toe aan de salade.
  • Maak ondertussen een vinaigrette van 4-5 el extra vierge olijfolie, 1 el balsamico azijn, 1 tl vloeibare honing, 1 tl scherpe (Dijon)mosterd en een snuf zout en peper. Doe hiervoor alle ingrediënten in een kommetje en kluts met een garde tot je een mooie gebonden gladde vinaigrette hebt.
  • Brokkel 1 kleine geitenkaas (100-125 g) in stukjes en voeg toe aan de salade. Voeg tevens 80 g gescheurde reepjes Serranoham (of Parmaham) toe aan het geheel. Hussel alles goed door elkaar.
  • Meng de dressing tot slot voorzichtig door de salade en voeg tot slot nog 30 g grof gehakte walnoten toe.

Salade met geitenkaas en Serranoham

TIP

Meer zin in warme geitenkaas? Klik dan hier.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Guus 20 juli 2022 - 19:14

Echt heerlijk!!

Reply
Tina 20 juli 2022 - 22:04

Kun je de geitenkaas (eet ik niet) ook vervangen door bv feta of iets anders?

Reply
SmaakMenutie 21 juli 2022 - 10:58

Ja zeker! Ik zou dan feta of wellicht blauwe kaas kiezen 🙂

Reply
Janet 12 augustus 2022 - 18:22

Hallo, zowel deze salade als ook de salade met warme geitenkaas gemaakt.
In één woord verrukkelijk!!!

12 augustus 2022

Reply
Smj 15 juli 2023 - 13:20

Lekkere salade maar ik zou of aardbei met spekjes doen of serranoham met peer als salade. Allemaal in 1 salade vind ik dubbelop. Zonde van de smaakbeleving. Maar smaken verschillen natuurlijk.

Reply
Linda 11 oktober 2023 - 21:34

Zo lekker! Ben deze site echt aan het herontdekken, nog niks gemaakt dat niet is bevallen. Ham vervangen door bresaola en spekjes weggelaten omdat wij thuis geen varkensvlees eten. Normaal neem ik kalkoen- of kalfsspekjes ter vervanging maar was deze vergeten. Niet gemist.

Reply
Judy 31 mei 2025 - 18:42

Net vanavond bij de bbq gegeten……….iedereen was wild enthousiast.
Super lekker

Reply