Home Vlees en kip Chicken chasseur

Chicken chasseur

gestoofde kip met jagersaus

door SmaakMenutie
Chicken chasseur

Jagerskip

Deze heerlijke kipstoof noemen ze in Frankrijk poulet chasseur, maar in Nederland kennen we het vooral als jagerskip. Dit klassieke Franse bistro gerecht kent tal van varianten, maar dit zou de ‘klassieker’ zijn. Overigens kennen de Italianen chicken chasseur als pollo alla cacciatora en in het Engels is het hunter’s chicken. Hoewel er kleine verschillen zijn in bereiding en ingrediënten, komt het op hetzelfde neer: gestoofde kip met chasseur saus. Deze jagersaus bestaat uit kastanjechampignons, sjalotten, tomaten, wijn en/of cognac en (vaak) bouillon. De naam verwijst naar de vroegere jagers die het gerecht bereidden met vlees en paddenstoelen. In Frankrijk serveren ze poulet chasseur met brood of puree maar aardappeltjes of Franse frietjes kunnen natuurlijk ook! Nieuwsgierig naar meer echte Franse klassiekers? Probeer dan eens coq au vin of coq à la biere.

Chicken chasseur

Chicken chasseur (jagerskip)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 10 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1,5 kg kippenbouten
  • 250 g kastanjechampignons
  • 100 ml witte wijn
  • 50 ml cognac
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 winterpeen
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 2 el crème fraîche
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • Verse peterselie
  • Roomboter
  • Peper
  • Zout

Zo maak je het

  • Snijd de kippenbouten in grove stukken en bestrooi rondom met zout en peper. Verhit een klont roomboter en bak op middelhoog vuur rondom goudbruin. Zet het vuur wat lager en bak in 30 minuten gaar. Af en toe keren.
  • Snijd ondertussen 3 sjalotten en 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook 250 g champignons in plakjes en 1 winterpeen in smalle halve maantjes.
  • Haal het vlees uit de pan en zet afgedekt weg.
  • Bak de champignons en winterpeen in dezelfde pan op middelhoog vuur circa 7 minuten tot de champignons vocht afgeven en mooi bruin zijn. Voeg dan de sjalot en knoflook toe en bak al omscheppend 1-2 minuten mee.
  • Zet het vuur lager en bestrooi met 1-2 el bloem. Bak al omscheppend 1-2 minuten tot de bloem gaar is.
  • Schenk 50 ml cognac en 100 ml witte wijn bij het geheel en kook 1 minuut op hoog vuur tot de alcohol deels is verdampt.
  • Voeg 250 ml warm water toe samen met 1 verkruimeld kippenbouillon blokje. Meng tevens 1 el tomatenpuree en 2-3 el crème fraîche toe. Voeg ook een flinke hand fijngehakte verse peterselie toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten sudderen tot de saus indikt.
  • Doe de kip terug in de pan en laat met deksel nog 5-10 minuten warm worden. Serveer naar smaak met extra peterselie.

Chicken chasseur receptChicken chasseur makenChicken chasseurKip chasseur

TIP

Als je niet van kluiven houdt, kan je gerust ook kiezen voor kippendijfilet zonder bot. Houd dan rekening met ongeveer 750 g.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Ellen 13 oktober 2024 - 09:29

Ziet er goed uit! Wat is lekker om hier bij te serveren?

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2024 - 10:37

Check de intro tekst 😉

Reply
J 14 oktober 2024 - 19:25

Waar blijven de tomaten?

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2024 - 10:37

In ons recept gebruiken we alleen tomatenpuree!

Reply