Alla Fiorentina
Deze Italiaanse klassieker uit Milaan betekent letterlijk bot met een gat omdat ossobuco bereid wordt met kalfsschenkels (mergpijpje met vlees) die met bot en al zacht worden gestoofd in een heerlijke saus van tomaten, bleekselderij en wortel. Het vlees wordt hierdoor zo mals dat het van het bot valt en het merg smelt tijdens het stoven. Dit is bovendien een belangrijke smaakmaker. Eigenlijk maken wij de modernere Toscaanse versie ‘ossobuco alla Fiorentina’ gezien de schenkels in tomatensaus worden gestoofd, waardoor de saus wat voller wordt. Dit in tegenstelling tot de ‘ossobuco alla Milanese’. In plaats van kalfsschenkel kan je ook het wat voordeliger runderschenkel gebruiken, maar let wel dat dit ‘werkvlees’ dan wel een uurtje langer gesudderd dient te worden. Traditioneel wordt de ossobuco afgemaakt met frisse gremolata (mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie) en serveer zoals de Italianen het doen met risotto of polenta. Maar pasta, stokbrood of frietjes kunnen net zo goed!
12 reacties
Dit lijkt me super om zelf te maken (eet het graag in Italie).
Zou dit ook in de combi stoomoven kunnen?
Ik maak daar ook stoofvlees in klaar, met vrijwel dezelfde bereidingstijd, zou dat hiervoor ook gelden?
Ja dat kan dan wel Anjo! We zijn benieuwd, geniet ervan 🙂
Ziet er heerlijk uit.
Kan dit ook in de slowcooker?
Zo ja, wat zijn dan ongeveer de tijden waar ik aan moet denken?
Vriendelijke groet.
Vroeg ik me ook af, via google zie ik ‘8 uur op slow’ 🙂
Low bedoel ik 🙃
Ja hoor, dat kan zeker! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker, dus lastig te adviseren. Wellicht heeft een andere bezoeker tips? 🙂
Ik zou dit ook graag jn de slowcooker bereide. Ben benieuwd of je het al geprobeerd hebt…?
Top recept , Bedankt Mannen
Ik dacht altijd dat dit een van de gerechten was waar salie in gaat.
Dat gebruik je bij die andere Italiaanse klassieker: saltimbocca
Klopt, en laten we die klassieker toevallig ook hebben 🙂
Wat een heerlijk recept! Ik heb er een simpele risotto bij gemaakt en de kalfsschenkels bij de slager gehaald. Je proefde echt de kwaliteit. Mijn vriend zegt dat dit één van de lekkerste gerechten is die ik ooit heb gemaakt!