Home Hoofdgerechten Barbacoa

Barbacoa

Mexicaans stoofvlees

door SmaakMenutie
Barbacoa

Barbecue

Aangezien er vele barbacoa-recepten zijn, kregen we van een van onze lezers de vraag of we ons recept eens wilden delen van dit malse Mexicaanse stoofvlees. Uiteraard! In sommige recepten van barbacoa (een afgeleide van het woord barbecue) gebruikt men de oven of slowcooker om het vlees te stoven. Wij gebruiken gewoon onze ouderwetse braadpan waar het rundvlees minimaal 3 uur suddert in een mild-pittige saus van chipotle chili’s (gerookte jalapeño pepers) en limoensap. En stoofvlees is echt niet alleen in de winter lekker. Maak er een heerlijke taco van en beleg deze met ingelegde rode ui, avocado (optioneel) en natuurlijk koriander. Maar het smaakt net zo lekker met wat witte rijst!

Barbacoa

Barbacoa

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 50 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg runder riblappen
  • 8 tortilla wraps
  • 5 kruidnagels
  • 4 tenen knoflook
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 limoenen
  • 2 rode uien
  • 1 runder bouillonblokje
  • 1 avocado (optioneel)
  • 4 el diced chipotle pepper
  • 4 el witte wijnazijn
  • 2 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl oregano
  • Verse koriander

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kg runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom licht met zout en peper.
  • Mix in de keukenmachine of kom van de staafmixer 1 rode ui, 4 tenen knoflook, 5 (gemalen) kruidnagels, 2 tl oregano, 2 tl komijnzaad, 4 el witte wijnazijn, 4 el diced chipotle pepper en het sap van 2 limoenen tot een gladde saus.
  • Maak ondertussen 500 ml runderbouillon van 1 bouillonblokje.
  • Neem een ruime braadpan en schroei het vlees in een klont boter of olie rondom in enkele minuten dicht. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Fruit nu de saus even kort aan in dezelfde pan en voeg vervolgens het vlees weer toe. Schenk nu ongeveer 350 ml bouillon bij het vlees. Misschien iets meer of minder; als het vlees maar net onder staat.
  • Voeg ook 3 laurierblaadjes toe en laat nu met deksel op de pan minimaal 2-3 uur zachtjes stoven.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 1 uur verder stoven tot veel van het vocht is verdampt.
  • Het is een beetje aftasten wanneer het vlees klaar is. Het moet net als met draadjesvlees bijna uit elkaar vallen. Trek het eventueel met een vork los (zoals pulled chicken of pork).
  • Proef of je nog extra limoensap of chipotle pepper wil toevoegen! 
  • Serveer op een tortilla wrap met avocado, koriander of peterselie, eventueel extra chipotle pepper en bijvoorbeeld ingelegde rode ui (laat hiervoor 1 rode ui in ringen gesneden minimaal 1 uur zuren in (witte wijn)azijn).

Barbacoa ingrediëntenBarbacoa marinadeBarbacoa beefBarbacoa receptBarbacoaMexicaans stoofvleesTaco barbacoa

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

19 reacties

Martine 21 juli 2023 - 07:26

Als ik dit in de slowcooker wil maken, hoeveel bouillon zou er dan ongeveer bijmoeten? En hoe lang is dan ongeveer de stooftijd?

Reply
SmaakMenutie 21 juli 2023 - 10:34

Oei, lastig te zeggen omdat we zelf geen slowcooker gebruiken! Wellicht heeft iemand anders tips?

Reply
Robert 20 juni 2023 - 18:05

Wederom weer een heerlijk recept zeg. Dit wordt een blijvertje.

Reply
Danny 19 juni 2023 - 15:31

Kan dit recept ook met dij file worden gemaakt?

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2023 - 10:59

Zal wel moeten kunnen hoor Danny! Houd dan wel rekening met een andere stooftijd 🙂

Reply
Henk 16 februari 2023 - 15:06

zou je dit ook kunnen maken van procureur?

Reply
SmaakMenutie 17 februari 2023 - 10:29

Ja hoor ik denk het wel!

Reply
Nancy 22 november 2022 - 11:47

Kan ik ipv chipotle pepers ook de chipotle pasta gebruiken? De AH is n.l weg bij ons in het dorp

Reply
SmaakMenutie 22 november 2022 - 11:49

Ja hoor, gebruiken wij zelf ook 😉

Reply
1 2