Pom

Surinaamse ovenschotel

door SmaakMenutie
Surinaamse pom

Een feestgerecht vol traditie

Er zijn van die gerechten waarbij je automatisch denkt: dat is vast een dagtaak. Surinaamse pom was er voor ons zo één.

Tot we het gingen maken en ontdekten dat het allemaal wel meevalt. Ja, je moet er wat tijd voor reserveren, maar ingewikkeld? Zeker niet. En de smaak? Die is het dubbel en dwars waard.

Pom Surinaams

Voor het recept klopten we aan bij iemand die het écht kan weten en waarvan wij wisten dat haar pom perfect smaakt. Na uitgebreid testen en proeven kregen we groen licht: deze pom mag gedeeld worden!

Wat is pom eigenlijk?

Pom is een Surinaams oven­gerecht dat je vaak tegenkomt op feestdagen, verjaardagen of andere speciale momenten. Het is smeuïg, hartig en een tikkeltje zoet, met een heerlijke kruidige kipvulling in het midden. En dat alles in een soort ovenschotel van geraspte tayer, een knol uit Zuid-Amerika.

Ingrediënten pom

Hoewel het dus een echte feestklassieker is, vinden wij dat pom ook op een gewone zondag op tafel mag. Want als je eenmaal weet hoe je het maakt, wil je er nog maar één ding mee doen: nog een keer maken.

Knol van de tayerplant

De basis van pom is tayer, ook wel pomtayer genoemd. Dit is de knol van de tayerplant, die verwant is aan taro. Je komt ‘m hier niet vers tegen, maar gelukkig vind je geraspte tayer gewoon in het vriesvak van de Surinaamse supermarkt of toko. Handig overigens dat hij dan al klaar is voor gebruik.

“Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen”

Tayer heeft een neutrale smaak die perfect samenwerkt met de kruidige kipvulling. Hij zuigt het vocht en de smaken op als een spons, waardoor elke hap precies goed is. En ja, het voelt een beetje als comfortfood, al serveren Surinamers het met trots op hun meest feestelijke gelegenheden.

Kruidige kip als vulling

Voor de vulling kiezen we kipdijfilet. Niet alleen omdat het malser is dan kipfilet, maar ook omdat het minder snel droog wordt. We stoven de kip met tomaat, ketjap manis, laos, citroensap, Maggi-blokjes, fijngesneden selderij en natuurlijk een Madame Jeanette (of adjuma) peper. Die laatste zorgt voor pit, maar geven we geen kans om te overheersen.

Na een half uurtje pruttelen is de kip heerlijk zacht en vol smaak. We halen het pepertje eruit, proeven, en bepalen of we extra pit willen toevoegen met bijvoorbeeld een lepel sambal oelek.

Een frisse, licht zoete pommengsel

Het pommengsel maken we van de geraspte tayer, die we op smaak brengen met verse sinaasappelsap, piccalilly, suiker, een scheut citroensap en peper en zout. Dat klinkt misschien als een vreemde combinatie, maar het werkt. De frisse zuren en lichte zoetheid brengen alles samen en zorgen voor precies de juiste afwisseling in smaak.

Pom recept

De piccalilly is trouwens essentieel. Het geeft die kenmerkende smaak die je direct herkent als ‘pom’. Geen fan van piccalilly? Geef het een kans. In dit gerecht komt het volledig tot z’n recht.

Opbouwen en in de oven

We bouwen onze pom op in laagjes: eerst een bodem van tayer, dan een flinke laag kip met jus, dan weer een laag tayer eroverheen. Belangrijk is dat je voldoende van de kipjus gebruikt, want die maakt de pom smeuïg. Daarna schuiven we de schaal in de oven.

Surinaamse pom maken

De tijd in de oven ligt tussen de 1,5 en 2 uur, op zo’n 150 tot 160 graden. Even checken met een vork. Als die schoon weer uit het midden komt, is je pom gaar. De bovenkant hoort mooi goudbruin te kleuren en een beetje stevig aan te voelen.

Surinaamse pom recept

Zo serveer je pom

Traditioneel serveer je pom met witte rijst (of kies voor aardappelen), kouseband of andere groenten, Surinaams zuurgoed, extra piccalilly en wat sambal voor de liefhebbers. Maar eerlijk? Wat je over hebt, is misschien nog wel lekkerder. Op een wit Surinaams puntje met een beetje sambal is koude pom echt een traktatie. En zo gaat er geen kruimel verloren.

Broodje pom recept
Lekker op een Surinaams broodje met wat zuurgoed

Pom is typisch zo’n gerecht dat nog lekkerder wordt als je het een dag later eet. Dus maak gerust deze grote schaal. Je doet jezelf (en anderen) er een plezier mee.

Een ode aan Surinaamse gastvrijheid

Surinaamse pom is veel meer dan alleen een ovenschotel. Het is verbonden met familie en samenzijn. Er wordt niet voor niets gezegd: ‘wie pom serveert, serveert liefde’. En dat proef je! Wij zijn in elk geval blij dat we dit recept mogen delen, want wie eenmaal pom heeft geproefd, wil het blijven maken.

Dus laat je niet afschrikken door het idee dat het ingewikkeld is. Met wat aandacht en de juiste ingrediënten ontstaat er een gerecht dat niet alleen lekker is, maar ook verhalen losmaakt en herinneringen oproept. Zoals Surinaamse gerechten dat zo vaak doen.

Surinaamse pom

Surinaamse pom

Personen: 8-10 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.5/5
( 172 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 2 kg pomtayer
  • 1,5 kg kipdijfilet
  • 4 tenen knoflook
  • 3 sjalotten
  • 3 Maggi kubor bouillonblokjes
  • 2 tomaten
  • 2 potten piccalilly (360 g)
  • 1 madame Jeanette (of adjuma) peper
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 bosje selderij
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Ontdooi een avond van te voren 2 zakken pomtayer (merk Lufo of Rens) van 1 kilo per stuk.
  • Snijd circa 1,5 kilo kipdijfilet in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut zonnebloemolie. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit 3 fijngesneden sjalotten en 4 tenen knoflook op matig vuur. Voeg 1 klein blikje tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Snijd 2-3 tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
  • Voeg nu 300 ml water toe samen met 3 Maggi blokjes, 1 el gemalen laos, 2 el ketjap manis, een scheut vers citroensap, een flinke snuf zout en een flinke snuf peper. Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
  • Voeg tevens 1 hele madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is. Proef of je hem pittiger wilt. Voeg dan wat sambal oelek toe. Het pepertje kan eruit.
  • Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 100 ml verse sinaasappelsap toe samen met 1,5 pot piccalilly (360 g per stuk), 2 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij. 
  • Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
  • Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip. En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
  • Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
  • Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150-160 graden voorverwarmde oven. Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer. Dit verschilt per oven.
  • Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken. Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
  • Serveer met witte rijst, Surinaams zuurgoed, extra piccalilly en sambal. Of maak er lekker een broodje pom van.

Surinaamse pom

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

26 reacties

Sietze 2 juni 2024 - 12:43

Hoi ik heb pom gemaakt en het heerlijk
Mijn dank is groot voor dit gerecht 👍👍👍

Reply
1 2 3