Van tussendoortje tot diner
Annemiek van gezondheidsplatform Nutribites blogt over gezond eten en leven. Gezien wij veel vragen krijgen van onze lezers heeft ze speciaal voor ons tien glutenvrije recepten geselecteerd.
door Annemiek van der Krogt
Als je glutenvrij eet, blijven er gelukkig nog een heleboel gerechten over die vrij zijn van tarwe en andere granen die deze eiwitten bevatten. We hebben er tien voor je op een rij gezet, van tussendoortjes en snacks tot een chic diner.
1. American pancakes
Wist je dat je heerlijke American pancakes kunt maken met amandelmeel en Griekse yoghurt? Met een topping van bessen maak je er een gezonde traktatie van. Ideaal als ontbijt en voor bij de brunch, maar ook lekker als dessert.
2. Quinoa salade met kerriedressing
Van het pseudograan quinoa maak je een heerlijke glutenvrije salade. Deze quinoa salade met kerriedressing heeft een rijk smaakpalet. Niet alleen door de kruidige dressing vol specerijen. De salade is namelijk ook fris door de toevoeging van appel, komkommer en cherrytomaatjes.
Geitenkaas voegt een heerlijke nootachtige en romige smaak toe en granaatappelpitjes leveren zachte zoetheid. Walnoten zorgen voor een lekkere bite en lente-ui geeft het geheel een pittige touch.
3. Mueslireep met noten en quinoa
Zoek je een glutenvrije mueslireep die bovendien erg lekker is? Zoek dan niet verder, maar maak deze mueslireep met noten, quinoa en havervlokken. Net als quinoa is haver van nature glutenvrij, dus dat is mooi meegenomen.
De reep is lekker knapperig door gepofte quinoa en daarnaast heerlijk zoet door de toevoeging van ahornsiroop, dadels en rozijnen. Als je minder koolhydraten wilt binnenkrijgen omdat je gewicht wilt verliezen, vervang je deze zoetmakers het beste door stevia.
4. Aziatische noedelsalade
Noedels glutenvrij? Dat kan! Japanse soba noedels zijn namelijk gemaakt van boekweit en dat is een glutenvrij pseudograan. Met kipfilet, paprika, lente-ui en rode kool maak je er een heerlijk gerecht van.
Het Aziatische karakter krijgt deze salade door de toevoeging van sojasaus, sambal en pindakaas. Let even op dat je glutenvrije sojasaus koopt, want niet alle sojasaus is vrij van deze eiwitten.
5. Courgetti met avocadopesto
Ook als je glutenvrij eet, kun je genieten van een lekker bord pasta. Van courgette kun je namelijk heerlijke glutenvrije spaghettislierten maken. Dit lekkere recept is bovendien weer eens wat anders dan spaghetti Bolognese.
Courgette heeft van zichzelf weinig smaak, maar dat verandert wel met de saus van romige avocado en gerookte zalm met Parmezaanse kaas als topping. Geroosterde pijnboompitjes en basilicum maken een heuse smaakexplosie van dit gerecht.
6. Groenterolletjes
Dit is weer eens wat anders dan kaas of worst bij de glutenvrije borrel. Met deze groenterolletjes verras je gasten op een vrolijk uitziende glutenvrije snack die ook nog eens lekker verfrissend en gezond is. Verschillende kleuren groenten zorgen voor een vrolijke twist en ook de vorm is één en al vrolijkheid en uitbundigheid.
7. Omeletrolletjes met zalm
Deze glutenvrije snack is leuk om te maken en ook erg lekker. Zalm en kruidenkaas combineren nu eenmaal heerlijk en de kruiden in het omelet sluiten daar mooi bij aan. Serveer ze op een feestje en je gasten zullen blij verrast zijn.
8. Tahoe telor petis
Dit lekkere Indische gerecht is helemaal glutenvrij en bevat bovendien veel eiwitten. Daardoor is het heerlijk vullend en geeft het je lange tijd een verzadigd gevoel. Let alleen even op dat je ook glutenvrije ketjap gebruikt.
9. Sushi burger
Van rijst kun je een heerlijk glutenvrije sushi ‘burger’ maken. Het enige dat je hoeft te doen, is een toren maken van rijst, gemarineerde zalm en verschillende groenten- en fruitsoorten. Wat sesamzaad erover en je hebt een op-en-top Aziatisch gerecht.
10. Coquilles met zoete aardappelpuree
Voor een feestelijk glutenvrij gerecht heb je voldoende aan zoete aardappelen, paddenstoelen en coquilles. Dit heerlijke recept is bovendien niet moeilijk om te maken. Probeer het eens!