Home Vlees en kip Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

in een romige saus

door SmaakMenutie
Zweedse gehaktballetjes

Köttbullar

Als je aan Zweedse gehaktballetjes (köttbullar) denkt, is de kans groot dat Ikea als eerste in je opkomt. Na een lange tocht door de winkel – zelfs als je de korte route kiest – zijn deze balletjes een smaakvolle beloning. Lekker, maar wist je dat ze nog veel beter smaken als je ze zelf maakt? En uiteraard mag de authentieke romige saus niet ontbreken!

Zweedse gehaktballen

De oorsprong van köttbullar

Hoewel veel mensen köttbullar associëren met Zweden, zijn gehaktballetjes natuurlijk geen Zweedse uitvinding. Sterker nog, de Zweedse koning Karel XII bracht het recept waarschijnlijk mee uit Turkije in de 18e eeuw. Sindsdien hebben de Zweden hun eigen draai aan het gerecht gegeven, met kruidige smaakmakers en natuurlijk de onmisbare roomsaus. Tegenwoordig zijn Zweedse gehaktballetjes een nationaal symbool en worden ze vaak geserveerd met aardappelpuree, vossenbessenjam en ingemaakte komkommer. Wij serveren ze overigens ‘gewoon’ lekker met frietjes en cranberrysaus.

Cranberry compote
Serveer ze lekker met wat cranberrysaus

De perfecte köttbullar maken

Het geheim van een goede köttbullar zit in de balans tussen malsheid en smaak. Dit bereiken we door een combinatie van runder- en varkensgehakt te gebruiken, samen met paneermeel en aardappelpuree voor een luchtige structuur. Kruiden zoals piment of nootmuskaat geven de balletjes hun kenmerkende aroma. Bak ze in roomboter voor die rijke, authentieke smaak en zorg ervoor dat ze een mooie goudbruine korst krijgen voordat je ze in de romige saus legt.

Zweedse gehaktballetjes

De enige echte roomsaus

Wat köttbullar echt onderscheidt, is de bijbehorende saus: een romige bruine saus die de balletjes helemaal tot hun recht laat komen. Deze maak je door het bakvet te mengen met boter, bloem en runderbouillon, waarna je room en een scheutje worcestershire saus toevoegt. De saus moet lekker dik en vol van smaak zijn, zodat hij perfect samenvalt met de gehaktballetjes en aardappelpuree.

Zweedse gehaktballen maken

Zelf maken is altijd beter

Hoewel Ikea’s versie prima is voor een snelle hap, proef je pas echt hoe heerlijk Zweedse gehaktballetjes kunnen zijn als je ze zelf maakt. De rijke smaak, de smeuïge structuur en de romige saus zorgen voor een gerecht dat bij iedereen in de smaak valt. Of je ze nu traditioneel met puree of vossenbessenjam eet of als borrelhapje serveert, zelfgemaakte köttbullar zijn altijd een succes!

Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 118 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g half-om-half gehakt
  • 80 ml kookroom
  • 1 ei
  • 1 aardappel
  • 1/2 runderbouillon blokje
  • 1/2 ui
  • 4 el paneermeel
  • 2 el bloem
  • 1 el Worcestershire saus
  • 2 tl Dijon mosterd
  • 1/2 tl pimentpoeder (of nootmuskaat)
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • Verse peterselie

Zo maak je het

  • Kook 1 (grote) aardappel en maak hier puree van. Snijd een halve ui ragfijn en hak een bosje peterselie eveneens ragfijn.
  • Doe de aardappelpuree samen met 300 g half-om-half gehakt, de fijngehakte peterselie, de fijngesneden ui, 1 ei, 4-5 el paneermeel, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl pimentpoeder (of nootmuskaat) en een flinke snuf zout en peper in kom en maak hier mooie ronde gehaktballetjes van. Met deze hoeveelheid maak je circa 20 gehaktballen.
  • Doe een flinke klont boter in de koekenpan en bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin. Keer geregeld.
  • Haal de balletjes als ze gaar zijn uit de pan en zet even weg.
  • Doe wederom een flinke klont boter in de pan en voeg 2 ruime el bloem toe. Roer de bloem op laag vuur door de gesmolten boter.
  • Voeg nu 200 ml warm water toe en een half verkruimeld runderbouillon blokje. Voeg ook 80 ml kookroom toe, 1 el worcestershire saus en 2-3 tl scherpe (Dijon) mosterd. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de balletjes toe aan de saus en laat op matig vuur warm worden. Laat de saus een beetje indikken. Serveer met verse peterselie, frietjes en eventueel wat cranberrysaus. That's all, ät smaklig!

Zweedse gehaktballetjesZweedse gehaktballetjes recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

17 reacties

Gunther 20 september 2020 - 13:43

Ik heb dit vandaag gemaakt en was zeer lekker, sommige vonden dit de beste balletjes dat ze al gegeten hadden. dus zeker dit recept eens proberen.
de balletjes waren goed smeuïg en daar pimentpoeder bij, topper

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 13:25

Dat is een heel groot compliment, dankjewel Gunther! Fijn dat ze bij iedereen in de smaak vielen 🙂

Reply
Pernell 16 februari 2022 - 19:24

Vandaag gemaakt, helaas geen bloem in huis, dus heb de saus gebonden met maizena. Reactie van de smulpapen lekker maar aan de zoute kant. Ik heb er aardappelpuree en rodekool met appeltjes bij geserveerd. Ik ga dit recept zeker nogmaals maken. Het is zeker een aanrader!!!!! Dankjewel Smaakmenutie.

Reply
Monique.hulzebos 22 april 2021 - 20:19

Heb dit al meerdere keren gemaakt en is verrukkelijk

Reply
SmaakMenutie 23 april 2021 - 09:39

Leuk te horen Monique! 🙂

Reply
Sylvia 7 december 2020 - 15:02

wat serveer ik erbij om het als hoofdmaaltijd te eten?

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:33

Wij zouden lekker kiezen voor friet! 🙂

Reply
Clairie 1 september 2021 - 18:59

Erg lekker 👌vond ze zelfs lekkerder dan anders. Ook de saus viel goed in de smaak.
Erbij aardappelpuree, broccoli en sperzieboontjes.

Reply
Monique.hulzebos 22 april 2021 - 20:19

Heb dit al meerdere keren gemaakt en is verrukkelijk

Reply
Monique 9 februari 2021 - 15:12

Heel erg lekker vonden ook mijn gasten, veel lekkerder als bij Ikea!!

Reply
SmaakMenutie 9 februari 2021 - 15:39

Haha mooi zo!

Reply
Jacqueline 28 februari 2021 - 18:29

Vandaag gemaakt. Echt super lekkere, smeuïge balletjes. Het sausje is ook geweldig, zeker met friet erbij. Hier komen ze zeker vaker op het menu…..

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2021 - 09:50

Leuk om te horen Jacqueline! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen. Lekker ook met friet erbij 🙂

Reply
Angela 31 augustus 2022 - 17:00

Heerlijke balletjes, komen zeker terug op het menu !!!!

Reply
Yvonne Prins 29 mei 2021 - 11:18

Al een aantal keer gemaakt en elke keer een groot succes. Een echte aanrader.

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:37

Fijn dat je van ons recept geniet Yvonne, leuk te horen! 🙂

Reply
Cecile 26 februari 2022 - 18:53

Die was lekker! Samen met broccoli en macaroni gegeten. We

Reply