Een echte (winterse) klassieker
Wanneer de temperaturen dalen, grijpen wij al snel naar ovenschotels. Ze geven een heerlijke geur in huis en je hebt meteen een volledige maaltijd in één schaal.
Deze zuurkoolschotel met gehakt en spekjes is zo’n gerecht dat we ieder jaar meerdere keren opnieuw maken. Het is een vertrouwd recept dat niet veel vraagt en toch altijd in de smaak valt. De combinatie van romige aardappelpuree, zuurkool, appel, spekjes en een beetje mosterd is echt een super lekkere combinatie.

Waarom zuurkool zo goed is
Zuurkool is fijngesneden witte kool die is gefermenteerd. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het betekent vooral dat de kool in aanraking komt met melkzuurbacteriën die de kool zachtzuur en fris maken. Dit proces bestaat al eeuwen en werd gebruikt om groente langer houdbaar te maken.

Wat wij er ook zo fijn aan vinden, is dat zuurkool licht verteerbaar is. Bovendien bevat het vitamine C en goede bacteriën die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora. Zuurkool is dus niet alleen smakelijk in ovenschotels, maar ook best voedzaam.
Het gemak van een ovenschotel
Het fijne aan een ovenschotel is dat je al het werk vooraf doet. Zodra de schaal in de oven staat, kun jij mooi even op adem komen. Ideaal op een drukke dag. Deze schotel vraagt geen ingewikkelde handelingen. Terwijl de oven zijn werk doet, kun je de tafel dekken of alvast een kop warme thee drinken of lekker een glas wijn drinken. Bovendien kun je hem goed voorbereiden. Maak hem bijvoorbeeld ’s ochtends of de avond ervoor en zet hem later alleen nog in de oven. Zo staat het eten zó op tafel.

Lagen met smaak
Voor deze schotel beginnen we met het koken van de aardappels voor een romige aardappelpuree. Wij maken die zelf met een scheutje melk, een klontje boter, nootmuskaat en wat verse bieslook. Het geeft net wat meer geur en kleur. Dan bakken we een ui glazig in de pan. Daar gaan spekreepjes en rundergehakt bij. We bakken het tot het mooi gekleurd is.

De stukjes appel voegen we daarna toe samen met de uitgelekte zuurkool. De appel geeft een lichte zoetheid die goed combineert met het hartige van de spekjes en het friszure van de kool. Alles goed omscheppen, zodat de smaken goed mengen. Vervolgens mengen we een bakje crème fraîche met een paar flinke theelepels grove mosterd. Dit roeren we door het geheel, wat zorgt voor een zachte basis met natuurlijk een klein zuurtje.
De schaal in de oven
We nemen een flinke ovenschaal en vullen de bodem met het zuurkoolmengsel. Daarbovenop komt de aardappelpuree. Met een vork trekken we mooie strepen in de puree. Dit geeft de bovenkant straks een mooi kleurtje in de oven. Vijfentwintig tot dertig minuten op 200-220 graden is vaak voldoende. Je ziet vanzelf dat de schotel licht begint te kleuren. En dan is het tijd om deze heerlijke zuurkoolschotel met gehakt en spekjes op te dienen!


25 reacties
Ik laat de zuurkool niet uitlekken maar doe het in een stoompan met de aardappelen onderin de pan, koken met wat water en witte wijn(met eventueel een stukje zuurkoolspek). Smaak is dan heerlijk!
Lekker Miranda! 🙂
Dit gemaakt met als variatie een paprika en 2 augurken, gesnipperd en meegebakken met het gehakt, lekker hoor!
Lekkere variatie zeg, goed idee Te!
Zou dit gerecht nog lekker zijn nadat je het hebt ingevroren?
Ja kan wel hoor Ilse, laten ontdooien en langzaam weer verwarmen! 🙂
Mijn man is niet zo gek op zuurkool, maar toen ik dit voorzette, zei hij wat is dit lekker.
Dit komt zeker vaker op tafel.
Heb al veel recepten gemaakt van jullie, ben echt fan😁
Wat een heerlijk recept! We hebben zitten smullen! Komt zeker vaker op tafel.