Pindasaus of satésaus?
Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere gerechten en satésaus is alleen geschikt voor saté. Check maar eens de pindasaus die we maakten voor de gado gado. Dat is dus geen satésaus maar pindasaus. Alhoewel je die best bij de saté kan eten hoor. Maar dan noemen we het satésaus. Omgekeerd kan niet. Satésaus eet je niet bij andere gerechten. Want dan was het pindasaus geweest. Volg je het nog? Vast niet 😉 Laten we maar gewoon aan de slag gaan!
77 reacties
Vandaag voor de zoveelste keer ga ik jullie saté saus maken. Echt verrukkelijk. Veel complimenten gekregen, maar de eer komt jullie toe.
Haha dankjewel! 🙂 Leuk om te horen dat de satésaus in de smaak valt. Wat ons betreft echt de állerlekkerste! Groet, team SmaakMenutie
Kan ik ook gembersiroop doen i.p.v gemberpoeder?
Ja dat zou wel moeten kunnen Ad!
hallo ik wil voor 20 personen maken, hoe doe ik dat met de ingredieeten??
Hoi Esther, de hoeveelheden keer 3. Alleen zou ik de hoeveelheid pindakaas keer 4 à 5 doen. En wellicht, wat meer water of kokosmelk toevoegen. Het is een beetje aftasten en proeven. Succes! Groet, team SmaakMenutie
Hoihoi,
Jullie saté saus is geweldig! (En alle andere (Indische) recepten). Maar ik heb (ongelooflijk ik weet t) over. Kan ik t ook invriezen?
Grt Kitty
Dankjewel Kitty, leuk om te horen! Wij doen het zelf nooit, maar je kan het vast en zeker gewoon invriezen hoor. Groet, Erik- SmaakMenutie
Hoi,
Deze saus is heerlijk en maak ik regelmatig. Vandaag overkwam het mij voor de 2e x dat de saus ging schiften. Waar gaat het fout, ik kan het niet achterhalen.
Gr nathalie
Hoi Nathalie, schiften komt waarschijnlijk door de olie en/of de olie uit de pindakaas. De toevoeging van het water versterkt dit proces. Je zou warm water toe kunnen voegen ipv koud en verder is het een kwestie van goed roeren met de garde.
Invriezen gaat prima! Bij de ikea krijg je piepkleine plastic bakjes die geschikt zijn voor zowel diepvries als magnetron. Éen zo’n bakje saté is bij ons genoeg voor twee personen; ook een beetje saus geeft al heel veel smaak. En team smaakmenutie: dank voor het heerlijke recept!
Heerlijk ! En ja invriezen gaat prima, doen wij altijd. Groetjes Veronique
Goed om te horen dat het inderdaad kan Veronique! 🙂
Ha mannen, Jaarlijks kook ik samen met mijn moeder al jaren een rijsttafel voor de fam. Hier erg lekkere en leuke inspiratie opgedaan…. en oooo man! wat wordt ik ziels gelukkig van dit eten!!!! ga zo door mannen!
Ha Michiel! Wat super leuk om te horen 🙂 Thanks voor de complimenten!
Voortreffelijke Indische sate. Chapeau bas! Ik heb er nog een half bolletje geraspte gember aan toegevoegd. Nog Indischer.
Fijn dat de satésaus in de smaak viel Ben! Goed idee die gember, lekker!
Wat een heerlijke satésaus, vooral in combinatie met jullie geweldige satémarinade! Welverdiende complimenten. Keep up the good work! ?
Thanks Oliver, leuk om te horen! 🙂
Voor het eerst deze saté en de satesaus gemaakt. Overheerlijk en als aspirant kok mezelf overtroffen. Twee theelepeltjes sambal oelek toegevoegd.
Ga zo door met deze recepten. ??
Heel leuk om te horen dat jezelf hebt overtroffen Raymond! Voeg inderdaad gerust wat sambal toe als je van spicy houdt, net wat lekker vindt 🙂
” en bak in een scheutje olie even kort aan.”
Wat voor olie? Staat niet bij ingredienten
Hoi Henk, wij gebruiken altijd zonnebloem- of arachideolie. Succes!
Een heerlijke saus die ik hier heb gevonden! Kom er alleen nu achter dat ik geen cocosmelk in huis heb maar wel Santen. Kan ik die ook gebruiken en hoeveel dan? En hoe zou ik de saus dan kunnen aanvullen met vocht?
Hi Annemie, deze satésaus is inderdaad super lekker! Je kan ook santen gebruiken. Neem dan 20 gram + 100 ml water. Succes!
Heel erg goede satesaus. Op de foto bij jullie ziet het er een beetje geschift uit, maar zo was de saus niet : prima glad en heel lekker
We snappen wat je bedoeld Anne, maar fijn dat onze satésaus in de smaak viel! 🙂
Hoi Willem, dit is nog een foto uit de begin periode. Toevallig staat-ie op de lijst om ‘m te vervangen binnenkort ?
Gisteren gemaakt samen met de kipsaté, mmm zo lekker! Ik had ook de nasi goreng gemaakt en nog wat left overs van sajoer boontjes en Ajam Pedis. Zo lekker allemaal! Wij hebben zitten smullen.
Wat een heerlijke rijsttafel had je gemaakt Michelle! Fijn dat jullie ervan hebben gesmuld, leuk! 🙂
Hoi hoi! Vraagje, waar kan ik bruine suiker vinden? Ik kom uit de VS en weet dat bruine suiker daar anders is dan bruine basterdsuiker…of bedoel je ook bruine basterdsuiker? Groetjes!
Hoi Nicole, mocht je beide niet kunnen krijgen dan is gewone suiker ook goed hoor! 🙂
Wat een heerlijke satésaus! En zo gemaakt. Top recept.
Thanks voor het compliment Mieke! Fijn dat het in de smaak viel 🙂
Heeeeerlijk! Ik heb de pikante satesaus gebruikt van de Lidl. Geen peper meer aan toegevoegd natuurlijk. Hij was al behoorlijk pittig! Maar voor de mensen die de Mexicaanse keuken gewend zijn is het smullen hoor.
Bedankt voor dit recept.
Hi Samantha, bedoel je toevallig pindakaas ipv pindasaus? 🙂 Leuk om te horen, fijn dat ons recept in de smaak viel!
Superlekker, nu 2 keer gemaakt. 1 ding ging bij mij fout, ik had de saus een paar uur voor gebruik gemaakt. Toen ik de saus wilde opwarmen ging ie schiften, dwz er kwam een laag olie die zich leek te scheiden van de saus. Wat doe ik hier verkeerd?
Hi Michell, fijn dat de satésaus in de smaak viel. Wat je kan doen de volgende keer zodra het gaat schiften is een beetje koude melk erdoorheen roeren met een garde. Dit zorgt voor binding. Ook zou je het geheel even glad kunnen mixen met bijvoorbeeld de staafmixer. Succes!
Wat maakt deze Satésaus nog lekkerder is om plaats van gewone pindakaas pindakaas met noot te gebruiken zodat je ook hele kleine stukjes pinda proeft
Wat een goed idee!
Jullie satesaus is toch weer geweldig. Heb hem al 2 keer gemaakt, hij smaakt letterlijk overal bij , veel dank jongens.
Lieve groetjes Lidy
Wat super leuk om te horen Lidy! Bedankt voor het enorme compliment 🙂
Gisteren gemaakt voor bij de saté varkenshaas , was een groot succes . Heerlijk ?
Mmm goede combi Sylvia! Fijn dat de satésaus in de smaak viel 🙂
Afgelopen zondag gemaakt. Ik had goedkope pindakaas gekocht. Een miskoop omdat er zoveel vet/olie uitkwam . Derhalve dure pindakaas genomen. Perfect was het. Goede smaak mooie gladde saus. Deze gast in mijn balboekje. Dank
Fijn dat het uiteindelijk gelukt is Ben! Ja, je moet inderdaad wel kwalitatief goede pindakaas hebben. Goed dat je het hier vermeld. Maar goed om te horen dat je ervan genoten hebt! 🙂
Vanavond weer maken, zo heerlijk, ik geniet van al jullie recepten en geef mijn eigen twist eraan. Het is allemaal even lekker, ook jullie “Hollandse” recepten trouwens!
Heel goed Betty, vooral je eigen twist eraan geven 🙂 Fijn dat al onze recepten in de smaak vallen!
Ik maak al zeker 40 jaar satésaus, maar jullie hebben gelijk! Dit is de lekkerste! Klasse mannen!!
Een groter compliment kunnen we niet krijgen, dankjewel Peter! Leuk 🙂
Super lekker!! Dankje voor het recept.
Geweldige satesaus. Bedankt voor het recept.
Deze satesaus is erg lekker.
Hoi. Ik ga de satesaus van jullie weer maken ,maar ik heb geen kokosmelk in huis kan ik gewone melk of slagroom gebruiken.🙈 moet ik dan misschien iets anders toevoegen.
Ik wil wel ongeveer de zelfde smaak creëren want wij vinden die zooooo lekker.
Bedankt ervoor. ☺️
Leuk dat je onze satésaus weer gaat maken Anny! We hebben het zelf niet eerder geprobeerd, ,maar je zou gewone melk kunnen gebruiken (eventueel in combinatie met de slagroom). Echter geeft het dan niet dezelfde smaak als wanneer je kokosmelk gebruikt. Dus dan moet je even naar de supermarkt 🙂
Ik lees net jullie geweldige satésaus recept! Ik maak mijn saté al jaren met deze ingredienten, dus ja… super!!
Alleen is mijn volgorde iets anders;
Na het bakken van de uien etc. voeg ik de kokosmelk, kruiden en ketjap toe. Als t bijna kookt, zet ik t uit. Pas dan voeg ik de pindakaas toe. Als laatste dus.
Gisteren gemaakt met saté van de barbecue, de saus was heerlijkk. Recept al gedeeld met onze eters. Complimenten!
Het leuke aan de recepten is dat het ook aanzet tot zelf combinaties en smaken uit te proberen tot je een eigen recept hebt.
Mijn vader maakte een soortgelijke, maar deze is master. Deze bewaren we!
Heerlijke satésaus. Echt geweldig recept. Wel een vraagje… de saus wil bij mij nog wel eens spliten. Hoe komt dit en kan ik dat voorkomen? Dank je wel alvast.
Fijn dat ons recept in de smaak valt Wessel! Schiften komt waarschijnlijk door de olie en/of de olie uit de pindakaas. De toevoeging van het water versterkt dit proces. Je zou warm water toe kunnen voegen ipv koud en verder is het een kwestie van goed roeren met de garde.
Lekker! Bij ons in de familie gebruiken we deze basis ook, maar maken het kruidiger door een verhouding van 2tl ketoembar, 1tl djinten, 1tl djahé, 1tl trassi, 1tl laos en 1tl sereh (poeder) te gebruiken. Probeer het maar eens…
Is het, ivm het risico op schiften, niet handiger om het water weg te laten en het meteen in t begin al aan te zetten met wat ketjap, kokosmelk of gewone melk ipv water?
Ik maak het zelf altijd met gewone melk, specerijen, sambal en pindakaas. Dat schift nooit.
Bedankt voor de tip! Wij hebben het niet eerder zo gedaan.
Vandaag deze pindasaus gemaakt, echter kreeg ik het niet vloeibaar, pas na 300 ml kokosmelk eindelijk iets vloeibaarder.
Nu had ik de 100% pindakaas van Calvé gebruikt.
Kan het daar aan liggen?
Ik hoor het graag.
Het smaakte overigens heerlijk!
Dat is zeker aannemelijk! De 100% variant is steviger. Gelukkig was de smaak goed 🙂
Heerlijke satesaus en ik heb ‘m ook gemaakt met pindakaas met stukjes pinda.
Hoe zou het zijn om bij de knoflook sjalot en peper ook een stengel sereh fijngesneden aan toe te voegen? Zou dat lekker zijn?
Als je het heel fijn snijdt kan dat wel (en wellicht niet een hele stengel). Dus proef vooral! Misschien wel lekker fris 🙂
Hoi hallo,
Kan ik ook ui gebruiken ipv sjalot?
Alvast hartelijk dank!
Groetjes Esther
Jahoor! Geniet ervan!
Voor 20 personen het recept x3? Ik snap de logica niet helemaal als dit recept voor 4 personen is zou het toch x5 moeten zijn?
Alleen de specerijen! Dat is voor de verhouding wel het lekkerste 😉
Dus de pindakaas en kokosmelk x 5 en de rest x 3 als ik het goed begrijp dan?
Zie reactie hierboven: pindakaas keer x 4 à 5, rest ongeveer x 3. En wellicht, wat meer water of kokosmelk toevoegen. Doe het met gevoel en vooral proeven!
Als ik deze saus wil maken voor bij een buffet voor 100+ personen, wat zullen dan ongeveer de verhoudingen zijn?
Zo, dat wordt een flinke pan! Het is wel een inschatting, want zoals je wellicht begrijpt hebben wij nooit een dergelijke hoeveelheid gemaakt 🙂 Als eerste is het wellicht zinvol om niet 1 grote pan, maar 4 of 5 pannen te maken. Dan kun je de verhouding zoals in onze reactie hierboven beschreven staan aanhouden. Het is dan ook eenvoudig om extra kruiden toe te voegen. Succes!
Super bedankt voor de tips! Ik ga ook jullie ulang ulang , en frikadel pan maken. Ik zal reclame maken voor jullie website! Het is heerlijk allemaal 😃