Home Salades en soepen Komkommersalade

Komkommersalade

lekker bij vleesgerechten of barbecue

door SmaakMenutie
Komkommersalade

Een frisse aanvulling

Op zoek naar een fris en licht bijgerecht dat perfect past bij vleesgerechten of een zomerse barbecue?

Wij weten hoe fijn het is om snel iets lekkers en verfrissends op tafel te zetten, zonder al te veel gedoe. Deze komkommersalade is daarvoor ideaal. Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten maak je in een handomdraai een smaakvolle salade die iedereen zal waarderen. Wat ons betreft is het een van die bijgerechten die altijd goed uitpakken. Zelfs voor op brood of als aanvulling op een uitgebreide maaltijd.

Weinig nodig

Wat deze salade zo fijn maakt is dat je eigenlijk weinig nodig hebt om echt iets lekkers te maken. Komkommer gecombineerd met romige kwark en een leper mayo (of halvanaise). Wil je het trouwens nog lichter houden? Laat dan de mayo weg en gebruik alleen magere kwark.

Komkommersalade recept

Dit maakt het gerecht niet alleen minder vet, maar het blijft ook fris en luchtig. En mocht je geen sjalot in huis hebben, dan kun je prima een gesnipperd (rood) uitje gebruiken, wat net wat meer pit geeft. Zo blijft het altijd eenvoudig en toegankelijk.

Komkommer, een veelzijdige groente

Komkommer is niet voor niets geliefd in de keuken. Het is een echte allemansvriend die vrijwel overal bij past. Deze groente bestaat voor zo’n 95% uit water, wat het extreem verfrissend maakt. Daarnaast bevat komkommer weinig calorieën en levert het belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine K, wat dan weer goed is voor je botten en bloedstolling.

Komkommersalade maken

Ook bevat het antioxidanten die bijdragen aan je algehele gezondheid. Daarom is deze lunchsalade niet alleen lekker, maar ook een slimme keuze als je bewust wilt eten.

Licht, fris en snel klaar

Wij vinden dat deze komkommersalade het hele jaar door wel kan, maar zeker in de zomer is hij favo. Licht, fris en snel klaar. Ideaal dus voor een warme dag. Het combineert heerlijk met gegrild vlees, vis of gewoon op zichzelf met een stuk knapperig brood. Het is een fijne manier om wat extra groenten binnen te krijgen zonder ingewikkelde recepten of lang in de keuken te staan. Zo houden we het makkelijk, smaakvol en gezond!

komkommer salade
Komkommersalade

Komkommersalade

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 180 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 sjalot 
  • 2 el kwark 
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el mayonaise
  • 1 tl Dijon mosterd
  • Verse dille

Zo maak je het

  • Snijd of rasp 1 (kleine) komkommer in dunne plakken en snipper 1 sjalot. Plaats in een ruime kom en voeg een scheutje (1-2 el) witte wijnazijn toe en een flinke snuf zout. Meng voorzichtig maar grondig.
  • Meng in een kommetje 2 el kwark (of Griekse yoghurt) met 1 el mayonaise, 1 tl scherpe mosterd en een handje fijngesneden dille.
  • Meng de saus met de komkommer en proef of de smaak naar wens is. Voeg eventueel extra dille of zout toe.

Komkommersalade

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Gina 18 maart 2021 - 11:33

Nou schaal was zo leeg hier. Had alleen geen dille dus heb er wat andere kruiden door gedaan. Zelfs degene die geen groenten of kwark eet, vond het lekker. Thanks

Reply
SmaakMenutie 18 maart 2021 - 14:36

Haha heel goed Gina! Fijn dat jullie ervan genoten hebben 🙂

Reply
Anneke 20 maart 2021 - 17:07

Wat kan je ook ipv dille gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2021 - 10:25

Is wel echt een smaakmaker Anneke, dus dat wordt lastig. Maar als je er niet van houdt zou je het achterwege kunnen laten.

Reply
Dorien 27 november 2021 - 19:25

Kan je wel Dille uit een flesje gebruiken

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:56

Jahoor! 🙂

Reply
Nick 9 mei 2023 - 06:51

Kun je deze salade goed bewaren in de koelkast (en zo ja, hoe lang) of moet het echt dezelfde dag op?

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2023 - 10:43

Ja hoor, dat kan! Ik zou het maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren

Reply
1 2 3