Smeuïg
Je kan het ook kikkererwtenpuree noemen, maar hummus klinkt heel wat lekkerder in de oren. Tijdens onze vakanties in Israël hebben we het heel wat keren geproefd bij een heuse zogenaamde hummusia. Die overigens ook in Nederlands steeds meer in opkomst zijn. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Libanese keuken, maar is populair in het hele Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika en verovert inmiddels de harten van steeds meer mensen over de hele wereld.
Het aanbod in de supermarkt van voorverpakte bakjes hummus is groot, maar zelf vers maken is echt zóveel lekkerder. De basis is altijd hetzelfde: een puree van gedroogde kikkererwten en tahina (sesamzaadpasta). En vooral de gedroogde kikkererwten die je in water hebt geweekt en vervolgens kookt zorgt ervoor dat de hummus veel smeuïger wordt dan wanneer je kikkererwten uit een potje gebruikt. Hummus kan je lekker als dip serveren bij een pita kipshoarma of falafel maar ook alleen een stuk pita of Turks brood is heerlijk!
12 reacties
Heerlijk hè ? Ik doe er ook een kleine knoflook bij. Ook op gewoon brood erg lekker!
Goed idee Betty! Ja op brood is het ook zalig 🙂
Superlekker! Bedankt voor alle lekkere en duidelijke recepten én natuurlijk de prachtige foto’s.
Tip voor dit recept: verse knoflook en wat komijn erbij en vooral lekker naar eigen smaak variëren.
Thanks voor de tip Susan, lekker! En fijn dat onze recepten in de smaak vallen, leuk om te horen 🙂
Kan je ook een blik kikkererwten gebruiken. Dat scheelt tijd Vlgs mij.
Klopt, Jolanda, kan ook als je ineens een niet te stoppen trek in hummus krijgt (1 groot blik volstaat, wel goed afspoelen), maar de mannen hebben helemaal gelijk dat je met gedroogde kekers de lekkerste hummus ever maakt, net wat romiger, smeuïger.
Hahahahaha….jullie zitten nog bij de falafel met jullie hoofd….
😂😂😂
Las ergens buitenste vliesje eraf halen is dat beter?
Welke Tahini gebruiken jullie?
De beste tahina vind je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Check wel of deze voor 100 procent uit sesamzaad bestaat 🙂
Ik maak mijn hummus altijd in mijn hogedrukpan, lekker snel. Maar gebruik nooit baksoda. Wat is de werking ervan in dit gerecht?
Baksoda maakt de kikkererwten extra zacht en smeuïg!