Hummusia’s
Hummus, of kikkererwtenpuree zoals het ook weleens genoemd wordt, klinkt niet alleen lekker maar is ook echt een gerecht dat uitnodigt om te delen.
Tijdens onze reizen door Israël hebben we hummus talloze keren geproefd in zogenaamde “hummusia’s” – kleine eethuisjes waar je onder andere hummus kan eten. In Nederland zien we ze ook steeds vaker opduiken, en dat is niet voor niets natuurlijk. Deze vegetarische dip vindt naar het schijnt zijn oorsprong in de Libanese keuken, maar is geliefd in het hele Midden-Oosten, Turkije en Noord-Afrika. Inmiddels is ook hier een veel gegeten gerecht en niet alleen meer als dip!
Hoe eet je het?
Hummus is ongelooflijk veelzijdig. In het Midden-Oosten wordt het vaak geserveerd als hoofdgerecht met warm platbrood en toppings zoals gekruid gehakt, pijnboompitten of een gekookt eitje. Maar ook als dip is hummus heerlijk. Een stukje pita of Turks brood dippen in verse hummus is echt zooo lekker. Of serveer het bij falafel, gegrilde groenten of als smeuïge basis voor een broodje kipshoarma. Zelfs als beleg op een cracker of als dip voor wortels en komkommer past hummus perfect in een gezonde en gevarieerde maaltijd.
“Verse hummus is echt zóveel lekkerder dan de voorverpakte bakjes uit de winkel”
Pure smaak
In de supermarkt is het aanbod van kant-en-klare hummus enorm. Toch gaat er niks boven het zelf maken. De smaak is verser, de textuur romiger en je hebt zelf in de hand welke ingrediënten je gebruikt. De basis blijft altijd dezelfde: een puree van kikkererwten en tahina (sesampasta). Voor het allerbeste resultaat gebruik je gedroogde kikkererwten die je een nacht laat weken en vervolgens kookt. Dit kost iets meer tijd, maar zorgt ervoor dat je hummus echt zijdezacht wordt. Kikkererwten uit een potje kunnen ook, maar geven vaak een veel minder smeuïg resultaat. Voeg wat tahina, citroensap, knoflook, olijfolie en een snufje zout toe, en je hebt een heerlijke, zelfgemaakte hummus die je naar smaak kunt aanpassen.
Eindeloos variëren
Het mooie aan hummus is dat je eindeloos kunt variëren. Eerder maakten wij bijvoorbeeld een avocado hummus en een rode bieten hummus, maar je kan ook geroosterde paprika of zongedroogde tomaten toevoegen voor variatie. Experimenteer vooral ook met kruiden zoals harissa voor extra pittigheid of ras el hanout voor een extra kruidige variant. Maar één ding is zeker, en wij praten uit ervaring: als je eenmaal begint met zelf hummus maken, wil je echt nooit meer anders!
12 reacties
Heerlijk hè ? Ik doe er ook een kleine knoflook bij. Ook op gewoon brood erg lekker!
Goed idee Betty! Ja op brood is het ook zalig 🙂
Superlekker! Bedankt voor alle lekkere en duidelijke recepten én natuurlijk de prachtige foto’s.
Tip voor dit recept: verse knoflook en wat komijn erbij en vooral lekker naar eigen smaak variëren.
Thanks voor de tip Susan, lekker! En fijn dat onze recepten in de smaak vallen, leuk om te horen 🙂
Kan je ook een blik kikkererwten gebruiken. Dat scheelt tijd Vlgs mij.
Klopt, Jolanda, kan ook als je ineens een niet te stoppen trek in hummus krijgt (1 groot blik volstaat, wel goed afspoelen), maar de mannen hebben helemaal gelijk dat je met gedroogde kekers de lekkerste hummus ever maakt, net wat romiger, smeuïger.
Hahahahaha….jullie zitten nog bij de falafel met jullie hoofd….
😂😂😂
Las ergens buitenste vliesje eraf halen is dat beter?
Welke Tahini gebruiken jullie?
De beste tahina vind je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt. Check wel of deze voor 100 procent uit sesamzaad bestaat 🙂
Ik maak mijn hummus altijd in mijn hogedrukpan, lekker snel. Maar gebruik nooit baksoda. Wat is de werking ervan in dit gerecht?
Baksoda maakt de kikkererwten extra zacht en smeuïg!