Snel en verrassend veelzijdig
Er zijn van die gerechten die je één keer maakt en daarna blijven terugkomen op tafel. Ulang ulang is er zo eentje.
Deze frisse Indische salade past overal bij – van een uitgebreide Indische rijsttafel tot een lichte zomerse maaltijd met wat warme rijst erbij. En het mooie is: je staat er geen uren voor in de keuken. Binnen 20 minuten kun je aan tafel.
Wat deze salade zo aantrekkelijk maakt is niet alleen de smaak, maar ook de veelzijdigheid. Hij is van zichzelf vegetarisch, maar combineert ook heerlijk met vleesgerechten als rendang of ajam ketjap pedis.
Wat is ulang ulang eigenlijk?
Ulang ulang is een Indische groentesalade met een pittige, zoet-zure boemboe. Die boemboe maakt het gerecht. In Indonesië wordt het vaak gemaakt met licht geblancheerde of rauwe groenten die nog wat knapperigheid hebben. De smaak komt vooral van de boemboe, waarin zuren, zoetheid en pit elkaar in balans houden.
De naam betekent zoiets als ‘herhalen’ of ‘opnieuw’, en dat past eigenlijk goed: het is zo’n gerecht dat je steeds weer opnieuw wilt maken! Of dat nu als bijgerecht is, of als frisse tegenhanger bij iets pittigs.
Boemboe met een twist: amandelen
De boemboe krijgt een verrassend ingrediënt mee, namelijk amandelen. Meestal worden in Indonesische boemboes noten als kemirinoten gebruikt, maar in deze variant geven amandelen een wat meer toegankelijke, zelfs wat romige basis. Ze zorgen voor een milde smaak en een volle structuur, zónder te overheersen.
Samen met sjalotten, knoflook, rode peper, gula djawa (Indische palmsuiker), azijn en een snuf zout ontstaat er een rijke boemboe die zowel fris als hartig is. Je hoeft de ingrediënten alleen maar samen fijn te malen; de hakmolen of keukenmachine doet dus eigenlijk het werk voor je (tenzij je natuurlijk zelf gaat vijzelen).
Kies groenten met een bite
Voor ulang ulang gebruik je het liefst groenten die knapperig blijven. Dat contrast met de zachte boemboe maakt het gerecht namelijk juist zo lekker. Denk aan komkommer, spitskool, wortel en taugé. Alles in plakjes of julienne gesneden. Ook sperziebonen of sugar snaps doen het goed. Maar dan wel even kort blancheren en dan afspoelen met koud water, zodat ze hun bite houden.
Je kunt makkelijk variëren met wat je in huis hebt. Het enige waar je echt op moet letten, gebruik geen ‘slappe groenten’. Dus liever geen tomaat of courgette. Het mag fris zijn, maar ook stevig.
Serveerideeën en restjes
Serveer ulang ulang als bijgerecht bij een rijsttafel, of bijvoorbeeld als lichte lunchsalade met wat witte rijst. Door de zuren uit de boemboe blijft het gerecht zelfs na een paar uur nog lekker fris. Dat maakt het ook ideaal voor een picknick of een etentje waarbij je dingen vooraf wilt maken.
Heb je wat over? Geen probleem. De salade blijft in de koelkast nog zeker een dag goed, en de smaak wordt vaak zelfs nog intenser. Voeg voor het serveren eventueel nog wat verse taugé of komkommer toe voor extra frisheid.
26 reacties
Lekker gerecht! Ik wil dit voor bij een rijsttafel maken. Als ik dit vanmiddag maak, is het morgenavond nog lekker (en ‘crispy’)?
Leuk! Ja dat kan hoor, zolang je het maar goed afsluit en gekoeld bewaard. Geniet ervan!
Hallo,ik wil dit graag eens gaan proberen,ik vraag me alleen af, laat je de amandelen heel of worden die gebroken of gemalen?
Die worden gemalen 🙂
Echt een heerlijk recept. Dank jullie wel. Het smaakt echt heel goed bij de rendang. Recept opgeslagen en ga ik zeker vaker maken.
hoi, ik kon alleen schijfjes gula djawa kopen bij de supermarkt. Kan ik hier ook mee koken?
Ja hoor je kan gewoon een stukje afbreken Sylvia! En dan goed vermengen. Geniet ervan!
Hoi hoi als ik het in de ochtend maak is het savonds nog lekker?
Ja dat kan hoor Mara, het zijn harde groenten dus dat kan prima. Als je het afdekt en in de koelkast zet is het ’s avonds ook nog lekker. Doen we zelf ook regelmatig 🙂