Iconisch dessert
Tiramisu… alleen al het woord brengt ons meteen in gedachten naar een zonnig terras in Italië.
Dit iconische dessert betekent letterlijk “trek mij omhoog” oftewel “beur mij op”. En dat doet het ook. De romige mascarpone, de luchtige eieren en de intense smaak van koffie tillen iedere maaltijd naar een feestelijk hoogtepunt. Het is niet voor niets misschien wel het meest geliefde Italiaanse dolci ter wereld.

De oorsprong van tiramisu
Hoewel de exacte herkomst onderwerp van discussie blijft, wordt vaak de regio Veneto genoemd als bakermat van dit dessert. Daar werd het voor het eerst geserveerd in de jaren zestig of zeventig. De combinatie van sterke koffie, romige mascarpone en een vleugje alcohol was toen al een schot in de roos. Het gerecht is sindsdien uitgegroeid tot een culinaire klassieker die je echt overal ter wereld tegenkomt. Van kleine Italiaanse trattoria’s tot de kaart van chique restaurants.

De klassieke versie
In onze ogen hoort een traditionele tiramisu maar een paar dingen te bevatten. En dat zijn lange vingers (savoiardi), mascarpone, sterke koffie, marsala (een Italiaanse versterkte wijn) en cacaopoeder. En ja, wij maken ‘m uiteraard op de authentieke manier. Dus met rauwe eieren en zónder slagroom. Dat maakt de structuur zijdezacht en luchtig tegelijk. Het resultaat? Een nagerecht dat romig en zacht is, maar tegelijk zijn lagen perfect behoudt.
Het opbouwen van de lagen
We beginnen met het luchtig kloppen van eierdooiers en suiker in de keukenmachine. Ondertussen maken we de mascarpone los met een beetje marsala en mengen dit door het opgeklopte eigeel. In een aparte kom kloppen we het eiwit tot zacht schuim, om het vervolgens voorzichtig door het mascarponemengsel te spatelen. Zo blijft het mengsel luchtig.
De bodem van de ovenschaal krijgt eerst een dun laagje mascarponemengsel. Daarna dippen we de lange vingers kort in een mengsel van koffie, marsala en een beetje suiker. Snel (maar goed) onderdompelen is belangrijk, zodat de koekjes niet te nat worden. Vervolgens leggen we een laag koekjes in de schaal, gevolgd door een royale laag mascarponecrème. Dit herhalen nog een keer tot de schaal vol is.
Geduld wordt beloond
Hoewel de bereiding zelf amper 20 minuten kost, zit het echte geheim van tiramisu in het wachten. Door het dessert minstens vier uur (liever nog een hele nacht) in de koelkast te laten rusten, trekken de smaken volledig in en krijgt het geheel de juiste stevigheid. Voor het serveren strooien we er een laag cacaopoeder overheen. Dat geeft niet alleen een prachtige afwerking, maar ook een licht bittere snaak die perfect contrasteert met de romige lagen eronder.
Variaties en bewaartips
We hebben in het verleden ook al eens gespeeld met andere smaken, zoals een frisse tiramisu-taart met limoncello en zelfs een mini variant voor een feestelijk diner. Toch blijft deze klassieke versie onze favoriet. Let bij gebruik van rauwe eieren wel op de versheid en hygiëne, en bewaar het dessert maximaal twee dagen in de koelkast.
Tiramisu is hét bewijs dat je met eenvoudige ingrediënten en een beetje geduld iets kunt maken dat indruk maakt op iedereen aan tafel. Of je het nu serveert na een uitgebreid Italiaans diner of gewoon als verwenmomentje op een (druilige) zondagmiddag: één hap en je begrijpt waarom dit toetje wereldwijd zo geliefd is.
4 reacties
Een beetje van het mascarpone-mengsel 🙂
Hele fijne recepten , goede uitleg en smaken heerlijk.
Zeer blij mee.
Zodra ik het mascapone mengsel bij het opgeklopte eiwit voeg wordt het geheel weer een vloeistof?
Zoals in de beschrijving langzaam toegevoegd en meegeklopt
Er komt luchtigheid in het mascarpone mengsel, het wordt zeker geen vloeistof. Je moet het voorzichtig mengen