Home <30 minuten Surinaamse bami

Surinaamse bami

door SmaakMenutie
Surinaamse bami

Verrassende twist

Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.

In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.

Bami Surinaams

Een multiculturele mix

Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.

Surinaamse bami ingrediënten

Snel en simpel

Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!

Surinaams zuurgoed

Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.

Surinaams zuurgoed
Surinaamse bami

Surinaamse bami

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 110 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipdijfilet
  • 350 g spaghetti
  • 3 kub'or bouillonblokjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm gember
  • 4 el sojasaus
  • 4 el ketjap manis
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl trassi
  • 1/2 tl 5 spices-poeder (vijfkruidenpoeder)
  • Paar takjes selderij

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan met water en voeg 2 maggi kub'or bouillonblokjes toe. Voeg circa 350 g spaghetti toe en kook in 10-11 minuten al dente.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook en 1 rode peper fijn. Fruit het geheel enkele minuten in een scheut olie. Voeg ook 2 cm geraspte verse gember toe en bak al omscheppend mee.
  • Voeg 1 ruime el tomatenpuree, 1 tl trassi en een 1/2 tl 5-spices toe. Verkruimel tevens 1 extra maggi blokje. Meng door het geheel en zet het vuur wat lager.
  • Snijd 400 g kipdijfilet in hapklare blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend gaar en bruin.
  • Giet de spaghetti af en vermeng met 2 el sojasaus en 2 el ketjap manis. Voeg toe aan het kipmengsel samen met 2 extra el ketjap manis en 2 el sojasaus. Meng het geheel grondig.
  • Hak tot slot wat verse selderij en voeg toe aan de bami. Serveer met frisse komkommer of Surinaams zuur en desgewenst extra sambal.

Surinaamse bami met kip Surinaamse bami recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

41 reacties

Linda 4 december 2020 - 18:38

Heerlijk van smaak. Een oosterse groentemix erbij gegeten. Ook lekker met kousenband denk ik. Gaan we volgende keer proberen

Reply
SmaakMenutie 6 december 2020 - 13:34

Ja dat denk ik ook Linda! Fijn dat het in ieder geval in de smaak viel 🙂

Reply
Sylvia 2 augustus 2024 - 18:07

Heerlijk Gesmuld
Heb er wel een Thaise groentemix door gedaan voor extra groente. En wat sambal.
Volgende keer wil ik het proberen met groene en gele paprika of eventueel met kousenband.
Bedankt voor het recept

Reply
Geraldina 4 december 2020 - 12:29

Morgen komen de kinderen en die zijn hier dol op. Maak het vandaag al zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.
Ik doe er ook iets groenten in en een komkommersalade bij. Helemaal af!

Reply
SmaakMenutie 4 december 2020 - 14:58

Lekker Geraldina! Geniet ervan met z’n allen en veel plezier 🙂

Reply
Aly 3 december 2020 - 16:02

Gisteren de Surinaamse bami gemaakt , heerlijk en blijft hier zeker terugkomen.
Heb er alleen wel nog een koffielepel sambal in gedaan.

Reply
SmaakMenutie 3 december 2020 - 16:13

Fijn dat het in de smaak viel Aly! Wij vonden ‘m al vrij spicy, maar dat kan ook aan de peper gelegen hebben dus voeg vooral naar smaak sambal toe 🙂

Reply
Gerard 2 december 2020 - 21:30

Ik voeg klein gesneden stukjes paprika en paksoy vlak voor opdienen toe. Geeft een gezonde frisse bite . Smaak van gerecht is heerlijk

Reply
SmaakMenutie 3 december 2020 - 10:14

Lekker, goed idee Gerard!

Reply
Marijke 2 december 2020 - 12:53

Lekker en gemakkelijk. Zelf doe ik door de Surinaamse bami nog wel extra groenten. Anders vind ik het gerecht wat kaal.

Reply
SmaakMenutie 2 december 2020 - 13:37

Lekker Marijke, geef er vooral je eigen draai aan! 🙂

Reply
Marlous 7 januari 2021 - 18:48

Wat was dit lekker!!….. we hebben bijna ruzie gemaakt aan tafel!!! Dit is een receptie die moet ik bewaren! Dit wordt zeker vaker gemaakt

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2021 - 10:04

Haha, fijn dat het in de smaak viel Marlous! Enne.. hopelijk is het wel weer goed gekomen? 😉

Reply
1 2 3 4