Verrassende twist
Dit recept stond al een tijdje op ons lijstje om met jullie te delen en vandaag is het eindelijk zo ver! Misschien verwacht je een traditioneel gerecht uit Suriname, maar deze Surinaamse bami heeft een verrassende twist.
In plaats van de gebruikelijke mie of noedels, wordt dit gerecht gemaakt met spaghetti. Deze benadering van bami is ontstaan door de multiculturele (en dus culinaire) invloeden uit allerlei landen. En dat proef je in elke hap.
Een multiculturele mix
Surinaamse bami is dus niet zomaar een gerecht; het is een weerspiegeling van de rijke, diverse cultuur van het land. Het gebruik van spaghetti, een Italiaans ingrediënt, samen met het aromatische vijfkruidenpoeder uit de Chinese keuken, geeft dit gerecht zijn unieke smaak. Maar er zitten natuurlijk ook typische Surinaamse ingrediënten in, zoals trassi (gefermenteerde garnalenpasta) en selderij, die het gerecht die kenmerkende Surinaamse draai geven.
Snel en simpel
Een groot voordeel van dit gerecht is hoe snel het te bereiden is. In minder dan een half uur zet je een flinke pan bami op tafel. Het is dan ook een ideaal gerecht voor een drukke werkdag, maar ook perfect voor een grote groep vrienden of familie. De ingrediënten zijn overal te vinden en het gerecht vraagt om weinig voorbereiding of ervaring, waardoor je meer tijd hebt om van je maaltijd te genieten en minder tijd kwijt bent aan koken!
Surinaams zuurgoed
Serveer de bami met frisse komkommer voor een lekker knapperig contrast en vergeet vooral ook niet om sambal erbij te doen voor wie van lekker pittig houdt. Voor de ultieme Surinaamse ervaring voeg je bovendien wat zelfgemaakt zuurgoed toe. Die kan je van te voren al maken in een grote hoeveelheid voor de volgende keer als je deze bami weer maakt.
41 reacties
Heerlijk van smaak. Een oosterse groentemix erbij gegeten. Ook lekker met kousenband denk ik. Gaan we volgende keer proberen
Ja dat denk ik ook Linda! Fijn dat het in ieder geval in de smaak viel 🙂
Heerlijk Gesmuld
Heb er wel een Thaise groentemix door gedaan voor extra groente. En wat sambal.
Volgende keer wil ik het proberen met groene en gele paprika of eventueel met kousenband.
Bedankt voor het recept
Morgen komen de kinderen en die zijn hier dol op. Maak het vandaag al zodat de smaken er lekker in kunnen trekken.
Ik doe er ook iets groenten in en een komkommersalade bij. Helemaal af!
Lekker Geraldina! Geniet ervan met z’n allen en veel plezier 🙂
Gisteren de Surinaamse bami gemaakt , heerlijk en blijft hier zeker terugkomen.
Heb er alleen wel nog een koffielepel sambal in gedaan.
Fijn dat het in de smaak viel Aly! Wij vonden ‘m al vrij spicy, maar dat kan ook aan de peper gelegen hebben dus voeg vooral naar smaak sambal toe 🙂
Ik voeg klein gesneden stukjes paprika en paksoy vlak voor opdienen toe. Geeft een gezonde frisse bite . Smaak van gerecht is heerlijk
Lekker, goed idee Gerard!
Lekker en gemakkelijk. Zelf doe ik door de Surinaamse bami nog wel extra groenten. Anders vind ik het gerecht wat kaal.
Lekker Marijke, geef er vooral je eigen draai aan! 🙂
Wat was dit lekker!!….. we hebben bijna ruzie gemaakt aan tafel!!! Dit is een receptie die moet ik bewaren! Dit wordt zeker vaker gemaakt
Haha, fijn dat het in de smaak viel Marlous! Enne.. hopelijk is het wel weer goed gekomen? 😉