Surinaamse klassieker
We hebben weer een onweerstaanbaar lekker broodje voor je! Dit keer een echte Surinaamse klassieker: het broodje bakkeljauw.
Onze vorige (Indische) broodjes, zoals pulled chicken en kipsaté, waren een regelrechte hit en gingen als warme broodjes over het internet. Nou, geloof ons maar: dit broodje bakkeljauw doet daar absoluut niet voor onder! Een smaakbommetje die je echt geproefd moet hebben.
Wat is bakkeljauw eigenlijk?
Bakkeljauw is de Surinaamse benaming voor gezouten en gedroogde kabeljauw, ook wel klipvis genoemd. Dit eeuwenoude conserveringsproces maakt de vis langer houdbaar en geeft het tegelijkertijd een unieke smaak. Voor gebruik moet de vis dan eerst worden ontzout door de bakkeljauw te koken en vervolgens uit te laten lekken in een vergiet.
Gelukkig is dat een fluitje van een cent! Tegenwoordig is bakkeljauw steeds makkelijker verkrijgbaar; grote supermarkten hebben het zelfs vaak in het assortiment en anders kun je altijd terecht bij je favoriete toko.
De perfecte combinatie van smaken
Wat dit broodje zo speciaal maakt is natuurlijk de unieke en kenmerkende smaak die je kent van de toko. De bakkeljauw wordt zachtjes gestoofd met kruiden zoals knoflook, ui, blokjes tomaat, tomatenpuree en uiteraard trassi.
Dit heerlijke goedje wordt vervolgens royaal op een kakelvers en luchtig Surinaams puntje geserveerd, vaak met wat Surinaams zuurgoed (ingelegde groenten) en de kenmerkende gele pittige Surinaamse sambal. Elke hap is natuurlijk weer een explosie van smaken!
Tijd om aan de slag te gaan!
Ben je enthousiast geworden? Mooi, want dit broodje is niet alleen verrukkelijk, maar ook super eenvoudig om zelf te maken. Begin met het ontzouten van de bakkeljauw, bak het vervolgens met de juiste kruiden en serveer het warm op een vers broodje.
Voeg wat zuurgoed (of halve maantjes komkommer en halve ringetjes rode ui) toe voor een frisse touch en als je van pittig houdt, mag sambal natuurlijk niet ontbreken. Of je het nu als lunch, tussendoortje of avondeten eet: dit broodje bakkeljauw zal je niet teleurstellen. Dus hup, de keuken in en aan de slag!
22 reacties
Turkse en of Marokkaanse winkels verkopen vaak Surinaamse broodjes ?
Klopt! 🙂
Hoi Smaakmenutie luitjes…als je nu geen gezouten kabeljauw kunt vinden omdat je in een uithoek woont en geen toko noch een super assortiment in de supermarkt…zou je dan gewone kabeljauw kunnen gebruiken??
Hoi Anita, bakkeljauw is vrij specifiek en om het zelf te maken zou je de vis moeten drogen en pekelen. Daar hebben wij geen ervaring mee, maar wellicht is er op internet wel iemand die dat proces uitlegt. Succes!
Yes ik ga dit morgen maken… zal mijn resultaat delen op IG en pinterest ?
Leuk Marsha, we zijn benieuwd! 🙂
jumbo
Hi, wij kopen ze altijd bij de Surinaamse bakker. Succes!
Hi, ik wil dit recept graag uitproberen maar ik vroeg me af waar ik de surinaamse broodjes kan halen? Overal waar ik ga zijn ze niet authentiek surinaamse broodjes. Die van dit recept lijkt wel de goeie. Alvast Bedankt!
Groetjes