Home Pasta Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Italiaanse klassieker

door SmaakMenutie
Spaghetti alla puttanesca

Zoals in Lazio

Spaghetti alla puttanesca. Oftewel letterlijk vertaald ‘spaghetti op hoerenwijze’. Ontstaan omstreeks het midden van de twintigste eeuw. Net als veel andere beroemde gerechten is ook deze waarschijnlijk ontstaan door creatief te zijn met de beperkte hoeveelheid aan ingrediënten die men in huis had. Ook zijn er verschillende varianten van de sugo (saus). Wij maken ‘m zoals ‘ie in de regio Lazio wordt gegeten: met ansjovis en chilipeper. Maar over het algemeen smaken alle varianten vrij zout door de kappertjes, olijven en in dit geval ook de ansjovis. Traditioneel geserveerd met spaghetti, maar je zou net zo goed penne kunnen gebruiken. Buon appetito!

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 86 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 180 g spaghetti
  • 70 g zwarte olijven
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 sjalot
  • 1 el kappertjes
  • 1/2 tl chilivlokken
  • Parmezaanse kaas
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Zet een ruime pan met water op het vuur en kook 180 g spaghetti beetgaar in 11-12 minuten zodra het water kookt.
  • Hak ondertussen 1 blikje (ca. 45 g) ansjovis fijn en bak in een goede scheut olijfolie op matig tot middelhoog vuur. Voeg 1 fijngesneden sjalot en 1-2 fijngesneden tenen knoflook toe en fruit even kort mee.
  • Voeg tevens 1/2 tl chilivlokken toe. Meer mag ook als je het liever wat pittiger hebt.
  • Snijd 70 g zwarte olijven in plakjes en bak mee met het ansjovismengsel. Voeg ook 1 el kappertjes toe. Fruit kort mee.
  • Voeg nu 400 g tomatenblokjes toe en laat het geheel op matig vuur pruttelen tot de spaghetti klaar is.
  • Voeg de spaghetti toe aan de saus en meng grondig door elkaar. 
  • Serveer met verse Parmezaanse kaas en eventueel wat fijngehakte peterselie. Serveer direct.

Spaghetti alla puttanesca ingrediënten Spaghetti alla puttanesca Spaghetti alla puttanesca recept Spaghetti alla puttanesca maken

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

17 reacties

robertus 30 juni 2019 - 03:10

nooit ui in de puttanesca!!

Reply
SmaakMenutie 2 juli 2019 - 12:02

Maak het zoals jij het lekker vindt! Dus voeg vooral toe (of laat achterwege) naar eigen smaak. Je bent niet verplicht ons recept geheel op te volgen. Dit is hoe wij ‘m altijd maken. En nogmaals, smaken verschillen. Succes!

Reply
André 16 oktober 2019 - 19:19

Eén van de lekkerste pasta die ik heb gegeten. Ik had ‘m in minder dan 20 minuten klaar en een eetlepel chilivlokken ipv een halve theelepel.

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2019 - 08:14

Leuk om te horen Andre! En maak ‘m inderdaad zo spicy als je zelf wil 🙂

Reply
Melissa 10 april 2020 - 21:19

Ook dit is weer een heerlijk recept!! Ontzettend fan van jullie gerechten!

Reply
SmaakMenutie 11 april 2020 - 14:29

Nou wat onwijs leuk om te horen Melissa! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Marsha 28 juli 2020 - 16:00

Tom kha kai gemaakt in een woord …heerlijk. Overige soep gezeefd en ingevroren. ( alles 2 x genomen) Volgende keer gebruiken bij Thaise curry!

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2020 - 09:59

Oeh wat slim Marsha! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Do 27 januari 2021 - 15:17

Dit is het zoveelste menu wat ik maak van jullie, en zoals al het andere…..het is altijd lekker, makkelijk te maken en verassend. Erg bedankt voor de recepten👍🏼

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 09:57

Bedankt voor het compliment, erg leuk om te horen Do! Fijn dat je van onze recepten geniet 🙂

Reply
Annelies 3 maart 2021 - 11:57

OMG! Wat een zaaalig gerecht! Al die smaakjes, heerlijk. En makkelijk om te maken. We zijn meestal meer georienteerd op al het Indische, maar zowel de Arrabiata als de Puttanesca zijn heerlijke gerechten en goed te maken. Enorm bedankt voor jullie heerlijke en niet te ingewikkelde recepten. Morgen ga ik de daging Bali maken. Lijkt me ook heerlijk 😀

Reply
SmaakMenutie 4 maart 2021 - 09:40

Haha leuk om te horen Annelies, bedankt voor het compliment! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Geniet van de daging Bali!

Reply
Jennifer 25 februari 2022 - 11:53

Ik hou niet van olijven en kapppertjes. Haal je de smaak van het gerecht weg als je het er niet in doet?

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2022 - 16:13

Ja het zijn best wel de smaakmakers van dit gerecht Jennifer! Je zou het kunnen proberen om ze achterwege te laten, maar geen idee hoe dat uitpakt. Of gewoon een andere pasta kiezen met ansjovis. Zoals bigoli in salsa, ook heerlijk! 🙂

Reply
Arie 15 november 2022 - 13:10

Vervang de zwarte olijven eens door kalamata olijven. Dat geeft zoveel meer smaak. En ik leg er altijd nog sardientjes uit blik bovenop.

Reply
Bep 2 juli 2023 - 12:33

Volgens mij een foutje bij het weekmenu: Spaghetti alla puttanesca.
Oftewel letterlijk vertaald ‘spaghetti op hoerenwijze????? Klopt dat, of moet het op boerenwijze zijn?

Reply
SmaakMenutie 3 juli 2023 - 10:22

Klopt hoor 😉

Reply