Improvisatie
Spaghetti alla puttanesca is een gerecht waar we allebei echt gek op zijn. Een tikkie pittig, een rijke smaak en klaar in een handomdraai.
De naam klinkt misschien wat vreemd. Letterlijk betekent het namelijk “spaghetti op hoerenwijze”, maar dat is de naam maar… Het is bovenal smaakvol, snel en zonder overbodige ingrediënten.

Het gerecht ontstond halverwege de twintigste eeuw, vermoedelijk in Zuid-Italië. En zoals veel Italiaanse klassiekers, is het een resultaat van improvisatie. Iemand keek in de voorraadkast en maakte met wat er nog lag. In dit geval dus olijven, kappertjes, tomaten en ansjovis. En het is inmiddels een saus die overal ter wereld gemaakt wordt. Misschien dat de naam er ook aan bijgedragen heeft.
Ansjovis als smaakmaker
Wie denkt dat ansjovis een hele visachtige smaak geeft, heeft spaghetti alla puttanesca nog niet eerder gegeten. Bij verhitting valt de ansjovis namelijk helemaal uiteen in de olijfolie en zorgt die voor een rijke, zoute basis. Het geeft de saus net dat beetje extra en wat het geheel af maakt.
En het is niet alleen smaakvol. Ansjovis zit boordevol omega 3-vetzuren, vitamine D en eiwitten. Goed voor hart en hersenen, en bovendien licht verteerbaar. En dat in een maaltijd die zo eenvoudig te bereiden is.
Zwarte olijven
Zwarte olijven spelen in dit gerecht zeker geen bijrolletje. Ze brengen naast smaak natuurlijk ook een lichte bitterheid die perfect samengaat met de zoetheid van tomaten en de pit van de chili. Vooral olijven van goede kwaliteit maken hier echt het verschil. Kies dus niet het goedkoopste potje in de supermarkt.
Wat betreft gezondheid zijn zwarte olijven rijk aan antioxidanten, vooral vitamine E. Ze ondersteunen de celbescherming en dragen bij aan een gezonde vetbalans. Het helpt natuurlijk ook dat ze gewoon ontzettend lekker zijn.
Onze versie: Lazio-style
Er zijn verschillende regionale variaties van spaghetti alla puttanesca. In Napels wordt de saus bijvoorbeeld vaak zonder ansjovis bereid. Wij kiezen voor de variant uit Lazio, namelijk die mét ansjovis en een snuf gedroogde chili. Niet te pittig, maar met genoeg pit om het smaakvol te houden.
De saus is snel klaar. Terwijl de spaghetti kookt, fruiten we knoflook, sjalot en ansjovis in olijfolie, voegen we chili, kappertjes, zwarte olijven en een blik tomatenblokjes toe, en laten dat een paar minuten pruttelen. Daarna mengen we alles door de pasta. Super simpel toch?
Serveer en geniet
Traditioneel gebruiken ze spaghetti in Italië, maar ook penne of linguine passen goed bij deze saus. Wat verse Parmezaanse kaas eroverheen en eventueel een beetje fijngehakte peterselie, en klaar is ons bord met deze Italiaanse klassieker.
Spaghetti alla puttanesca is een gerecht dat verder geen opsmuk nodig heeft. Het is puur en snel klaar dus echt perfect voor een doordeweekse avond waarop we geen zin hebben om lang in de keuken te staan, maar wél zin hebben aan iets met veel smaak. Buon appetito!
20 reacties
Gisteren de spaghetti alla puttanesca met de little gem salade gemaakt – alweer een snel en simpel diner waarvan je blijft eten, zo lekker. Groot fan van jullie site en aanpak! Herkenbare opmerkingen van gebruikers ook: hoeveel zit er in een blikje ansjovis en hoe groot is een sjalotje? Mijn uitgangspunt is; gebruik gerust wat meer, wordt het vast nog lekkerder van. Tot nu toe klopt dat 🙂