Home Pasta Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Italiaanse klassieker

door SmaakMenutie
Spaghetti alla puttanesca

Improvisatie

Spaghetti alla puttanesca is een gerecht waar we allebei echt gek op zijn. Een tikkie pittig, een rijke smaak en klaar in een handomdraai.

De naam klinkt misschien wat vreemd. Letterlijk betekent het namelijk “spaghetti op hoerenwijze”, maar dat is de naam maar… Het is bovenal smaakvol, snel en zonder overbodige ingrediënten.

Spaghetti alla puttanesca maken

Het gerecht ontstond halverwege de twintigste eeuw, vermoedelijk in Zuid-Italië. En zoals veel Italiaanse klassiekers, is het een resultaat van improvisatie. Iemand keek in de voorraadkast en maakte met wat er nog lag. In dit geval dus olijven, kappertjes, tomaten en ansjovis. En het is inmiddels een saus die overal ter wereld gemaakt wordt. Misschien dat de naam er ook aan bijgedragen heeft.

Ansjovis als smaakmaker

Wie denkt dat ansjovis een hele visachtige smaak geeft, heeft spaghetti alla puttanesca nog niet eerder gegeten. Bij verhitting valt de ansjovis namelijk helemaal uiteen in de olijfolie en zorgt die voor een rijke, zoute basis. Het geeft de saus net dat beetje extra en wat het geheel af maakt.

Spaghetti alla puttanesca ingrediënten

En het is niet alleen smaakvol. Ansjovis zit boordevol omega 3-vetzuren, vitamine D en eiwitten. Goed voor hart en hersenen, en bovendien licht verteerbaar. En dat in een maaltijd die zo eenvoudig te bereiden is.

Zwarte olijven

Zwarte olijven spelen in dit gerecht zeker geen bijrolletje. Ze brengen naast smaak natuurlijk ook een lichte bitterheid die perfect samengaat met de zoetheid van tomaten en de pit van de chili. Vooral olijven van goede kwaliteit maken hier echt het verschil. Kies dus niet het goedkoopste potje in de supermarkt.

Wat betreft gezondheid zijn zwarte olijven rijk aan antioxidanten, vooral vitamine E. Ze ondersteunen de celbescherming en dragen bij aan een gezonde vetbalans. Het helpt natuurlijk ook dat ze gewoon ontzettend lekker zijn.

Onze versie: Lazio-style

Er zijn verschillende regionale variaties van spaghetti alla puttanesca. In Napels wordt de saus bijvoorbeeld vaak zonder ansjovis bereid. Wij kiezen voor de variant uit Lazio, namelijk die mét ansjovis en een snuf gedroogde chili. Niet te pittig, maar met genoeg pit om het smaakvol te houden.

Spaghetti alla puttanesca recept

De saus is snel klaar. Terwijl de spaghetti kookt, fruiten we knoflook, sjalot en ansjovis in olijfolie, voegen we chili, kappertjes, zwarte olijven en een blik tomatenblokjes toe, en laten dat een paar minuten pruttelen. Daarna mengen we alles door de pasta. Super simpel toch?

Serveer en geniet

Traditioneel gebruiken ze spaghetti in Italië, maar ook penne of linguine passen goed bij deze saus. Wat verse Parmezaanse kaas eroverheen en eventueel een beetje fijngehakte peterselie, en klaar is ons bord met deze Italiaanse klassieker.

Spaghetti alla puttanesca is een gerecht dat verder geen opsmuk nodig heeft. Het is puur en snel klaar dus echt perfect voor een doordeweekse avond waarop we geen zin hebben om lang in de keuken te staan, maar wél zin hebben aan iets met veel smaak. Buon appetito!

Spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 90 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 180 g spaghetti
  • 70 g zwarte olijven
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje ansjovis
  • 1 sjalot
  • 1 el kappertjes
  • 1/2 tl chilivlokken
  • Parmezaanse kaas
  • Verse peterselie (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Zet een ruime pan met water op het vuur en kook 180 g spaghetti beetgaar in 11-12 minuten zodra het water kookt.
  • Hak ondertussen 1 blikje (ca. 45 g) ansjovis fijn en bak in een goede scheut olijfolie op matig tot middelhoog vuur. Voeg 1 fijngesneden sjalot en 1-2 fijngesneden tenen knoflook toe en fruit even kort mee.
  • Voeg tevens 1/2 tl chilivlokken toe. Meer mag ook als je het liever wat pittiger hebt.
  • Snijd 70 g zwarte olijven in plakjes en bak mee met het ansjovismengsel. Voeg ook 1 el kappertjes toe. Fruit kort mee.
  • Voeg nu 400 g tomatenblokjes toe en laat het geheel op matig vuur pruttelen tot de spaghetti klaar is.
  • Voeg de spaghetti toe aan de saus en meng grondig door elkaar. 
  • Serveer met verse Parmezaanse kaas en eventueel wat fijngehakte peterselie. Serveer direct.

Spaghetti alla puttanesca

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

20 reacties

Peter 10 augustus 2025 - 07:37

Gisteren de spaghetti alla puttanesca met de little gem salade gemaakt – alweer een snel en simpel diner waarvan je blijft eten, zo lekker. Groot fan van jullie site en aanpak! Herkenbare opmerkingen van gebruikers ook: hoeveel zit er in een blikje ansjovis en hoe groot is een sjalotje? Mijn uitgangspunt is; gebruik gerust wat meer, wordt het vast nog lekkerder van. Tot nu toe klopt dat 🙂

Reply
1 2 3