Home Vlees en kip Souvlaki

Souvlaki

Griekse kipspiesjes

door SmaakMenutie
Souvlaki

Het Griekse antwoord op streetfood

Souvlaki is waarschijnlijk een van de bekendste vleesgerechten uit de Griekse keuken. Het woord betekent letterlijk ‘spiesje’, en dat is ook precies wat je krijgt: heerlijk gekruide malse stukjes vlees aan een stokje.

In Griekenland wordt het vaak verkocht bij kleine grilltenten, kant-en-klaar om zo van het stokje af te eten of in een warme pita gewikkeld met wat tomaat, ui en een flinke lepel tzatziki.

Kip souvlaki

Wat veel mensen niet weten, is dat souvlaki oorspronkelijk meestal van varkens- of lamsvlees wordt gemaakt. Toch is kip inmiddels ook niet meer weg te denken – vooral als je het wat lichter wil houden. In dit recept kiezen wij bewust voor kipdijfilet. Dat is net iets malser en smaakvoller dan kipfilet, en perfect geschikt om te grillen.

Souvlaki recept

De kracht zit in de marinade

Een goede souvlaki staat of valt met een goede marinade. En gelukkig hoeft dat helemaal niet ingewikkeld te zijn. Wij maken een eenvoudige maar o zo geurige marinade van olijfolie, citroenrasp en -sap, gedroogde oregano (bij voorkeur Griekse) en twee geperste tenen knoflook.

Souvlaki marinade

Laat de kip minstens twee uur in deze marinade liggen – langer mag natuurlijk altijd. De zuren uit de citroen zorgen ervoor dat het vlees lekker mals wordt, terwijl de kruiden en olie diep doordringen voor die herkenbare Mediterrane smaak. Je zult zien: hoe langer de marinade zijn werk doet, hoe lekkerder het resultaat.

Tijd om te rijgen en te grillen

Voor je begint met grillen, is er één belangrijke stap die vaak over het hoofd wordt gezien: week de houten spiesen of satéprikkers minimaal een half uur in koud water. Zo voorkom je dat ze op de grill verbranden. Daarna is het een kwestie van rijgen: een paar stukjes kip per spies is voldoende.

Souvlaki maken

Je kunt souvlaki bereiden op de barbecue, in een contactgrill of gewoon in een grillpan op het fornuis. Wat je ook kiest: grill de kip in ongeveer acht minuten goudbruin en gaar. Draai regelmatig voor een gelijkmatige garing en uiteraard die mooie grillstrepen.

Niet alleen op een stokje

Hoewel wij het meestal als spiesje kennen, wordt souvlaki in Griekenland vaak in een pita geserveerd. De stukjes vlees worden van de spies gehaald en samen met wat rauwe ui, tomaat, frietjes en tzatziki in een opgevouwen broodje gestopt. Een soort wrap, maar dan met een heerlijke Griekse smaak.

Authentieke souvlaki

Dus heb je geen zin in prikkers of wil je het net even anders doen? Geen probleem. Serveer de gegrilde kip op een warme pita en bouw je eigen Griekse streetfood!

Wat serveer je erbij?

Souvlaki combineert goed met frisse en simpele bijgerechten. Denk aan witte rijst, zelfgemaakte tzatziki, knapperige pita’s en natuurlijk een klassieke Griekse salade met tomaat, komkommer, rode ui, olijven en feta. Zo zet je in een handomdraai een complete maaltijd op tafel die smaakt naar een Griekse zomer – zelfs op een natte doordeweekse avond.

Traditionele griekse salade
Serveer souvlaki met een frisse Griekse salade
Souvlaki

Souvlaki

Personen: 2 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 22 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g kipdijfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • Zwarte peper
  • Zout

Zo maak je het

  • Neem een ruime mengkom en schenk 3 el extra vierge olijfolie in de kom. Voeg de rasp van 1 kleine citroen toe samen met het sap van een halve citroen. Voeg ook 2 tl (Griekse) gedroogde oregano toe, 2 geperste tenen knoflook en een flinke snuf peper en zout. Mix tot een marinade.
  • Snijd 400-500 g kipdijfilet in hapklare stukjes en mix grondig door de marinade. Zet afgedekt minimaal 2 uur in de koeling.
  • Zet de satéprikkers of spiesen minimaal een half uurtje in koud water. Rijg op elke spies enkele stukjes kip.
  • Grill de stokjes op de barbecue of op de contactgrill in circa 8 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn. Serveer met witte rijst, pita, tzatziki en/of een Griekse salade.

Souvlaki

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

1 reactie

Carien 2 juli 2023 - 17:47

Wat ik doe? Als ik de kippenstukjes nog moet grillen? Dan steek ik door ieder stukje twee satéstokjes, zo kan je ze makkelijker draaien! Hé, enne, metalen prikkers zijn ook erg makkelijk, én na het eten in een sopje weer te gebruiken!

Reply