Amerikaanse comfortfood
Sommige gerechten vragen weinig moeite, maar leveren toch maximaal ‘comfort‘ bij elke hap. Sloppy Joe is er zo eentje.
Dit iconische broodje uit de Verenigde Staten werd populair in de jaren ’30 en wordt sindsdien in talloze diners en keukens geserveerd. De naam zegt het eigenlijk al. Het is een beetje rommelig om te eten, maar dat maakt het juist zo leuk. De oorsprong ligt naar verluidt in een café in Sioux City, in de staat Iowa, waar een kok genaamd Joe gehakt op smaak bracht met tomatensaus en het op een broodje deed. Simpel, maar doeltreffend.

Hartig, kruidig en een tikkeltje pittig
Onze versie van Sloppy Joe begint met rul gebakken gehakt dat we mengen met (fijn) gesneden groene paprika, wat meteen voor een frisse bite zorgt. Daarna voegen we een blik tomatenblokjes toe en dan komen de smaakmakers: oregano, paprikapoeder, cayennepeper, een scheutje worcestersaus en een paar theelepeltjes scherpe mosterd.

Om het geheel af te maken roeren we er ketchup doorheen, waarna het rustig mag pruttelen. In ongeveer twintig minuten dikt de saus in tot een smeuïg geheel vol smaak. Dat is waarschijnlijk ook het moment dat je steeds meer trek gaat krijgen.
Een beetje als pasta bolognese…
Als je de eerste hap neemt merk je dat het qua smaak iets wegheeft van een bolognesesaus, maar dan met een zoet-pittige twist. En in plaats van pasta kiezen we voor zachte witte bolletjes die de saus heerlijk opzuigen. Het fijne is dat dit gerecht ook nog eens snel op tafel staat. In ongeveer een half uurtje kun je al genieten. Daardoor is het ideaal voor een relaxte weekendmaaltijd. Of gewoon een doordeweekse avond als je zin hebt in wat comfortfood.

Tips voor de perfecte Sloppy Joe
Wil je het broodje nét wat extra’s geven? Serveer het dan met een plak gesmolten cheddar of wat frisse coleslaw erop. Ook lekker trouwens met een paar plakjes augurk voor een (zoet)zure tegenhanger.
En ja, het eet een beetje slordig, daar dankt het broodje tenslotte zijn naam aan maar dat hoort erbij. Pak er gewoon een servetje bij en geniet. Sloppy Joe is Amerikaans comfort food in optima forma. Lekker warm, goed vullend en boordevol smaak.
22 reacties
Vrijdag Sloppy Joe gemaakt wat een heerlijk recept niet alleen om te maken maar ook om te eten hebben er echt van zitten genieten.
Fijn dat het in de smaak viel Cor!
Zoooo wat lekker zeg
Ik maak al Sloppy Joe sinds mijn dochters de film It Takes Two voor het eerst zagen, minstens 20 jaar geleden. In de loop der jaren hebben we ervaren dat het heel handig is om de kadetten als een pita open/in te snijden. Ook lekker: wat fijngesneden ijsbergsla in t broodje erbij proppen en/of kaas. Wat ook lekker is: de binnenkant besmeren met mayonaise.
Mijn recept wijkt overigens wel af van die van jullie.
He mannen, was lekker! Heb olie voor het gehakt weggelaten en 2 lepels ketchup vervangen voor bbq saus
Leuk om te horen Dennis, fijn dat de sloppy joe in de smaak viel 🙂 Thanks voor je berichtje!
Ik maak em vanavond, maar dan met ingelegde komkommers ernaast. Zeg maar als tafelzuur. Zin in!
Maak dit al jaren, sinds de film the parent trap, m’n dochters zijn er dol op, vragen erom als ze komen eten 😊 wat betreft de manier van eten, ik snijd de kadetjes open zoals n pita, doe er ook wat fijngesneden ijsbergsla bij, soms n plakje kaas, en dan eten zoals n broodje shoarma, met 2 handen 😉
Nou wat leuk dat je de sloppy joe al kende Esterella! Lekker inderdaad ook in een pita 🙂
Ik ga het morgen maken en maak er oopsies(broodje) bij.
Een vriendin van mij benoemde dit vandaag als to do of to make :-).
Wordt vervolgd.
Gr. Riet
Haha lekker Rita, geniet ervan!
Oopsies gemaakt en Sloppy Joe erop.
Wat een fantastisch recept.
Overheerlijk.
Dank voor het delen van dit recept.
Wouw factor: Hoog.
Haha dat horen we heel graag Riet, leuk! Fijn dat je van het broodje genoten hebt 🙂