Home <30 minuten Sloppy Joe

Sloppy Joe

door SmaakMenutie
Sloppy Joe

Amerikaanse comfortfood

Sommige gerechten vragen weinig moeite, maar leveren toch maximaal comfort bij elke hap. Sloppy Joe is er zo eentje.

Dit iconische broodje uit de Verenigde Staten werd populair in de jaren ’30 en wordt sindsdien in talloze diners en keukens geserveerd. De naam zegt het eigenlijk al. Het is een beetje rommelig om te eten, maar dat maakt het juist zo leuk. De oorsprong ligt naar verluidt in een café in Sioux City, in de staat Iowa, waar een kok genaamd Joe gehakt op smaak bracht met tomatensaus en het op een broodje deed. Simpel, maar doeltreffend.

Sloppy Joe recept

Hartig, kruidig en een tikkeltje pittig

Onze versie van Sloppy Joe begint met rul gebakken gehakt dat we mengen met (fijn) gesneden groene paprika, wat meteen voor een frisse bite zorgt. Daarna voegen we een blik tomatenblokjes toe en dan komen de smaakmakers: oregano, paprikapoeder, cayennepeper, een scheutje worcestersaus en een paar theelepeltjes scherpe mosterd.

Amerikaanse Sloppy Joe

Om het geheel af te maken roeren we er ketchup doorheen, waarna het rustig mag pruttelen. In ongeveer twintig minuten dikt de saus in tot een smeuïg geheel vol smaak. Dat is waarschijnlijk ook het moment dat je steeds meer trek gaat krijgen.

Een beetje als pasta bolognese…

Als je de eerste hap neemt merk je dat het qua smaak iets wegheeft van een bolognesesaus, maar dan met een zoet-pittige twist. En in plaats van pasta kiezen we voor zachte witte bolletjes die de saus heerlijk opzuigen. Het fijne is dat dit gerecht ook nog eens snel op tafel staat. In ongeveer een half uurtje kun je al genieten. Daardoor is het ideaal voor een relaxte weekendmaaltijd. Of gewoon een doordeweekse avond als je zin hebt in wat comfortfood.

Sloppy Joe

Tips voor de perfecte Sloppy Joe

Wil je het broodje nét wat extra’s geven? Serveer het dan met een plak gesmolten cheddar of wat frisse coleslaw erop. Ook lekker trouwens met een paar plakjes augurk voor een (zoet)zure tegenhanger.

En ja, het eet een beetje slordig, daar dankt het broodje tenslotte zijn naam aan maar dat hoort erbij. Pak er gewoon een servetje bij en geniet. Sloppy Joe is Amerikaans comfort food in optima forma. Lekker warm, goed vullend en boordevol smaak.

Sloppy Joe

Sloppy Joe

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 113 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 400 g tomatenblokjes (1 blik)
  • 4 zachte bolletjes
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 groene paprika
  • 4 el ketchup
  • 1 el worcestersaus
  • 2 tl scherpe mosterd
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/2 tl cayennepeper
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 groene paprika in kleine blokjes en snijd 2 sjalotten en 2 tenen knoflook fijn.
  • Rul 500 g gehakt in een scheutje olijfolie tot het bruin is. Voeg de gesneden knoflook en sjalot toe en fruit 1 minuutje mee.
  • Voeg vervolgens de gesneden groene paprika en 400 g tomatenblokjes (1 blik) toe. Zet het vuur wat hoger en breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu 1 tl oregano, 2-3 tl scherpe mosterd, 2 tl paprikapoeder, 1/2 tl cayennepeper, 1 el worcestersaus en 4 el ketchup toe. Meng alles grondig door elkaar.
  • Laat het geheel nu circa 20 minuten pruttelen tot de saus mooi ingedikt is.
  • Beleg een (eventueel getoast) wit bolletje riant met de saus. Eet smakelijk!

Sloppy Joe

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

22 reacties

Cor 24 december 2019 - 12:39

Vrijdag Sloppy Joe gemaakt wat een heerlijk recept niet alleen om te maken maar ook om te eten hebben er echt van zitten genieten.

Reply
SmaakMenutie 27 december 2019 - 09:21

Fijn dat het in de smaak viel Cor!

Reply
Hennieta 19 januari 2024 - 18:50

Zoooo wat lekker zeg

Reply
Esterella 22 mei 2022 - 14:47

Ik maak al Sloppy Joe sinds mijn dochters de film It Takes Two voor het eerst zagen, minstens 20 jaar geleden. In de loop der jaren hebben we ervaren dat het heel handig is om de kadetten als een pita open/in te snijden. Ook lekker: wat fijngesneden ijsbergsla in t broodje erbij proppen en/of kaas. Wat ook lekker is: de binnenkant besmeren met mayonaise.
Mijn recept wijkt overigens wel af van die van jullie.

Reply
Dennis 14 februari 2021 - 18:11

He mannen, was lekker! Heb olie voor het gehakt weggelaten en 2 lepels ketchup vervangen voor bbq saus

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 10:14

Leuk om te horen Dennis, fijn dat de sloppy joe in de smaak viel 🙂 Thanks voor je berichtje!

Reply
Alexander 2 september 2022 - 14:46

Ik maak em vanavond, maar dan met ingelegde komkommers ernaast. Zeg maar als tafelzuur. Zin in!

Reply
Esterella 28 maart 2021 - 13:58

Maak dit al jaren, sinds de film the parent trap, m’n dochters zijn er dol op, vragen erom als ze komen eten 😊 wat betreft de manier van eten, ik snijd de kadetjes open zoals n pita, doe er ook wat fijngesneden ijsbergsla bij, soms n plakje kaas, en dan eten zoals n broodje shoarma, met 2 handen 😉

Reply
SmaakMenutie 29 maart 2021 - 11:46

Nou wat leuk dat je de sloppy joe al kende Esterella! Lekker inderdaad ook in een pita 🙂

Reply
Rita 10 juni 2021 - 20:53

Ik ga het morgen maken en maak er oopsies(broodje) bij.
Een vriendin van mij benoemde dit vandaag als to do of to make :-).
Wordt vervolgd.

Gr. Riet

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 10:10

Haha lekker Rita, geniet ervan!

Reply
Riet 13 juni 2021 - 14:38

Oopsies gemaakt en Sloppy Joe erop.
Wat een fantastisch recept.
Overheerlijk.
Dank voor het delen van dit recept.

Wouw factor: Hoog.

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 10:38

Haha dat horen we heel graag Riet, leuk! Fijn dat je van het broodje genoten hebt 🙂

Reply
1 2 3