Smokey taste
We maakten al een keer eerder shakshuka, maar dan als ontbijt. Wist je dat de Noord-Afrikaanse Joden, die in de jaren ’50 naar Israël immigreerden, het aanvankelijk hadden bedoeld als avondmaal na een dag hard werken? Maar het zijn de Israëlische restaurants die het de laatste decennia hebben omgeturnd tot een ontbijt- en lunchgerecht. Ook deze versie maken we van gesmoorde groenten als tomaat en paprika waarin eieren zijn gegaard. En om dit mengsel (want dat betekent ‘shakshuka‘) tot een diner te maken gebruiken we rundergehakt. Wat gerookte paprika poeder voor de smokey taste en gebruik gerust wat sumak voor de frisse touch!
15 reacties
Top! Gemaakt met alle aanbevolen kruiden en Turks brood! Dit is één van mijn favorieten gerechten samen met de kip in romige tomatensaus! Ga ik zeker opnieuw maken.
Hebben jullie nog oosterse gerechten met deze lekkere kruiden?
Leuk om te horen Marleen, fijn dat deze en andere recepten van ons in de smaak vallen. Het is ook een favoriet van ons 🙂 We hebben nog niet heel veel gerechten met deze kruiden samenstelling gemaakt. Behalve dan de brunch versie van de shakshuka. Maar er staat zeker nog een hoop op stapel van deze heerlijke keuken!
Heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar, we hebben gesmuld!
Dat horen we graag Martha, fijn dat de shakshuka in de smaak viel! 🙂
Spannend om met de (mij onbekende) kruidenmengsels za’atar en sumak te koken. Het resultaat heeft mij zeker verrast. Wat een bijzonder en heerlijk gerecht! Ik heb het met zelf gemaakt flatbread met knoflook en kruiden gegeten.
Fijn dat het in de smaak viel Marlein! Zelf zijn wij ook gek op deze Oosterse kruiden 🙂 Lekker dat je er zelf flatbread bij hebt gemaakt, verser kan niet!
Wat is za’atar en sumak?
Za’atar zelf is een aromatisch kruid maar als gedroogde variant zoals wij het hier gebruiken is het een kruidenmelange (van za’atar, sumak, sesamzaadjes en een vleugje olijfolie). Sumak is een specerij die wordt verkregen door de besjes van de sumakplant te drogen en te vermalen. Beide zijn overigens gewoon in de supermarkt te koop!
Heerlijk gerecht we hebben er van genoten zoals meestal met jullie recepten
Leuk te horen Frans! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Hoi, deze heb ik gisteren gemaakt. Heerlijk zég! Za’atar kruiden heb ik zelf gemaakt want het was op bij AH. Gelukkig had ze wel sumak in voorraad en de rest v kruiden had ik allemaal in huis. Wel moeilijk om met turk brood uit pan scheppen. dus maar op turks brood gedaan 😉
Fijn dat je ervan genoten hebt Sandra! Wat goed dat je eigen za’atar kruiden hebt gemaakt, kan ook prima 🙂
Hallo, wat kan ik gebruiken ipv bruine suiker, ik ben suikervrij.
Vriendelijke groet,
Yvon
Suiker is wel essentieel, want dat karameliseert. Je zou bijvoorbeeld honing kunnen gebruiken
Heerlijk recept! Wel beetje kruidig netzoals Nicocado Avocado’s voetjes.