Jeej, tempeh
Een jaar of twee terug werd tempeh (of tempé) ineens gebombardeerd tot dé vegetarische ontdekking van het jaar. Heel vegetarisch en veganistisch Nederland was om en de tempeh was niet aan te slepen in de biologische winkels. Grappig. Ik heb er nooit bij stil gestaan dat het een ‘superfood’ was. Net als kurkuma. En zo eet ik dus al heel mijn leven onbewust super-gezond 😉 Koop je tempeh overigens het liefst bij de toko. Kost bijna niks en is dus ook nog eens hartstikke voedzaam. Tempeh is trouwens een blok van gefermenteerde sojabonen. De bonen worden eerst geweekt dan gekookt en daarna vermengd met een schimmel om te fermenteren. Het heeft wel iets van tofu maar toch heel anders. Wij maken er sambal goreng tempeh kering van. Een heerlijke Indische snack of bijgerecht als onderdeel van je Indische rijsttafel. Het is een combi van zoet en mild-pittig en lekker sticky.
33 reacties
Heerlijk recept! Ik heb er nog wat paksoi and restje broccoli doorheen gedaan, was ook erg lekker. Mijn oma (indisch) deed er ook altijd boontjes doorheen.
Goed idee Chantal, lekker! 🙂
Hoihoi, dankjewel voor dit heerlijke recept!! Het smaakt echt precies zoals het normaal gesproken smaakte bij mijn oma en bij mijn favoriete toko!!
Een groter compliment kunnen we niet krijgen Lea, dankjewel!
Hi ik had sajur lodeh gemaakt en had nog wat tempe en tahoe over. Nu heb ik dit gerecht gemaakt en daarna zowel de tempe als tahoe doorheen gedaan. Ik miste alleen de trassie, die had ik niet in huis. Ook zonder de trassie smaakt het goed (misschien een tip voor degene die allergisch zijn voor garnalen). Ik ga zeker meer van jullie gerechten maken. Dankjewel.
Wat een goed idee om van de ‘restjes’ dit heerlijke gerecht te maken Angela, slim! Fijn dat het in de smaak viel en leuk om te horen dat je meer van ons gaat maken 🙂
mijn kinderen en vrouw zijn nooit zo weg van mijn creaties en experimenten. Deze tempeh echter vonden ze allemaal wel “ok” en dat is een hele overwinning. Ik was alleen de peper op het eind vergeten en dat is jammer want het mocht van mij wel wat heter.
Verder is het een heerlijk gerecht. Deze komt er vaker in bij ons voortaan.
Wat leuk Pieter dat dit recept bij ze in de smaak viel! Op naar de volgende zou ik zeggen, totdat ze helemaal om zijn en nooit meer anders willen 🙂
Gemaakt!!! Zalig!! Ook bij mijn rijsttalel!
Fijn Judy! Altijd lekker op de rijsttafel 🙂