Home Erik's Asia Sambal badjak

Sambal badjak

door SmaakMenutie
Sambal badjak

Pittig, zoet en kruidig

Sambal badjak is onze favoriete sambal en bovendien een van de meest geliefde sambalsoorten uit de Indische keuken.

In tegenstelling tot de veel scherpere sambal oelek wordt sambal badjak gebakken (de pepers zijn dus niet meer rauw), wat zorgt voor een mildere en meer kruidigere smaak. Dit komt door de toevoeging van ingrediënten zoals ketjap manis, bruine suiker en andere specerijen die de sambal een zoetige touch geven. Door het bakproces krijgt de sambal een zachtere smaak die echt perfect samengaat met allerlei Indische gerechten.

Sambal badjak

Ingrediënten en bereiding

Voor onze sambal badjak gebruiken we een stuk of 15 rode pepers die we fijnmaken met een hakmolen. Je kan het natuurlijk ook in een traditionele vijzel (tjobek) helemaal fijn wrijven, alleen ben je dan wel wat langer bezig. Vervolgens voegen we trassi (gefermenteerde garnalenpasta), gemalen laos, ketjap manis, bruine suiker, gula djawa (Javaanse palmsuiker) en het sap van een halve limoen toe. Voor extra smaak kneuzen we de bolle kant van een stengel sereh (citroengras) en knopen deze voordat we hem aan de sambal toevoegen. Daarnaast gaan er nog een paar salam blaadjes bij.

Sambal badjak ingrediënten

De sambal laten we op laag vuur 2-3 minuten pruttelen. Het is heel belangrijk om het vuur niet te hoog te zetten, want dan kan de sambal snel verbranden en een bittere smaak krijgen. Wanneer de sambal mooi droog en ingedikt is, is hij klaar voor gebruik en kan hij worden bewaard in een glazen potje.

Sambal badjak maken

Bewaren en houdbaarheid

Om de sambal langer goed te houden doen we hem in een goed schoongemaakte glazen pot. Sluit het deksel stevig af en zet het potje vervolgens 15 minuten op zijn kop. Daarna kan het weer rechtop worden gezet en blijft de sambal, mits goed afgedekt, wekenlang houdbaar. Op deze manier kun je altijd genieten van je zelfgemaakte, authentieke sambal badjak!

Variatie en aanpassen naar smaak

Onze sambal badjak is pittig, maar niet té. Wil je hem wat scherper? Gebruik dan minder suiker, laat de gula djawa achterwege of verminder de hoeveelheid ketjap manis. Het beste advies: proef tussendoor en pas de smaak aan naar eigen wens. Hoe vaker je je eigen sambal maakt, hoe beter je aanvoelt wat voor jou de perfecte mix is. Zelf sambal maken is niet alleen lekkerder, maar ook een leuke manier om jouw eigen draai te geven aan dit klassieke recept!

Sambal badjak

Sambal badjak

Personen: 2 potjes Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 40 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 15 rode pepers
  • 4 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 3 salam blaadjes (Indisch laurier)
  • 1 stengel sereh
  • 1/2 limoen
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 1 el gula djawa
  • 1 tl trassi
  • 1 tl gemalen laos

Zo maak je het

  • Mix 4-5 sjalotten en 4 tenen knoflook fijn in een hakmolen en fruit ze op matig vuur in een wok een minuut of 10 in een scheutje zonnebloemolie. Tot de uien zacht en ietwat verkleurd zijn.
  • Hak ondertussen ongeveer 15 rode pepers grof met een hakmolen (of gebruik een vijzel maar dat is een hoop werk) en voeg na 10 minuten toe aan de gefruite sjalotten en knoflook.
  • Voeg nu 1 tl trassi en 1 tl gemalen laos toe. Meng alles even grondig door elkaar.
  • Voeg een snuf zout toe samen met circa 5 el ketjap manis, 2-3 el bruine basterdsuiker, 1 el gula djawa en het sap van een 1/2 limoen. Vermeng alles goed. 
  • Kneus de bolle kant van een stengel sereh en voeg (geknoopt) toe aan het geheel. Voeg tevens 2-3 salam blaadjes toe. Laat op laag vuur even 2-3 minuten pruttelen. Niet te hoog vuur, anders verbrandt het.
  • Blijf vervolgens constant de sambal omscheppen tot het vocht weg is. Dit duurt even. Je mag het vuur wat hoger zetten.
  • Als de sambal mooi droog is dan kan je deze het beste bewaren in een (grondig schoongemaakt) glazen potje. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgedekt weken bewaren!

Sambal badjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

28 reacties

Carla 14 juni 2022 - 17:01

Kan ik dit recept ook zonder suikers maken, gr Carla

Reply
SmaakMenutie 17 juni 2022 - 10:23

Nee dat kan niet Carla, maar wellicht kan je de bruine suiker en gula djawa vervangen door zoetstoffen. Echter hebben wij daar geen ervaring mee dus kan ik je daar niet in adviseren helaas.

Reply
cocx m.j.kunen 9 maart 2022 - 10:13

geweldig resultaat. Hij lijkt me heerlijk, Ik woon in Andalucia en daar kan ik hem niet kopen dus smullen maar, Mijn complimenten voor jullie recepten. Helemaal 100 %. Groetjes uit de buurt van Malaga,

Reply
John 8 februari 2022 - 06:26

Wat een fijn recept en wat een geweldige site. Even een vraagje beste mensen; is het mogelijk om de trssie te vervangen met iets anders? Ik Heb een schaaldierallergie, vandaar.

Reply
SmaakMenutie 8 februari 2022 - 13:06

Trassi heeft een vrij specifieke smaak, dus lastig te vervangen John. Ik zou het dan gewoon achterwege laten 🙂

Reply
Anne 28 augustus 2022 - 17:24

Vandaag gemaakt van zelf geteelde pepers, inmiddels 4e oogst dit seizoen!! Heerlijke sambal, bedankt voor het recept! Gr. Anne

Reply
Foppe 4 september 2023 - 11:33

Alternatief voor trassi: Als ik voor mensen kook die niet tegen trassie kunnen, vervang ik dat meestal door anchovis. Geeft vergelijkbare umamismaak en zoutpunch maar zonder de kenmerkende geur bij het aanbakken van je boemboe (zoals bij begin van nasi maken). En dus zonder schaaldier. Nadeel: achovis is wel duurder in gebruik.

Reply
Maarten 4 februari 2022 - 21:13

Hoe lang is deze houdbaar in een weckpotje?

Reply
SmaakMenutie 7 februari 2022 - 10:20

Zie de laatste regel Maarten, afgedekt kan je deze sambal wel weken bewaren! 🙂

Reply
Monique 25 maart 2021 - 13:42

Hoi hoi,

Ik ben nu met de sambal bezig. Zodra het klaar is, warm in het potje, op z’n kop en 15 minuten laten staan? En daarna kan het in de koelkast, ook als het nog niet afgekoeld is? Gr monique

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2021 - 15:10

Hoi Monique, het beste kan je het helemaal laten afkoelen en dan in de koelkast zetten. Geniet ervan!

Reply
1 2 3