Home Salades en soepen Salade warme geitenkaas

Salade warme geitenkaas

met honing-mosterd vinaigrette

door SmaakMenutie
Salade met geitenkaas

Een klassieke combinatie

Ken je dat? Van die heerlijke salades die je elke week maakt in de zomer? Deze salade met warme geitenkaas, spekjes en een honing-mosterdvinaigrette is er zo eentje.

De combinatie van zachte warme geitenkaas met de hartige spekjes en de lichtzoete dressing is een echte klassieke combinatie. Het is een salade die goed vullend is als avondmaaltijd maar in een iets kleinere versie ook ideaal is als lunch.

De perfecte vinaigrette

Een salade valt of staat met een goede dressing en deze maken we altijd zelf. Geloof me, als je eenmaal zelf je sressings maakt dan wil je nooit meer uit een potje. Het is eigenlijk heel simpel: we mengen olijfolie, witte wijnazijn, een beetje citroensap, vloeibare honing en scherpe mosterd. Een snufje zout en peper erbij, shake it en klaar. Deze vinaigrette brengt alle smaken mooi samen en geeft net dat beetje extra.

Vinaigrette geitenkaas salade

Warme geitenkaas

Warme geitenkaas maakt deze salade natuurlijk helemaal af. Door de geitenkaas eerst even te verwarmen in de oven wordt hij zachter en nog intenser van smaak. Soms bestrijken we de kaas met een beetje extra honing voordat hij onder de grill gaat.

Geitenkaas salade ingrediënten

Extra smaakmakers

Naast de geitenkaas en spekjes voegen we geroosterde pijnboompitten toe. Liever wat extra crunch? Walnoten zijn een heerlijke en klassieke aanvulling. De warme appelpartjes en frisse cherrytomaten geven de salade een fruitige touch en zorgen voor een mooie balans tussen een tikkie zoet en zuur. Maak het geheel compleet met een knapperig stokbrood en serveer met een glas gekoelde rosé. Uit de Provence uiteraard. Even je ogen sluiten, en je waant je op een zonnig terras aan de Côte d’Azur!

Salade met warme geitenkaas

Geen fan van warme geitenkaas? Geen probleem! Je kunt de kaas ook koud toevoegen of kies voor een salade met serranoham en peer waarin de geitenkaas niet wordt verwarmd. Of vervang de geitenkaas door een andere kaassoort, zoals feta of een romige brie.

Salade met geitenkaas

Salade met geitenkaas

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 54 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 125 g geitenkaas naturel
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 125 g cherrytomaten
  • 100 g slamelange naar keuze
  • 30 g pijnboompitten
  • 1 appel
  • 1/2 citroen
  • 5 el extra vierge olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 tl Dijon mosterd
  • 1 tl vloeibare honing

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Plaats 1 plak geitenkaas van circa 125 g op een stuk bakpapier in het midden van de oven en verwarm circa 10 minuten of tot deze mooi verkleurd is.
  • Doe 100 g slamelange (bijvoorbeeld jonge bladsla) in een ruime kom samen met 125 g gehalveerde cherrytomaten.
  • Rooster ondertussen 30 g pijnboompitten op hoog vuur in een droge koekenpan tot ze verkleuren. Blijf de pan bewegen. Dit duurt ongeveer 1-2 minuten. Voeg toe aan de sla.
  • Bak in dezelfde koekenpan zonder olie of boter 125 g gerookte spekreepjes op matig vuur krokant. Snijd ondertussen 1 (Pink Lady) appel in partjes. Haal de spekreepjes uit de pan en bak in het achtergebleven braadvet de appelpartjes enkele minuten goudbruin. Doe de spekjes bij de sla in de kom.
  • Maak ondertussen een vinaigrette van 5 el extra vierge olijfolie, 1-2 el witte wijnazijn, 2 el citroensap, 1 tl vloeibare honing, 1 tl scherpe (Dijon)mosterd en een snuf zout en peper.
  • Voeg ruim de helft van de vinaigrette toe aan de salade en hussel voorzichtig door elkaar. Verdeel over 2 borden. Voeg ook de appelpartjes toe.
  • Haal de warme geitenkaas uit de oven en verdeel over de opgemaakte borden. Besprenkel met extra vinaigrette en voeg naar smaak zout en/of peper toe.

Salade met geitenkaas

TIP

Ben je een grote eter, neem dan gerust één plak geitenkaas per persoon.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

8 reacties

Julia 18 mei 2022 - 08:14

Wat zou je als alternatief kunnen gebruiken als je allergisch bent voor appel en walnoten?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2022 - 08:45

Peer en pijnboompitjes! 🙂

Reply
Hennie 18 mei 2022 - 11:36

Welke kaas is een goed alternatief voor geitenkaas?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2022 - 13:30

Ik zou dan kiezen voor een andere zachte kaas als brie of bijvoorbeeld blauwe schimmelkaas!

Reply
Nicoline 19 mei 2022 - 21:12

Heerlijk recept, zelf heb ik appelazijn gebruikt omdat ik dat in huis had, de pijnboompitten achterwege gelaten, zo duur in Frankrijk. Jullie recepten, vooral indonesisch, is vaak lastig om hier in Frankrijk alle ingrediënten te bemachtigen. Maar maak er toch veel van.

Reply
Jenneke Snijders 9 januari 2023 - 10:34

Een heerlijk recept!!!

Reply
Maaike 22 februari 2023 - 16:02

Dit is één van de recepten van smaakmenutie die ik maandelijks maak, heerlijk met een stokbroodje met kruidenboter erbij.

Reply
Ralf 28 juli 2024 - 15:25

Jammie jammie, ik hoef nu niet meer naar een restaurant voor deze heerlijke salade. De mijne is nu net zo lekker! Lekker smeuïg, zacht en fris door de citroen. Echt een top salade dit! Ook lekker als je schijfjes geitenkaas op een stokbroodje doet en dan in de oven met een beetje honing eroverheen.

Reply