Home Salades en soepen Salade caprese

Salade caprese

Italiaanse klassieker

door SmaakMenutie
Salade caprese

Slechts 3 hoofdingrediënten

Soms heb je aan heel weinig ingrediënten al genoeg. Deze klassieke salade caprese is daar het perfecte voorbeeld van.

Slechts drie hoofdingrediënten: tomaat, mozzarella en basilicum. En als je ze goed kiest, maak je er echt iets heel lekkers mee. Dit is namelijk een gerecht dat staat of valt met kwaliteit. Wij kiezen daarom altijd voor rijpe tomaten, verse basilicum en échte buffelmozzarella. Geloof me, dat verschil proef je.

Caprese

Insalata tricolore

De salade caprese (of op z’n Italiaans ‘insalata caprese’) komt oorspronkelijk van het eiland Capri, vlak voor de kust van Napels. Volgens sommigen werd hij ooit bedacht voor toeristen die iets fris en lichts wilden eten bij de lunch. De kleuren van de ingrediënten verwijzen dan ook niet toevallig naar de Italiaanse vlag.

Salade caprese recept

Vandaar ook de bijnaam insalata tricolore. Hoewel de bereiding nauwelijks eenvoudiger kan, zit er wel degelijk traditie achter. En dat maakt hem misschien ook wel zo geliefd. Het is Italiaans eten in z’n puurste vorm.

Goede mozzarella maakt het verschil

Wie ooit het verschil heeft geproefd tussen een goedkope supermarktmozzarella van 89 eurcent en een bol buffelmozzarella van de Italiaanse traiteur, weet het wel. Daar zit echt een wereld van verschil tussen. Buffelmozzarella is romiger, frisser en heeft die kenmerkende lichtzure smaak die zo goed combineert met de zoetheid van rijpe tomaat. Wij gebruiken hem uiteraard koud, direct uit de verpakking en snijden hem dan in plakjes.

Gezond én zomers licht

Behalve smaakvol is deze salade ook nog eens voedzaam. Tomaten zitten boordevol lycopeen, een antioxidant die bekendstaat om zijn beschermende werking. Basilicum helpt bij de spijsvertering en buffelmozzarella bevat meer eiwitten en calcium dan koemelkmozzarella. Geen wonder dat deze salade zo vaak op tafel verschijnt in de zomer (bij ons dan). Of we hem nu serveren als voorgerecht, bijgerecht of lichte lunch, het is altijd een succes!

Insalata caprese
Salade caprese

Salade caprese

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 38 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 3 tomaten
  • 1 bol buffelmozzarella
  • Verse basilicum
  • Extra vierge olijfolie
  • Balsamico crème (of balsamico azijn)
  • Zwarte peper
  • Grof zeezout

Zo maak je het

  • Snijd 2-3 grote rijpe tomaten in schijfjes. Doe hetzelfde met 1 bol buffel mozzarella.
  • Bouw de caprese op door te beginnen met de tomaat, vervolgens de mozzarella en tot slot een mooi blaadje basilicum.
  • Besprenkel met extra vierge olijfolie en cremissimo (balsamico crème). Voeg naar smaak verse zwarte peper en grof zeezout toe.

Salade caprese

TIP

Naast salade caprese zetten wij vaak een aantal Italiaanse (voor)gerechten op tafel om te delen. Kies naast caprese bijvoorbeeld ook voor carpaccio en vitello tonnato. Je gasten zullen versteld staan!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak