De klassieker uit het bakje
Je kent ze vast wel: die bekende rundvleesslaatjes uit de supermarkt, verpakt in aluminium bakjes, afgetopt met een plakje ei, wat augurk en vooral veel romige mayonaise.
Vroeger waren ze stiekem best lekker als snel tussendoortje, al vermoedden we toen al dat ze vol zaten met E-nummers, conserveermiddelen en andere ‘mysterieuze ingrediënten’. Tijd om het anders te doen! Zelfgemaakte rundvleessalade is niet alleen veel lekkerder, maar ook een stuk puurder én echt verrassend simpel om te maken.
Rundvleessalade vs. huzarensalade
Onze zelfgemaakte rundvleessalade lijkt een beetje op huzarensalade, maar het grote verschil zit ’m in het vlees. Voor deze variant gebruiken we geen soepvlees, maar lekker langzaam gestoofde runderlappen. Na zo’n twee uur sudderen in bouillon valt het vlees vanzelf uit elkaar – alsof je draadjesvlees maakt. Moeilijk om niet stiekem van te proeven, zo lekker! Met twee vorken trek je het vlees uit elkaar tot fijne draadjes – een soort pulled beef – en dat wordt de basis van je salade.
Romige smaakmakers met frisse accenten
Daarna gaan we alles goed mengen. Voeg aan het vlees de aardappelpuree toe, samen met fijngesneden augurkjes, zilveruitjes en wat rasp van een halve citroen. De dressing maak je van mayonaise, yoghurt, twee eetlepels scherpe mosterd en een eetlepel citroensap. Liever extra romig? Voeg dan gerust wat extra mayo toe. De balans tussen fris, zuur en romig maakt deze salade zó lekker dat je blijft proeven.
Serveren en variëren
Garneer je rundvleessalade met paprikapoeder, gehalveerde gekookte eieren, augurk of nog wat extra zilveruitjes. Serveer ‘m tijdens de lunch met een geroosterd broodje, bij de Paasbrunch, of als bijgerecht bij de barbecue of gourmet. Ook leuk: maak er kleine porties van in (Spaanse) lage glaasjes als voorgerechtje of als hapje op een feestje. Deze huisgemaakte variant zal gegarandeerd in de smaak vallen. Wedden dat je geen supermarktversie meer wil nu!
9 reacties
Hoi, er staat: rasp een halve citroen. Bedoel je het sap van een halve citroen of van een halve citroen de rasp van de schil?
Rasp van de schil 🙂
Als je niet per se een citroen wilt halen alleen voor de zest dan kun je ook het vocht van de augurken of zilveruitjes gebruiken.
Het was heerlijk! Ik heb minder mosterd gebruikt omdat die smaak anders teveel overheerst. Maar verder prima recept en gemakkelijk te maken.
De salade smaakt heerlijk. Ik ben erg tevreden over het resultaat 😀
Ik wil dit recept gaan maken ziet er heerlijk uit!
Hoe lang kun je het goed houden?
Dankjewel Mariska! Een dag of 3 moet wel kunnen.
Is het vlees ook te bereiden in de crockpot
Jahoor!