Rode portsaus

heerlijk bij wild & vlees!

door SmaakMenutie
Rode portsaus

Zoet en vol

Rode portsaus is een klassieke en verfijnde saus die vaak wordt geserveerd bij vleesgerechten, vooral bij rundvlees, wild of lamsvlees. De saus krijgt zijn diepte van smaak door het gebruik van de welbekende versterkte wijn uit Portugal, die een zoetere en vollere smaak heeft dan gewone wijn. Naast rode wijnsaus is rode portsaus een echte klassieker tijdens de feestdagen. Heerlijk bij wild als hert en fazant, maar net zo lekker bij je biefstukje, lamsrack of entrecôte.

Rode portsaus

Rode portsaus

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 6 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 ml wild fond
  • 350 ml rode port
  • 100 g roomboter
  • 3 hele kruidnagels
  • 1 sjalot
  • 1 laurierblad
  • Verse tijm

Zo maak je het

  • Snipper 1 sjalot en fruit kort enkele minuten in een klontje boter tot deze glazig is.
  • Schenk 350 ml rode port erbij samen met 1 laurierblad, 3 hele kruidnagels en een paar takjes tijm. Breng tegen de kook en laat zachtjes circa 20 minuten voor ongeveer de helft inkoken.
  • Schenk 400 ml wildfond bij de ingekookte port en laat in 20-35 minuten verder inkoken tot (ongeveer) de helft.
  • Zeef de portsaus, doe terug in de pan en breng weer aan de kook.
  • Snijd kleine blokjes van 75 g roomboter (zorg dat deze goed koud is). Haal de pan van het vuur en roer met een garde rustig de boter door de saus.
  • Voor een extra dikke saus meng 1 el maizena met 2 el water of portsaus en meng met een garde tot deze verder gebonden is.

Portsaus receptPortsaus makenPortsausRode portsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!