Home Hoofdgerechten Rode kool ovenschotel met gehakt

Rode kool ovenschotel met gehakt

en frisse stukjes appel

door SmaakMenutie
Rode kool ovenschotel met gehakt

Lekker én makkelijk

Ik kan mij nog goed herinneren dat mijn moeder deze winterse rode kool ovenschotel met gehakt maakte vroeger. Meestal als ze geen inspiratie had. ‘Lekker én makkelijk’ zei ze altijd. En dat is precies wat deze rodekool schotel is. Uiteraard met frisse stukjes appel en afgemaakt met een krokant korstje van (belegen) kaas. Sowieso ben ik dol op ovenschotels, ze zijn altijd vrij eenvoudig te maken en als het buiten koud is warm je er altijd heerlijk van op. Datzelfde doet overigens ook deze rode kool stamppot.

Rode kool ovenschotel met gehakt

Rode kool ovenschotel met gehakt

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 51 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g kruimige aardappelen
  • 500 g gekookte rode kool
  • 500 g rundergehakt
  • 50 g geraspte (belegen) kaas
  • 25 g roomboter
  • 2 sjalotten
  • 1 appel
  • 1 teen knoflook
  • 2 el paneermeel
  • 2 tl nootmuskaat
  • 1 tl gedroogde tijm

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden.
  • Kook ondertussen 800 g (voorgekookte) kruimige aardappelen 14 minuten in gezouten water. Laat ook alvast de rode kool goed uitlekken in een vergiet.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 1 grote teen knoflook fijn. Fruit even kort aan in een klontje boter. Voeg 500 g rundergehakt toe en rul bruin. Breng op smaak met 1-2 tl gedroogde tijm en een flinke snuf zout en peper. Voeg ook 1 kleine tl nootmuskaat toe.
  • Snijd 1 appel in smalle partjes
  • Giet de aardappels af en stamp tot een puree. Voeg 1 tl nootmuskaat, een snuf zout en peper en een klontje roomboter toe. Voeg optioneel nog een scheutje (warme) melk toe.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en verdeel allereerst het gehaktmengsel over de bodem. Voeg vervolgens de uitgelekte rode kool en de appelpartjes toe en eindig met de aardappelpuree.
  • Bestrooi tot slot met 2-3 el paneermeel en circa 50 g geraspte (oude of belegen) kaas naar keuze. Plaats ongeveer 25 min de voorverwarmde oven.

Rode kool ovenschotel receptRode kool ovenschotel makenRode kool ovenschotel met gehaktRode kool schotelOvenschotel rode kool

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

Wilma 4 januari 2023 - 13:47

Super lekker 😋 ik heb ipv appel deze keer peer gebruikt en ipv geraspte kaas verkruimelde roquefort en gehakte walnoten.
Toppertje 👍

Reply
Heidi buunders 8 januari 2023 - 07:59

Look like super yummy. I Will trý this recipe . Thanks for sharing it.

Reply
linda 22 januari 2023 - 09:18

Goedemorgen, koken jullie de rode kool eerst gaar? of hebben jullie gare kool?

Reply
SmaakMenutie 23 januari 2023 - 10:24

Nee hoor Linda, het is al voorgekookte rode kool uit een pakje (check de koopknop onder de ingrediënten).

Reply
Jacqueline 31 januari 2024 - 19:27

De smaak was prima, maar het geheel was een beetje droog. Wat doe ik verkeerd?

Reply
SmaakMenutie 2 februari 2024 - 12:05

Misschien moet je de puree iets romiger maken door wat meer melk en boter toe te voegen. En kies niet voor mager rundergehakt (als je dat wellicht gedaan hebt), deze is minder vet en dus ook wat droger. Gelukkig was de smaak goed!

Reply
Rianne 17 juni 2024 - 19:19

Jongens, het was weer een heerlijk recept. Met smaak gegeten, komt wel vaker op het menu!

Reply