Home Pasta Ragù toscano

Ragù toscano

Toscaanse gehaktsaus

door SmaakMenutie
Ragù toscano

Salsiccia

Deze Toscaanse pastasaus is een variant op de wereldberoemde ragù alla bolognese. Het belangrijkste verschil is dat in ragù toscano ‘salsiccia’ wordt toegevoegd in plaats van pancetta. Salsiccia zijn smaakvolle Italiaanse (braad)worstjes die perfect matchen met de rest van de ingrediënten. De basis bestaat uit zeer fijn gesneden rode ui, bleekselderij en winterpeen. Het geheel wordt gestoofd in een flink glas rode wijn en tomaten passata. En zoals de Italiaanse nonna’s zeggen: quando “l’olio sale a galla” il sugo è pronto! Oftewel als de olie naar de oppervlakte komt is de saus klaar. Serveer op z’n Toscaans met pici (een soort dikke variant van spaghetti). Maar uiteraard is een andere (bij voorkeur dikkere) pastasoort als pappardelle of tagliatelle ook prima. Of wat dacht je als topping voor je crostini.

Ragù toscano

Ragù toscano

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 35 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 320 g pappardelle
  • 270 g Italiaanse braadworst
  • 500 ml tomaten passata
  • 150 ml rode wijn
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn (optioneel)
  • 1 winterpeen
  • 1 rode ui
  • 1 el tomatenpuree
  • Parmezaanse kaas

Zo maak je het

  • Snijd 1 rode ui, 1 winterpeen en 2 stengels bleekselderij ragfijn.
  • Verhit een scheut olijfolie in de braadpan en bak de gesneden groenten al omscheppend 10 minuten tot ze zacht zijn.
  • Verwijder het vel van (circa) 270 g salsiccia (Italiaanse braadworstjes) en voeg toe aan de groenten. Meng het vlees tot gehakt en bak al omscheppend kort aan. Voeg 500 g rundergehakt toe en rul in 5-10 minuten bruin.
  • Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak kort mee.  Schenk 150 ml rode wijn bij het geheel en laat enkele minuten inkoken.
  • Voeg 500 ml tomaten passata toe en optioneel 2 takjes rozemarijn. Meng grondig en laat met deksel op de pan minstens 2 uur zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 30 minuten zachtjes verder indikken. Voeg indien nodig extra zout of peper toe.
  • Serveer met tagliatelle, pappardelle, pici of een andere (dikkere) pastasoort. Maak af met vers geraspte Parmezaanse kaas.

Ragù receptRagù makenPastasaus makenRagù toscanoRagù

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

9 reacties

Romy 18 februari 2024 - 10:38

Hallo,

Kan je dit ook maken met alcoholvrije rode wijn?

Groetjes Romy

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2024 - 09:59

Ik denk het wel, maar geen idee of het dan net zo lekker wordt 😉

Reply
Cato 1 maart 2024 - 11:11

Hoi hoi
De Italiaanse braadworst kan ik niet vinden! Bedoel je misschien de chipolataworstjes? Ik hoor het graag van je? En anders misschien ’n alternatief…

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2024 - 11:18

Zie de koopknop onder de ingrediënten, als je daar op klikt zie je de juiste 🙂

Reply
Pedro 18 februari 2024 - 18:27

Ziet er weer lekker uit ,maar waar kan ik de Itliaanse worstjes kopen ?

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2024 - 10:00

Thanks! Gewoon bij de supermarkt, slager of bij de (Italiaanse) delicatessenwinkel

Reply
Gerard 10 april 2024 - 14:05

Ik heb VENKEL WORST GEBRUIK I.P.V. GEHAKT!Super!

Reply
Geer v d Maat 8 mei 2024 - 15:53

Wederom gemaakt,weer met 3 ons venkel worst en natuurlijk 500 ram gehakt!Inmiddels 6x gedeeld,gr Geer p.s. Ik gebruik pastasaus met knoflook van de Lidl

Reply
Lenny 21 oktober 2024 - 15:40

Wat een heerlijk gerecht ( ik heb er al veel van jullie gemaakt) en dit is wederom eentje die het fantastisch doet. Bedankt

Reply