Home Pasta Ragù toscano

Ragù toscano

Toscaanse gehaktsaus

door SmaakMenutie
Ragù toscano

Zijn eigen karakter

Ken je dat, van die gerechten waarbij de geur al zo lekker is dat je niet kan wachten tot het klaar is? Ragù toscano is er zo één.

Deze Toscaanse pastasaus is verwant aan de beroemde ragù alla bolognese, maar heeft een eigen karakter. Waar de variant uit Bologna pancetta gebruikt, kiezen ze in Toscane liever voor salsiccia. Dat zijn kruidige Italiaanse worstjes die een hartige smaak geven aan het geheel. Het resultaat is een volle saus die super simpel is om te maken maar echt zo lekker is.

Ragù

Ragù toscano is eigenlijk een ode aan eenvoud en tijd. Geen ingewikkelde ingrediënten, wel veel smaak en geduld. Een gerecht dat ons herinnert aan hoe rijk de Italiaanse keuken is, juist door het gebruik van weinig en pure ingrediënten.

Wat is salsiccia eigenlijk?

Salsiccia is geen doorsnee worstje. Het zijn rauwe, grof gemalen Italiaanse braadworstjes, vaak op smaak gebracht met venkelzaad, knoflook, peper en rode wijn. Elke regio in Italië heeft zijn eigen variant, maar in Toscane houden ze van stevige smaken. Door het vel te verwijderen en het worstvlees los te bakken, ontstaat er een kruidige basis die perfect samengaat met de zogenaamde ‘soffritto’. Dat is fijngesneden rode ui, winterpeen en bleekselderij. Samen vormen ze de basis van deze saus.

Ragù recept

De kunst van langzaam stoven

We starten met het aanfruiten van de groenten tot ze zacht zijn. Daarna voegen we het worstvlees toe, dat we met een (houten) lepel of spatel uit elkaar duwen zodat het mooi bruin wordt. Vervolgens gaat het gehakt erbij en blussen we het af met een royaal glas rode wijn. Het liefst eentje die je ook drinkt bij het gerecht. Daarna gaat de passata erbij en dan begint het wachten… Want een goede ragù laat zich zeker niet haasten.

Ragù maken

Geduld wordt beloond

Minstens twee uur sudderen in de gietijzeren braadpan (hier vind je welke wij gebruiken) is een must. In die tijd smelten alle smaken samen tot een rijke, geconcentreerde saus. De deksel mag na twee uur van de pan om het laatste restje vocht te laten verdampen en de saus nog iets in te dikken. En dan komt dat magische moment, of zoals de Italiaanse nonna’s zeggen: “Quando l’olio sale a galla, il sugo è pronto.” Als de olie boven komt drijven, weet je dat het zover is.

Pastasaus maken

Pici, pappardelle of… crostini?

Traditioneel wordt deze ragù geserveerd met pici, een soort dikke handgerolde spaghetti die je vooral in Toscane tegenkomt. Maar ook pappardelle of tagliatelle doen het uitstekend. Zolang de pasta de saus goed kan ‘dragen’, zit je goed. Voor wie eens iets anders wil: schep een lepel van deze ragù op een geroosterde snee brood (een Toscaanse crostini) en je hebt een heerlijke antipasto (voorgerecht) of lunch. Buon appetito!

Ragù toscano recept
Ragù toscano

Ragù toscano

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.6/5
( 40 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g rundergehakt
  • 320 g pappardelle
  • 270 g Italiaanse braadworst
  • 500 ml tomaten passata
  • 150 ml rode wijn
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn (optioneel)
  • 1 winterpeen
  • 1 rode ui
  • 1 el tomatenpuree
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 1 rode ui, 1 winterpeen en 2 stengels bleekselderij ragfijn.
  • Verhit een scheut olijfolie in de braadpan en bak de gesneden groenten al omscheppend 10 minuten tot ze zacht zijn.
  • Verwijder het vel van (circa) 270 g salsiccia (Italiaanse braadworstjes) en voeg toe aan de groenten. Meng het vlees tot gehakt en bak al omscheppend kort aan. Voeg 500 g rundergehakt toe en rul in 5-10 minuten bruin.
  • Voeg 1 flinke el tomatenpuree toe en bak kort mee. Schenk 150 ml rode wijn bij het geheel en laat enkele minuten inkoken.
  • Voeg 500 ml tomaten passata toe en optioneel 2 takjes rozemarijn. Meng grondig en laat met deksel op de pan minstens 2 uur zachtjes pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 30 minuten zachtjes verder indikken. Voeg indien nodig extra zout of peper toe.
  • Serveer met tagliatelle, pappardelle, pici of een andere (dikkere) pastasoort. Maak af met vers geraspte Parmezaanse kaas.

Ragù toscano

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

9 reacties

Romy 18 februari 2024 - 10:38

Hallo,

Kan je dit ook maken met alcoholvrije rode wijn?

Groetjes Romy

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2024 - 09:59

Ik denk het wel, maar geen idee of het dan net zo lekker wordt 😉

Reply
Cato 1 maart 2024 - 11:11

Hoi hoi
De Italiaanse braadworst kan ik niet vinden! Bedoel je misschien de chipolataworstjes? Ik hoor het graag van je? En anders misschien ’n alternatief…

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2024 - 11:18

Zie de koopknop onder de ingrediënten, als je daar op klikt zie je de juiste 🙂

Reply
Pedro 18 februari 2024 - 18:27

Ziet er weer lekker uit ,maar waar kan ik de Itliaanse worstjes kopen ?

Reply
SmaakMenutie 19 februari 2024 - 10:00

Thanks! Gewoon bij de supermarkt, slager of bij de (Italiaanse) delicatessenwinkel

Reply
Gerard 10 april 2024 - 14:05

Ik heb VENKEL WORST GEBRUIK I.P.V. GEHAKT!Super!

Reply
Geer v d Maat 8 mei 2024 - 15:53

Wederom gemaakt,weer met 3 ons venkel worst en natuurlijk 500 ram gehakt!Inmiddels 6x gedeeld,gr Geer p.s. Ik gebruik pastasaus met knoflook van de Lidl

Reply
Lenny 21 oktober 2024 - 15:40

Wat een heerlijk gerecht ( ik heb er al veel van jullie gemaakt) en dit is wederom eentje die het fantastisch doet. Bedankt

Reply