Home <30 minuten BBQ pulled chicken taco’s

BBQ pulled chicken taco’s

door SmaakMenutie
Pulled chicken taco's

Tex-Mex op zijn best

We hebben weer een heerlijk recept uit de Tex-Mex keuken voor je.

Eerder maakten we al onze favoriete fish taco’s met frisse limoensaus en dit keer gaan we voor een gerecht dat minstens zo lekker is: BBQ pulled chicken taco’s. Het leuke aan dit gerecht is dat je het zowel doordeweeks als tijdens een feestje kunt serveren. Het is snel klaar, super veelzijdig en iedereen kan zijn eigen taco naar smaak samenstellen. Hoe leuk is dat?

Taco's met pulled chicken

Een klein stukje taco-geschiedenis

Taco’s zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keuken, maar hun oorsprong ligt natuurlijk in Mexico. Het woord ‘taco’ werd al in de 18e eeuw gebruikt en staat simpel gezegd voor een gevulde tortilla. Later werden taco’s steeds populairder in de Verenigde Staten, vooral in de Tex-Mex keuken.

Pulled chicken taco's ingrediënten

Daar kregen ze een eigen draai met ingrediënten als barbecue­saus, cheddar en zure room. Die combinatie van Mexicaanse tradities en Amerikaanse invloeden maakt de taco zo geliefd over de hele wereld.

Pulled chicken, lekker mals en smaakvol

De basis van dit recept is natuurlijk de pulled chicken. Wij gebruiken hiervoor kipfilet, die we rustig laten garen tot hij zo mals is dat je hem zonder moeite met twee vorken uit elkaar kunt trekken. Het fijne van kipfilet is dat het een neutrale smaak heeft en daardoor ideaal is om de barbecuesaus goed op te nemen. Je kan trouwens ook prima kipdijfilet gebruiken.

Pulled chicken maken

Door de kip te mengen met de barbecuesaus krijgt hij een lekker rokerige en lichtzoete smaak die perfect samengaat met de frisse toppings en romige toevoegingen. Gebruik gerust een goede kant-en-klare barbecuesaus, maar als je de tijd hebt, kun je ook zelf een variant maken met ketchup, bruine suiker, citroen en een snufje paprikapoeder en cayennepeper.

Pulled chicken

De perfecte basis

Voor deze taco’s kiezen we voor mini tortilla’s, omdat die makkelijk uit de hand te eten zijn en ideaal zijn om mee te variëren. De basis beleggen we met een dun laagje zure room, dat zorgt voor een romige en frisse ondertoon.

Pulled chicken tacos

Daarna komt een laagje knapperige ijsbergsla voor de bite, gevolgd door blokjes tomaat en plakjes zachte avocado. Zo bouwen we een mooie balans op tussen fris, romig en hartig.

De finishing touch

Natuurlijk mag de pulled chicken zelf niet ontbreken, royaal verdeeld over de tortilla’s. Daaroverheen strooien we geraspte cheddar kaas, die langzaam een beetje smelt door de warmte van de kip. Voor wat extra pit voegen we ringetjes jalapeño toe, maar als je niet zo van scherp houdt kun je die ook vervangen door paprika of gewoon weglaten. Tot slot maken we de taco’s af met wat fijngesneden peterselie en een partje limoen om erover uit te knijpen. Zo krijgt elke hap een frisse touch.

Serveren en genieten

Deze BBQ pulled chicken taco’s zijn perfect om met vrienden of familie te delen. Zet alle toppings in schaaltjes op tafel en laat iedereen zijn eigen taco samenstellen. Dat maakt het eten niet alleen gezelliger, maar ook lekker ongedwongen. Serveer er eventueel nog wat extra zure room en guacamole bij, en je hebt een feestmaal dat zowel eenvoudig als indrukwekkend is.

Pulled chicken taco bbq

Met deze taco’s haal je een stukje Tex-Mex in huis. Ze zijn makkelijk te maken, vol van smaak en een gegarandeerd succes bij elke gelegenheid. Of je ze nu serveert tijdens een etentje, een feestje of gewoon op een doordeweekse avond… deze taco’s laten zien dat je met simpele ingrediënten iets heel bijzonders op tafel kunt zetten.

Pulled chicken taco's

BBQ pulled chicken taco's

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 125 g zure room
  • 100 g ijsbergsla
  • 100 g cherrytomaten
  • 50 g cheddar kaas
  • 250 ml barbecuesaus
  • 6 mini tortilla's
  • 1 groene jalapeńo peper
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • 1 limoen
  • Verse peterselie
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Kook circa 400 g kipfilet (2 stuks) in een ruime hoeveelheid water in circa 12-15 minuten gaar.  Laat even afkoelen en pluk daarna met 2 vorken of je handen uit elkaar ('pulled chicken').
  • Snipper ondertussen een 1/2 rode ui en snijd de andere 1/2 in ringen. Snijd ook alvast 1 avocado in plakjes en 1 jalapeño peper in ringetjes. Rasp tevens 50 g cheddar kaas en snijd een handje cherrytomaatjes in kleine stukjes.
  • Fruit de gesnipperde rode ui kort aan in een scheut olijfolie en voeg de pulled chicken toe. Schenk vervolgens 250 ml barbecuesaus (maak deze eens zelf!) bij het geheel en meng grondig. Verwarm op matig vuur al omscheppend.
  • Verwarm de mini tortilla's 1 minuutje in de magnetron en bestrijk met een lepel zure room. Beleg vervolgens met ijsbergsla, tomaat, avocado en de rode uienringen.
  • Voeg vervolgens de pulled chicken toe en bestrooi met de geraspte cheddar kaas. Maak af met jalapeño peper en peterselie en serveer met een schijfje limoen en extra zure room.

Pulled chicken taco's

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

3 reacties

Arno 8 oktober 2021 - 21:07

Echt heerlijke taco`s. Heb diverse taco recepten geprobeerd maar deze viel bij het hele gezin in de smaak ! De pulled chicken is echt fantastisch.
Smaakmenutie.nl is al een tijd mijn go-to site voor vele gerechten. Tim & Erik bedankt voor de inspiratie.

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2021 - 14:57

Erg leuk om te horen Arno! Fijn dat deze taco’s bij iedereen in de smaak viel 🙂 Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken!

Reply
Heleen 7 april 2023 - 18:55

Heel erg lekker! Vandaag de variant gemaakt met smokey BBQ saus en pitabroodjes. Viel ook goed in de smaak! Gemakkelijk te maken en redelijk snel op tafel!

Reply