Home Hoofdgerechten Preischotel met gehakt

Preischotel met gehakt

en zelfgemaakte kaassaus

door SmaakMenutie
Preischotel met gehakt en spekjes

Dit kan iedereen!

Deze super makkelijke en lekkere ovenschotel met prei en gehakt zet je in een handomdraai op tafel! Zonder dat je er een pakje of zakje voor gebruikt. Dit kan echt iedereen en het is zoveel lekkerder. De spekjes geven een lekkere bite aan het geheel en we maken er ook zelf een kaassaus bij, waardoor het net iets pittiger wordt en het zijn o zo lekkere krokante korstje krijgt! Daarnaast doen we er ook een paprika door, voor de extra vitamientjes. Mjum!

Preischotel met gehakt en spekjes

Preischotel met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 303 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g aardappelschijfjes (voorgegaard)
  • 300 g rundergehakt
  • 150 g geraspte (belegen) kaas
  • 125 g spekjes
  • 30 g (room)boter
  • 250 ml melk
  • 2 preien
  • 1 rode paprika
  • 3 el bloem
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Rul 300 g gehakt in een scheutje olie op middelhoog vuur bruin. Voeg een flinke snuf zout en peper toe. Voeg vervolgens 125 g spekjes toe en bak deze al omscheppend even mee.
  • Snijd ondertussen 2 flinke preien in halve maantjes en 1 rode paprika in kleine stukjes. Voeg toe aan het geheel en meng alles even grondig door elkaar.
  • Voeg nu 2 flinke el kerriepoeder toe en extra zwarte peper. Bak het geheel enkele minuten totdat de prei ietwat geslonken is.
  • Maak ondertussen de kaassaus door 30 g (room)boter te laten smelten in een pannetje. Zet het vuur laag en voeg 3 el bloem toe. Roer de bloem goed door de boter zodat een roux ontstaat. Voeg in etappes 250-300 ml melk toe. Je zal zien dat de saus snel bindt. Voeg ongeveer 100 g geraspte kaas toe, 1 el grove mosterd, 1 tl kerriepoeder en een 1/2 tl nootmuskaat. Blijf (met een garde) roeren tot je een mooie kaassaus hebt.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Giet het prei-gehaktmengsel in de schaal en verdeel hierboven op de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus over het geheel en maak af met de rest van de geraspte kaas.
  • Plaats circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Preischotel met gehakt recept Preischotel met gehakt maken Preischotel met gehakt en kaassausPreischotel met gehakt en spekjes Ovenschotel met prei Preischotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

70 reacties

Cello 13 maart 2020 - 15:48

Top gerecht. 2 dagen zeer smakelijk van gegeten. En ook leuk om te maken.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:27

Hoi Cello, leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Johan de Beule 18 januari 2020 - 07:12

De aardappelschijfjes op het einde van het kookproces in een beetje melk en boter na koken. Mijn gasten vragen om dit steeds terug te maken, ook in kleine potjes voor de studenten op “kot”.

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2020 - 16:43

Haha dat is een groot compliment!

Reply
Johan 5 januari 2020 - 19:21

Beste smaakmenutie,

Vandaag de preischotel gemaakt. Heerlijk recept. Ga meer recepten van jullie site proberen. Bedankt.
Johan

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2020 - 11:48

Leuk om te horen Johan, fijn dat de schotel in de smaak viel!

Reply
Leni 4 oktober 2023 - 18:37

Hallo,

Ik ben al een tijdje opzoek naar een prei schotel recept en eindelijk iets gevonden en vandaag gekookt. Mijn man en de kids vond het lekker! Herhaling vatbaar. Wij vonden heel erg lekker!

Reply
chan 7 november 2019 - 19:07

ik zou graag willen weten wat ik ipv paprika kan gebruiken er is een paprika allergie hier.

Reply
SmaakMenutie 8 november 2019 - 11:50

Ojee! Paprika kan je weglaten. Eventueel kan je de paprika vervangen door een andere harde groente zoals courgette. Succes!

Reply
sylviadeweert 26 juni 2022 - 17:05

Heel lekker recept
Maak het ook met broccoli en kip of bacon
Ik bak de aardappelen wel even voor meer smaak

Reply
Jurgen 2 november 2019 - 18:56

Hey Tim en Erik

Vanavond heb ik jullie preischotel gemaakt hij is erg lekker en er werd bij ons thuis heerlijk van gesmuld ik ga zeker meer recepten van jullie proberen.

Reply
SmaakMenutie 3 november 2019 - 10:50

Hoi Jurgen, fijn dat iedereen van de preischotel heeft gesmuld. Vinden we erg leuk om te horen 🙂 Bedankt voor je berichtje!

Reply
Sjeff 3 maart 2025 - 17:28

Het staat in de oven. Word vast heerlijk, net als de keer ervoor; dat met ingrediënten die je veelal in huis hebt en wat simpele groenten, top!

Reply
1 2 3 4 7