Typisch doordeweeks recept
Er zijn van die gerechten die gewoon altijd goed zijn. Deze preischotel met gehakt is er zo één. Makkelijk om te maken, boordevol smaak én zonder pakjes of zakjes.
Het is zo’n typisch doordeweeks recept waar je weinig omkijken naar hebt, maar dat wel smaakt als iets bijzonders. Bijkomend voordeel: de oven doet het meeste werk. Kan je ondertussen de keuken alvast opruimen of gewoon even op de bank ploffen.

De kracht van prei
Prei is een echte allemansvriend. Mild van smaak, licht zoet en het combineert fantastisch met gehakt en kaas. Wat veel mensen niet weten, is dat prei ook heel gezond is. Het bevat namelijk veel vezels, vitamine K en foliumzuur. En het ondersteunt ook nog eens je spijsvertering. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon lekker als het zacht gestoofd is in een ovenschotel. En helemaal in combinatie met kerrie.

Zelfgemaakt smaakt beter
Voor deze preischotel met gehakt maken we een eenvoudige kaassaus. Gewoon boter, bloem, melk, kaas en een paar smaakmakers zoals mosterd, kerriepoeder en nootmuskaat. De saus is in een paar minuten klaar en het verschil als je het zelfmaakt proef je meteen. Lekker romig, licht pittig en perfect passend bij de zachte prei en het kruidige gehakt. Daar kan echt geen kant-en-klare saus tegenop.

Spekjes en paprika
Naast het gekruide gehakt (waar we flink wat kerriepoeder aan toevoegen) bakken we ook spekreepjes mee. Die zorgen voor een zoute bite, wat een fijne tegenhanger is van de romige saus. Ook gaat er een gesneden paprika doorheen voor wat extra kleur, frisheid en natuurlijk vitamientjes. Het maakt de schotel nét wat rijker zonder ingewikkeld te worden.

De goudbruine korst
Wat een ovenschotel natuurlijk écht afmaakt is het krokante laagje bovenop. Daarvoor strooien we extra geraspte kaas over de kaassaus zodat de oven zijn werk kan doen. Terwijl de aardappelschijfjes zacht worden en alle smaken zich met elkaar mengen, vormt zich een lekker krokant goudbruin laagje kaas. Dit is lekker makkelijk comfortfood waar je blij van wordt!

71 reacties
Hey Tim en Erik
Vanavond heb ik jullie preischotel gemaakt hij is erg lekker en er werd bij ons thuis heerlijk van gesmuld ik ga zeker meer recepten van jullie proberen.
Hoi Jurgen, fijn dat iedereen van de preischotel heeft gesmuld. Vinden we erg leuk om te horen 🙂 Bedankt voor je berichtje!
Het staat in de oven. Word vast heerlijk, net als de keer ervoor; dat met ingrediënten die je veelal in huis hebt en wat simpele groenten, top!
ik zou graag willen weten wat ik ipv paprika kan gebruiken er is een paprika allergie hier.
Ojee! Paprika kan je weglaten. Eventueel kan je de paprika vervangen door een andere harde groente zoals courgette. Succes!
Heel lekker recept
Maak het ook met broccoli en kip of bacon
Ik bak de aardappelen wel even voor meer smaak
Beste smaakmenutie,
Vandaag de preischotel gemaakt. Heerlijk recept. Ga meer recepten van jullie site proberen. Bedankt.
Johan
Leuk om te horen Johan, fijn dat de schotel in de smaak viel!
Hallo,
Ik ben al een tijdje opzoek naar een prei schotel recept en eindelijk iets gevonden en vandaag gekookt. Mijn man en de kids vond het lekker! Herhaling vatbaar. Wij vonden heel erg lekker!
De aardappelschijfjes op het einde van het kookproces in een beetje melk en boter na koken. Mijn gasten vragen om dit steeds terug te maken, ook in kleine potjes voor de studenten op “kot”.
Haha dat is een groot compliment!
Top gerecht. 2 dagen zeer smakelijk van gegeten. En ook leuk om te maken.
Hoi Cello, leuk om te horen! Fijn dat het in de smaak viel 🙂