Home Hoofdgerechten Preischotel met gehakt

Preischotel met gehakt

en zelfgemaakte kaassaus

door SmaakMenutie
Preischotel met gehakt en spekjes

Dit kan iedereen!

Deze super makkelijke en lekkere ovenschotel met prei en gehakt zet je in een handomdraai op tafel! Zonder dat je er een pakje of zakje voor gebruikt. Dit kan echt iedereen en het is zoveel lekkerder. De spekjes geven een lekkere bite aan het geheel en we maken er ook zelf een kaassaus bij, waardoor het net iets pittiger wordt en het zijn o zo lekkere krokante korstje krijgt! Daarnaast doen we er ook een paprika door, voor de extra vitamientjes. Mjum!

Preischotel met gehakt en spekjes

Preischotel met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 303 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g aardappelschijfjes (voorgegaard)
  • 300 g rundergehakt
  • 150 g geraspte (belegen) kaas
  • 125 g spekjes
  • 30 g (room)boter
  • 250 ml melk
  • 2 preien
  • 1 rode paprika
  • 3 el bloem
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 el grove mosterd
  • 1/2 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190-200 graden.
  • Rul 300 g gehakt in een scheutje olie op middelhoog vuur bruin. Voeg een flinke snuf zout en peper toe. Voeg vervolgens 125 g spekjes toe en bak deze al omscheppend even mee.
  • Snijd ondertussen 2 flinke preien in halve maantjes en 1 rode paprika in kleine stukjes. Voeg toe aan het geheel en meng alles even grondig door elkaar.
  • Voeg nu 2 flinke el kerriepoeder toe en extra zwarte peper. Bak het geheel enkele minuten totdat de prei ietwat geslonken is.
  • Maak ondertussen de kaassaus door 30 g (room)boter te laten smelten in een pannetje. Zet het vuur laag en voeg 3 el bloem toe. Roer de bloem goed door de boter zodat een roux ontstaat. Voeg in etappes 250-300 ml melk toe. Je zal zien dat de saus snel bindt. Voeg ongeveer 100 g geraspte kaas toe, 1 el grove mosterd, 1 tl kerriepoeder en een 1/2 tl nootmuskaat. Blijf (met een garde) roeren tot je een mooie kaassaus hebt.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
  • Giet het prei-gehaktmengsel in de schaal en verdeel hierboven op de rest van de aardappelschijfjes. Schenk de kaassaus over het geheel en maak af met de rest van de geraspte kaas.
  • Plaats circa 25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Preischotel met gehakt recept Preischotel met gehakt maken Preischotel met gehakt en kaassausPreischotel met gehakt en spekjes Ovenschotel met prei Preischotel met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

70 reacties

Hermien 5 oktober 2019 - 13:06

Hoi smaakmenute,

Wat een heerlijk recept, als tip kun je de aardappeltjes ook een paar min. In de magnetron verwarmen ze worden dan een stuk zachter, en garen sneller en heb je zeker genoeg aan 25 min. baktijd in de oven.

Groetjes,

Hermien

Reply
SmaakMenutie 5 oktober 2019 - 13:15

Hoi Hermien, dankjewel voor de tip!

Reply
Rina 3 oktober 2019 - 18:42

Heb op verschillende manieren prei op het menu gehad maar deze was toevallig wel de allerlekkerste!!!

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2019 - 09:20

Wat een groot compliment, dankjewel Rina!

Reply
Marga 21 augustus 2019 - 14:16

Heerlijk recept! ?

Reply
SmaakMenutie 23 augustus 2019 - 08:26

Dankje Marga, leuk om te horen! 🙂

Reply
Marcel 22 april 2019 - 17:34

Heerlijk! Ik schrok in eerste instantie ff van de hoeveelheid kerriepoeder die er in moest (ik kwam erachter dat ik niet zoveel meer in huis had), maart gelukkig had ik de in het recept vermelde hoeveelheid nog net wel…ga ik zeker nog eens maken, maar ik heb besloten er dan nog een theelepeltje cayennepeper toe te voegen bij stap 4. Net iets pittiger, maar dit is uiteraard een kwestie van smaak 🙂 De aardappelschijfjes (kant en klaar uit de supermarkt) waren bij mij overigens wel gaar na de 25 minuten

Reply
SmaakMenutie 23 april 2019 - 12:10

Hoi Marcel, fijn dat de schotel in de smaak viel! En gelukkig had je nog nèt de juiste hoeveelheid kerriepoeder in huis 🙂 Goed idee vwb de cayennepeper, het is inderdaad net wat je lekker vindt. Sommige houden van pittig, anderen weer niet. Maar wij gaan het zeker eens proberen! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Annie Laumen 25 augustus 2020 - 13:06

Dit eten we vandaag.Inplaats gewone kerrie heb ik harame massala gebruikt.Zo meteen eten .Het ruikt heerlijk en zo zal het ook wel smaken .Al veel recepten gemaakt van jullie.Top!!!!

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2020 - 11:43

Leuk om te horen dat je de ovenschotel (en veel andere recepten) gemaakt hebt Annie! Garam massala kan je inderdaad ook gebruiken ipv kerrie, lijkt er een beetje op.

Reply
LOUIS 23 maart 2022 - 15:36

Smaaksensatie,
Heb de over op 180 graden gezet om af te bakken.
Verder is hij prachtig eruit gekomen en smaakte voortreffelijk.
Kan de oventemperatuur ook aangegeven worden?

Reply
Hajar Hazm 11 april 2019 - 19:19

Hallo Smaakmenutie,

Ik wil even aangeven dat bij mij de aardappelen niet binnen 25 min. gaar zijn geworden. Ik heb er minimaal het dubbele voor nodig gehad! Dus dat was wel even vervelend. Want ik rekende op ong 25 min. zoals in het recept staat. Doe ik iets verkeerds?

Reply
SmaakMenutie 12 april 2019 - 08:35

Hoi Hajar, de gaartijd is mede afhankelijk van de dikte en grootte van de aardappeltjes. Daarnaast wil het ook nog wel eens verschillen per oven hoelang het garen duurt. Een tip: gebruik volgende keer kleinere (stukjes) aardappel.

Reply
Marcel 22 april 2019 - 17:49

Dag HAJAR HAZM,

Ik heb kant-en-klare aardappelschijfjes uit de supermarkt gbruikt welke voorgekookt zijn, als die van jou dat niet waren kan dit verklaren waarom ze bij jou niet gaar waren na de 25 minuten. @Smaakmenutie: als jullie ook voorgekookte aardappelschijfjes hebben gebruikt is het dan een idee om dit in de ingredientenlijst te benoemen?

Groet,
Marcel

Reply
SmaakMenutie 23 april 2019 - 12:12

Goed idee Marcel, ik heb het toegevoegd. Dank!

Reply
Bir 17 november 2024 - 11:05

Wat is een goed alternatief voor de KAASsaus? (Huisgenoot lust geen kaas.)

Reply
SmaakMenutie 19 november 2024 - 10:59

Je zou dan kunnen kiezen voor bechamelsaus. Voeg dan wel wat extra mosterd toe voor wat pit!

Reply
Jeanet 24 juli 2023 - 17:33

Ik kook en ook bak ik ze vantevoren altijd even

Reply
Gerard 26 februari 2024 - 12:52

Gisteren het gerecht gemaakt voor een aantal preihaters.
Ze wisten niet wat ze zouden eten.
Reactie; dit is echt lekker kun je dit vaker maken?
Oh ja wat is het eigenlijk?
Wil je nog meer?
Top recept!

Reply
1 2 3 7