Typisch doordeweeks recept
Er zijn van die gerechten die gewoon altijd goed zijn. Deze preischotel met gehakt is er zo één. Makkelijk om te maken, boordevol smaak én zonder pakjes of zakjes.
Het is zo’n typisch doordeweeks recept waar je weinig omkijken naar hebt, maar dat wel smaakt als iets bijzonders. Bijkomend voordeel: de oven doet het meeste werk. Kan je ondertussen de keuken alvast opruimen of gewoon even op de bank ploffen.

De kracht van prei
Prei is een echte allemansvriend. Mild van smaak, licht zoet en het combineert fantastisch met gehakt en kaas. Wat veel mensen niet weten, is dat prei ook heel gezond is. Het bevat namelijk veel vezels, vitamine K en foliumzuur. En het ondersteunt ook nog eens je spijsvertering. En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon lekker als het zacht gestoofd is in een ovenschotel. En helemaal in combinatie met kerrie.

Zelfgemaakt smaakt beter
Voor deze preischotel met gehakt maken we een eenvoudige kaassaus. Gewoon boter, bloem, melk, kaas en een paar smaakmakers zoals mosterd, kerriepoeder en nootmuskaat. De saus is in een paar minuten klaar en het verschil als je het zelfmaakt proef je meteen. Lekker romig, licht pittig en perfect passend bij de zachte prei en het kruidige gehakt. Daar kan echt geen kant-en-klare saus tegenop.

Spekjes en paprika
Naast het gekruide gehakt (waar we flink wat kerriepoeder aan toevoegen) bakken we ook spekreepjes mee. Die zorgen voor een zoute bite, wat een fijne tegenhanger is van de romige saus. Ook gaat er een gesneden paprika doorheen voor wat extra kleur, frisheid en natuurlijk vitamientjes. Het maakt de schotel nét wat rijker zonder ingewikkeld te worden.

De goudbruine korst
Wat een ovenschotel natuurlijk écht afmaakt is het krokante laagje bovenop. Daarvoor strooien we extra geraspte kaas over de kaassaus zodat de oven zijn werk kan doen. Terwijl de aardappelschijfjes zacht worden en alle smaken zich met elkaar mengen, vormt zich een lekker krokant goudbruin laagje kaas. Dit is lekker makkelijk comfortfood waar je blij van wordt!

71 reacties
Hallo Smaakmenutie,
Ik wil even aangeven dat bij mij de aardappelen niet binnen 25 min. gaar zijn geworden. Ik heb er minimaal het dubbele voor nodig gehad! Dus dat was wel even vervelend. Want ik rekende op ong 25 min. zoals in het recept staat. Doe ik iets verkeerds?
Hoi Hajar, de gaartijd is mede afhankelijk van de dikte en grootte van de aardappeltjes. Daarnaast wil het ook nog wel eens verschillen per oven hoelang het garen duurt. Een tip: gebruik volgende keer kleinere (stukjes) aardappel.
Dag HAJAR HAZM,
Ik heb kant-en-klare aardappelschijfjes uit de supermarkt gbruikt welke voorgekookt zijn, als die van jou dat niet waren kan dit verklaren waarom ze bij jou niet gaar waren na de 25 minuten. @Smaakmenutie: als jullie ook voorgekookte aardappelschijfjes hebben gebruikt is het dan een idee om dit in de ingredientenlijst te benoemen?
Groet,
Marcel
Goed idee Marcel, ik heb het toegevoegd. Dank!
Wat is een goed alternatief voor de KAASsaus? (Huisgenoot lust geen kaas.)
Je zou dan kunnen kiezen voor bechamelsaus. Voeg dan wel wat extra mosterd toe voor wat pit!
Ik kook en ook bak ik ze vantevoren altijd even
Gisteren het gerecht gemaakt voor een aantal preihaters.
Ze wisten niet wat ze zouden eten.
Reactie; dit is echt lekker kun je dit vaker maken?
Oh ja wat is het eigenlijk?
Wil je nog meer?
Top recept!
Heerlijk! Ik schrok in eerste instantie ff van de hoeveelheid kerriepoeder die er in moest (ik kwam erachter dat ik niet zoveel meer in huis had), maart gelukkig had ik de in het recept vermelde hoeveelheid nog net wel…ga ik zeker nog eens maken, maar ik heb besloten er dan nog een theelepeltje cayennepeper toe te voegen bij stap 4. Net iets pittiger, maar dit is uiteraard een kwestie van smaak 🙂 De aardappelschijfjes (kant en klaar uit de supermarkt) waren bij mij overigens wel gaar na de 25 minuten
Hoi Marcel, fijn dat de schotel in de smaak viel! En gelukkig had je nog nèt de juiste hoeveelheid kerriepoeder in huis 🙂 Goed idee vwb de cayennepeper, het is inderdaad net wat je lekker vindt. Sommige houden van pittig, anderen weer niet. Maar wij gaan het zeker eens proberen! Groet, team SmaakMenutie
Dit eten we vandaag.Inplaats gewone kerrie heb ik harame massala gebruikt.Zo meteen eten .Het ruikt heerlijk en zo zal het ook wel smaken .Al veel recepten gemaakt van jullie.Top!!!!
Leuk om te horen dat je de ovenschotel (en veel andere recepten) gemaakt hebt Annie! Garam massala kan je inderdaad ook gebruiken ipv kerrie, lijkt er een beetje op.
Smaaksensatie,
Heb de over op 180 graden gezet om af te bakken.
Verder is hij prachtig eruit gekomen en smaakte voortreffelijk.
Kan de oventemperatuur ook aangegeven worden?
Heerlijk recept! ?
Dankje Marga, leuk om te horen! 🙂
Heb op verschillende manieren prei op het menu gehad maar deze was toevallig wel de allerlekkerste!!!
Wat een groot compliment, dankjewel Rina!
Hoi smaakmenute,
Wat een heerlijk recept, als tip kun je de aardappeltjes ook een paar min. In de magnetron verwarmen ze worden dan een stuk zachter, en garen sneller en heb je zeker genoeg aan 25 min. baktijd in de oven.
Groetjes,
Hermien
Hoi Hermien, dankjewel voor de tip!