Home Hoofdgerechten Plaattaart met champignons en spekjes

Plaattaart met champignons en spekjes

ideaal als je weinig tijd hebt!

door SmaakMenutie
Plaattaart met champignons en spekjes

Rijkgevuld

Een plaattaart zit een beetje tussen een quiche en een flammkuchen in. Deze hartige taart van bladerdeeg met een dunne laag crème fraîche kan je met verschillende toppings bereiden. Vandaag kiezen wij voor champignons, spekjes, prei en rode ui maar er zijn tal van variaties mogelijk. Zoals bijvoorbeeld deze vegetarische variant met witlof en brie. Een ideaal gerecht voor als je weinig tijd of zin hebt om te koken maar wel een rijkgevulde maaltijd wil!

Plaattaart met champignons en spekjes

Plaattaart met champignons en spekjes

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g crème fraiche
  • 125 g gerookte spekreepjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 ei
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • Rucola

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in plakjes, 1 prei en 1 rode ui in halve ringen en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Bak 125 g spekreepjes zonder olie in een koekenpan enkele minuten aan. Voeg de champignons toe en bak in circa 8 minuten bruin tot ze vocht afgeven. Voeg de knoflook toe en bak nog al omscheppend 1-2 minuten mee tot het vocht verdampt is.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en bestrijk met (circa) 125 g crème fraîche. Verdeel eerst de rode ui over het geheel en vervolgens de champignons en spekjes samen met de prei.
  • Bestrijk de randen van de plaattaart met wat geklutst ei(geel) en plaats 20 minuten in de voorverwarmde oven of tot deze goudbruin is. Serveer met rucola.

Plaattaart receptPlaattaart champignons en spekPlaattaart makenPlaattaart met champignons en spekjesPlaattaart

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

3 reacties

T.Schepers Schleepen 6 april 2024 - 18:55

Ik heb die vandaag gemaakt en het heeft ons (mijn man en mij) heerlijk gesmaakt
Het is zeker voor herhaling vatbaar
Ik had een rol verse pizzadeeg gebruikt is ook lekker

Reply
Jacqueline 14 april 2024 - 14:39

Is het nodig om het bladerdeeg even blind te bakken om te zorgen dat de de bodem gaar is?

Reply
SmaakMenutie 17 april 2024 - 10:29

Nee hoor, dat was bij ons in ieder geval niet nodig! 🙂

Reply