Klassieke Spaanse tapas
Ben je op zoek naar een warm, eenvoudig én verrukkelijk aperitiefhapje? Dan zijn patatas bravas precies wat je zoekt. Dit bekende Spaanse gerecht is een favoriet in menig tapasbar en brengt de authentieke smaken van Spanje naar jouw tafel. De combinatie van krokante aardappelpartjes en een pittige saus maakt deze tapa geliefd bij velen. Bovendien is het eenvoudig om zelf te bereiden en natuurlijk ideaal om te delen.
Wat zijn patatas bravas?
Patatas bravas bestaan uit goudbruin gebakken of gefrituurde aardappelpartjes geserveerd met een pittige rode saus, ook wel salsa brava genoemd. De naam “bravas” verwijst naar de kruidige, vurige smaak van de saus. Hoewel veel recepten tomaten bevatten, wordt de traditionele salsa brava gemaakt zonder tomaten. De karakteristieke rode kleur en rokerige smaak komen namelijk van gerookt paprikapoeder. Kies dus nooit voor de ‘gewone’ paprikapoeder maar neem altijd de gerookte variant voor dit recept.
Variaties in bereiding
Spanje kent talloze varianten van patatas bravas, afhankelijk van de regio. In sommige streken wordt de saus extra pittig gemaakt met cayennepeper, terwijl andere versies een veel mildere smaak hebben. Ook de aardappelen worden op verschillende manieren bereid: sommige kiezen voor een dubbele baktechniek waarbij de aardappelen eerst zacht worden gekookt en daarna krokant worden gefrituurd, terwijl anderen ze gewoon bakken in de pan of in de oven roosteren voor een iets lichtere variant.
Heerlijk om te delen
Patatas bravas zijn niet alleen een smaakvolle tapas, maar ook een uitstekende vegetarische optie. Serveer ze naast de klassieke salsa brava met een romige aioli of verse knoflooksaus voor een extra pittige touch. Kortom, dit borrelhapje past bij elke gelegenheid, of je nu een tapasavond organiseert of gewoon zin hebt in een hartige snack. Een glas Spaanse wijn of een fris biertje erbij en je waant je even in een gezellige Spaanse bodega!
4 reacties
Heerlijk gerecht maar de hoeveelheden voor de saus kloppen naar mijn idee niet. Een eetlepel van zowel de gerookte als de hot paprika is echt veel te veel. Die saus heb ik weggegooid en daarna nog een keer gemaakt met van beide een eetlepeltje. En dat smaakte hartstikke goed. En oh ja ik had de 500 ml bouillon gemaakt van 2 bouillonblokjes (1 groente en 1 kip).
In Spanje worden ze echt met deze hoeveelheden gemaakt. Wij vinden het op deze manier erg lekker, maar geef er vooral je eigen draai aan. Het verschilt ook nog wel eens per merk paprika kruiden hoe sterk ze zijn. Fijn dat ze uiteindelijk naar smaak waren Herbert 🙂
vandaag gemaakt volgens het recept en inderdaad, te pittig (en wij zijn pittig eten wel gewend) 🙂 volgende keer maar een keer maken met iets minder van de pittige paprikapoeder en ik wat meer knoflook. Verder, toppie!
Ik heb vandaag de Albondigas samen met de Patatas bravas en Pisto Manchego (Spaans groentegerecht, niet van deze site) gegeten, het was heerlijk.
Trouwens een hele mooie combinatie van vlees aardappelen en groenten.
In het begin was ik ook huiverig voor de saus, maar in combinatie met de aardappeltjes vond ik `m heerlijk lekker pikant, maar zeker niet te pikant.
Wederom bedankt voor deze geweldige recepten.