Home Pasta Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

door SmaakMenutie
Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

Boordevol groenten

Houd je van pasta én van ovenschotels? Dan is deze pasta ovenschotel met groenten en chorizo een perfecte keuze voor jou. Dit gerecht combineert het beste van twee namelijk in één ovenschotel!

De chorizo geeft een pittige bite aan het gerecht, maar als je de voorkeur geeft aan een mildere smaak, kun je deze vervangen door salami of cervelaat. Met een selectie van klassieke pasta-groenten, zoals courgette en paprika, en een lekker smeuïge kaaslaag erbovenop, is dit een ovenschotel die bij iedereen in de smaak zal vallen.

Ovenschotel pasta

Smaakvolle variaties en ingrediënten

De veelzijdigheid van dit recept maakt het ideaal om naar eigen smaak aan te passen. Kies voor extra groenten zoals champignons, spinazie of aubergine voor meer variatie. Voor de kaasliefhebbers is een pittige kaas, zoals Parmezaan of belegen (of oude) kaas, een uitstekende toevoeging, terwijl mozzarella nu al zorgt voor die heerlijke, smeltende laag bovenop. Wil je een extra romige textuur aan de vulling? Voeg dan een scheutje room toe aan de tomatensaus. Voor een extra kruidige smaak kun je wat rozemarijn of tijm toevoegen. Kortom, experimenteer tot je jouw ideale recept hebt gevonden!

Pasta oven

Simpel en snel te bereiden

Deze ovenschotel is niet alleen ontzettend lekker, maar ook super eenvoudig te maken. In slechts een kwartiertje heb je alles voorbereid en daarna doet de oven de rest van het werk. Terwijl de pasta kookt, snijd je de chorizo, prei, courgette en paprika in stukjes en bak je ze kort aan in een pan. Voeg een blik tomatenblokjes toe, samen met tijm, oregano, knoflookpoeder en de gekookte pasta. Schep de helft van dit mengsel in een ovenschaal, bestrooi met een deel van de geraspte kaas en verdeel wat verse basilicumblaadjes erover. Herhaal deze laag en beleg de bovenkant met plakjes mozzarella en de resterende kaas. Zet de ovenschotel vervolgens 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin en heerlijk gesmolten is.

Pasta chorizo en groenten

Serveer- en bewaartips

Deze ovenschotel smaakt het beste direct uit de oven, maar je kunt hem ook goed bewaren. Laat restjes afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt de ovenschotel tot twee dagen later opnieuw opwarmen in de oven of magnetron. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd. Smakelijk eten!

Pasta ovenschotel ingrediënten
Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 178 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g penne
  • 200 g chorizo
  • 150 g geraspte (belegen) kaas
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 prei
  • 1 bol mozzarella
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Handje verse basilicum

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden.
  • Kook ondertussen 250 g penne in 11-12 min al dente.
  • Snijd terwijl de pasta kookt alvast 1 chorizo (of salami)worst van 200 g in blokjes, 1 prei in halve ringen, 1 courgette in kwartjes en 1 paprika in kleine stukjes.
  • Neem een ruime pan en bak de blokjes chorizo (zonder olie) enkele minuutjes aan.
  • Voeg vervolgens de gesneden prei, paprika en courgette toe. Bak al omscheppend het geheel enkele minuten mee.
  • Voeg nu 400 g tomatenblokjes (1 blik) toe samen met 1 tl gedroogde tijm, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl knoflookpoeder en een flinke snuf peper en zout. Meng alles nog even goed door elkaar.
  • Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus. Roer alles goed door elkaar.
  • Neem een ovenschaal en doe de helft van de pasta in de schaal. Bestrooi met de helft van de geraspte kaas en beleg met blaadjes verse basilicum.
  • Verdeel de rest van de pasta over de ovenschaal en verdeel over het geheel 1 bol in plakken gesneden mozzarella. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en zet 20 minuten in de oven.

Pasta ovenschotel met groenten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

32 reacties

Anja Verbakel 5 juli 2024 - 10:34

Kun je dit gerecht paar uur van tevoren al klaar maken of blijft er dan niks van de badilicum over?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2024 - 14:56

Voor de smaak zouden wij het niet aanraden!

Reply
Horssius Yvonne 16 oktober 2023 - 16:32

Was erg lekker! Nu van de 4e keer al gemaakt

Reply
Henniw 29 augustus 2022 - 19:04

Guys…dit was weer een heerlijk recept! Wij zijn maar met z’n tweetjes dus er is genoeg over voor nog een keer deze week… 😋

Reply
Marga 29 augustus 2022 - 18:41

voor het eerst gemaakt, en het was heerlijk. lekker pittig.

Reply
Jeroen 25 juli 2022 - 19:10

Ik heb mij vanavond laten inspireren door wat er in de koelkast lag, en dat waren een gele en groene courgette. Deze schotel was een leuk recept om daar eens wat anders mee te maken. Omdat ik probeer minder vlees te gebruiken, heb ik de chorizo (hoewel ik er dol op ben) vervangen door een stel goede scheuten chipotle (dus gerookte) tabasco. Prima alternatief voor een vegetarische variant!

Reply
1 2 3