Home Pasta Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

door SmaakMenutie
Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

Boordevol groenten

Houd je van pasta én van ovenschotels? Dan is deze pasta ovenschotel met groenten en chorizo een perfecte keuze voor jou. Dit gerecht combineert het beste van twee namelijk in één ovenschotel!

De chorizo geeft een pittige bite aan het gerecht, maar als je de voorkeur geeft aan een mildere smaak, kun je deze vervangen door salami of cervelaat. Met een selectie van klassieke pasta-groenten, zoals courgette en paprika, en een lekker smeuïge kaaslaag erbovenop, is dit een ovenschotel die bij iedereen in de smaak zal vallen.

Ovenschotel pasta

Smaakvolle variaties en ingrediënten

De veelzijdigheid van dit recept maakt het ideaal om naar eigen smaak aan te passen. Kies voor extra groenten zoals champignons, spinazie of aubergine voor meer variatie. Voor de kaasliefhebbers is een pittige kaas, zoals Parmezaan of belegen (of oude) kaas, een uitstekende toevoeging, terwijl mozzarella nu al zorgt voor die heerlijke, smeltende laag bovenop. Wil je een extra romige textuur aan de vulling? Voeg dan een scheutje room toe aan de tomatensaus. Voor een extra kruidige smaak kun je wat rozemarijn of tijm toevoegen. Kortom, experimenteer tot je jouw ideale recept hebt gevonden!

Pasta oven

Simpel en snel te bereiden

Deze ovenschotel is niet alleen ontzettend lekker, maar ook super eenvoudig te maken. In slechts een kwartiertje heb je alles voorbereid en daarna doet de oven de rest van het werk. Terwijl de pasta kookt, snijd je de chorizo, prei, courgette en paprika in stukjes en bak je ze kort aan in een pan. Voeg een blik tomatenblokjes toe, samen met tijm, oregano, knoflookpoeder en de gekookte pasta. Schep de helft van dit mengsel in een ovenschaal, bestrooi met een deel van de geraspte kaas en verdeel wat verse basilicumblaadjes erover. Herhaal deze laag en beleg de bovenkant met plakjes mozzarella en de resterende kaas. Zet de ovenschotel vervolgens 20 minuten in de oven tot de kaas goudbruin en heerlijk gesmolten is.

Pasta chorizo en groenten

Serveer- en bewaartips

Deze ovenschotel smaakt het beste direct uit de oven, maar je kunt hem ook goed bewaren. Laat restjes afkoelen en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast. Je kunt de ovenschotel tot twee dagen later opnieuw opwarmen in de oven of magnetron. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd. Smakelijk eten!

Pasta ovenschotel ingrediënten
Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

Pasta ovenschotel met groenten en chorizo

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.5/5
( 177 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 250 g penne
  • 200 g chorizo
  • 150 g geraspte (belegen) kaas
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 prei
  • 1 bol mozzarella
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Handje verse basilicum

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden.
  • Kook ondertussen 250 g penne in 11-12 min al dente.
  • Snijd terwijl de pasta kookt alvast 1 chorizo (of salami)worst van 200 g in blokjes, 1 prei in halve ringen, 1 courgette in kwartjes en 1 paprika in kleine stukjes.
  • Neem een ruime pan en bak de blokjes chorizo (zonder olie) enkele minuutjes aan.
  • Voeg vervolgens de gesneden prei, paprika en courgette toe. Bak al omscheppend het geheel enkele minuten mee.
  • Voeg nu 400 g tomatenblokjes (1 blik) toe samen met 1 tl gedroogde tijm, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl knoflookpoeder en een flinke snuf peper en zout. Meng alles nog even goed door elkaar.
  • Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus. Roer alles goed door elkaar.
  • Neem een ovenschaal en doe de helft van de pasta in de schaal. Bestrooi met de helft van de geraspte kaas en beleg met blaadjes verse basilicum.
  • Verdeel de rest van de pasta over de ovenschaal en verdeel over het geheel 1 bol in plakken gesneden mozzarella. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en zet 20 minuten in de oven.

Pasta ovenschotel met groenten

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

32 reacties

Hielco 1 september 2019 - 23:01

Hij was heerlijk!
We eten eigenlijk nooit chorizo maar zo vonden we het allemaal lekker!

Reply
SmaakMenutie 2 september 2019 - 09:05

Leuk om te horen Hielco, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Hielco 24 mei 2020 - 22:15

Deze maar weer eens gegeten vandaag. Hij was wederom geweldig. Om je vinger bij af te likken.

Reply
SmaakMenutie 25 mei 2020 - 12:01

Haha heel goed! 😀

Reply
Bo 1 januari 2023 - 13:09

Heerlijk recept, mijn man eet alleen geen chorizo.. Heb je nog een ander alternatief hiervoor? Zou dit kunnen met bijvoorbeeld rundercervelaat?

Reply
SmaakMenutie 2 januari 2023 - 11:38

Ja hoor, een andere soortgelijke worst kan je er prima door vervangen 🙂

Anita 22 januari 2025 - 15:50

Is het mogelijk om de mozzarella weg te laten? Ben er niet dol op. Of wordt het dan te droog?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2025 - 11:05

Ben bang dat het dan een beetje te droog wordt inderdaad!

Marcel 8 september 2019 - 17:35

Lekker gerecht met de chorizo. Ik ging alleen de mist in bij de 8ste bullet en gooide hierbij alle geraspte kaas in de schaal. En toen ik bij de laatste bullet kwam zag ik dat ik geraspte kaas had moeten overhouden, ik had me vooraf wat beter kunnen verdiepen in het recept 🙂 Maar wellicht dat jullie de 8ste bullet kunnen aanpassen en hier vermelden dat de helft (?) van de geraspte kaas gebruikt moet worden.

Reply
SmaakMenutie 9 september 2019 - 12:23

Hoi Marcel, fijn dat de ovenschotel in de smaak viel! En je hebt zeker een punt vwb de kaas. We passen het direct aan! Bedankt voor je oplettendheid 🙂

Reply
Jolanda 2 mei 2023 - 19:39

Wat een heerlijk gerecht! De mannen in huis zijn vaak nogal kritisch , maar dit vonden ze heerlijk

Reply
Mieke 12 mei 2020 - 14:22

Wederom een gerecht om je vingers bij af te likken!!!!! ?

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2020 - 10:33

Dankjewel Mieke, leuk om te horen! Fijn dat je van onze recepten geniet 🙂

Reply
Rina 18 mei 2020 - 20:47

We hebben dit vanavond gegeten het was weer heerlijk zeker weten ook een blijvertje!

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 11:42

Fijn Rina, zo mogen we het horen! 🙂

Reply
Rob 18 mei 2020 - 23:09

Vandaag gemaakt… voor de zekerheid de penne slechts kort gekookt om ze niet overgaar te hebben als ze uit de oven komen. Moet de bedenker echt complimenteren. Heerlijk recept, blijft op de favorieten lijst staan

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 11:43

Thanks Rob! Leuk dat je het vaker gaat maken 🙂

Reply
Mieke 8 juni 2020 - 20:30

Complimenten voor jullie heerlijke recepten, de keuze is groot. Dit gerecht is super lekker 5*?

Reply
SmaakMenutie 9 juni 2020 - 10:34

Bedankt voor het compliment Mieke, erg leuk om te horen! En fijn dat dit recept in de smaak viel 🙂

Reply
Annie Laumen 27 juli 2020 - 17:24

Wederom een heerlijk recept.Top!!!!!

Reply
SmaakMenutie 28 juli 2020 - 10:44

Dankjewel Annie, leuk! 🙂

Reply
Gabriëlle 10 mei 2021 - 11:49

Super lekker recept. Ik heb dit recept alleen voor mijn dochter aangepast. Dus 1 schaal helemaal zoals dit recept. En de schaal van mijn dochter de tomatenblokjes vervangen voor 250ml kookroom. Deze was ook super lekker. Maar het is echt een blijvertje net zoals meer recepten.

Reply
SmaakMenutie 10 mei 2021 - 13:15

Leuk te horen dat jullie er beide van genoten hebben Gabriëlle!

Reply
Patricia 29 mei 2021 - 20:28

Deze ook gemaakt ,en was heel lekker ,dank u wel voor dit lekker gerecht .

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:41

Graag gedaan Patricia, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Dirma 2 november 2021 - 21:36

Vandaag gemaakt, ik deed het ook fout met de kaas, het was wel duidelijk maar ik deed het fout 🤭🤭
We waren met z’n zessen en iedereen vond het heerlijk

Reply
Jeroen 25 juli 2022 - 19:10

Ik heb mij vanavond laten inspireren door wat er in de koelkast lag, en dat waren een gele en groene courgette. Deze schotel was een leuk recept om daar eens wat anders mee te maken. Omdat ik probeer minder vlees te gebruiken, heb ik de chorizo (hoewel ik er dol op ben) vervangen door een stel goede scheuten chipotle (dus gerookte) tabasco. Prima alternatief voor een vegetarische variant!

Reply
Marga 29 augustus 2022 - 18:41

voor het eerst gemaakt, en het was heerlijk. lekker pittig.

Reply
Henniw 29 augustus 2022 - 19:04

Guys…dit was weer een heerlijk recept! Wij zijn maar met z’n tweetjes dus er is genoeg over voor nog een keer deze week… 😋

Reply
Horssius Yvonne 16 oktober 2023 - 16:32

Was erg lekker! Nu van de 4e keer al gemaakt

Reply
Anja Verbakel 5 juli 2024 - 10:34

Kun je dit gerecht paar uur van tevoren al klaar maken of blijft er dan niks van de badilicum over?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2024 - 14:56

Voor de smaak zouden wij het niet aanraden!

Reply