Home Pasta Pasta Bolognese met chorizo

Pasta Bolognese met chorizo

en buffelmozzarella

door SmaakMenutie
Pasta Bolognese met chorizo

Chorizo als verrassende twist

Toevallig hadden wij nog wat chorizoworst over, en wat is er nou lekkerder dan dat gebruiken als basis voor een Bolognesesaus?

Chorizo geeft een heerlijke, ietwat rokerige, pittige smaak aan het gerecht. Deze beroemde Spaanse worst is meestal gemaakt van varkensvlees en gekruid met onder andere gerookt paprikapoeder, knoflook en chilipeper. Je hebt zowel zachte als harde chorizo. Voor deze saus gebruiken we een zachte variant zodat hij mooi mee kan sudderen en zijn smaken goed afgeeft aan de rest van de ingrediënten.

Pasta Bolognese met chorizo en buffelmozzarella

Een rijkgevulde saus

Naast de chorizo gebruiken we in dit recept ook rundergehakt voor een extra volle en stevige saus. Daar voegen we een scheut droge witte wijn aan toe. Voor nog meer smaak verkruimelen we een runderbouillonblokje in de pan en strooien we er wat gedroogde rozemarijn overheen. Een blik tomatenblokjes maakt het geheel lekker smeuïg en brengt alle smaken samen tot één rijke saus. Laat het lekker pruttelen op laag vuur, zodat alles goed kan intrekken. Hoe langer, hoe beter!

Smeltende buffel mozzarella

Ondertussen koken we de tagliatelle al dente. Een lekker brede pasta past hier namelijk goed bij. Maar het geheim zit ‘m misschien wel in de combinatie van de saus met een goede buffelmozzarella. En die mengen we niet zomaar door de saus.

Nee, we leggen de stukken mozzarella op het bord bovenop, zodat ze langzaam smelten door de hitte van de saus. Zo blijft de kaas romig, zacht en behoudt hij zijn pure smaak. De combinatie met de kruidige saus is echt zó lekker. Je kan trouwens ook burrata gebruiken als je een nóg romigere kaas wil.

Extraatje uit de oven

Wil je tot slot nog nét dat beetje extra toevoegen? Rooster dan wat cherrytomaatjes in de oven. Hussel ze eerst om met wat olijfolie en een snuf zeezout. Leg ze op een bakplaat en rooster ze 10 tot 15 minuten op 200 graden, totdat ze beginnen te blakeren en barsten. Ze geven een zoete, bijna gekarameliseerde touch aan je gerecht die heerlijk combineert met de pittige chorizo en de romige mozzarella. Buon appetito!

Pasta Bolognese met chorizo en buffelmozzarella
Pasta Bolognese met chorizo

Pasta Bolognese met chorizo

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 49 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g rundergehakt
  • 160 g tagliatelle
  • 125 g chorizo
  • 125 g buffel mozzarella
  • 100 ml witte wijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • Parmezaanse kaas
  • Cherrytomaten (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Gebruik de hakmolen om 125 g chorizo te vermalen tot gehakt. Je kan het eventueel ook héél fijn snijden.
  • Snipper 2 tenen knoflook en 1 ui en fruit deze in een beetje olijfolie even kort glazig.
  • Voeg 300 g rundergehakt toe en de gemalen chorizo en bak dit al roerend aan tot het gehakt bruin is.
  • Verkruimel 1 runderbouillon blokje en voeg toe aan het gehaktmengsel.
  • Voeg tevens 100 ml witte wijn (of water) toe. Meng alles goed door elkaar. Laat enkele minuten zachtjes koken tot ongeveer de helft van het vocht is opgenomen.
  • Voeg nu 1 tl gedroogde rozemarijn toe en 400 g (1 blikje) tomatenblokjes. Meng alles grondig en laat het geheel nu ongeveer 15 minuten pruttelen.
  • Kook ondertussen de tagliatelle in 10-12 minuten al dente.
  • Eventueel kan je ondertussen nog wat cherrytomaatjes roosteren in de oven. Hussel de tomaatjes dan eerst even door de olijfolie en wat zout en plaats dan 10-15 minuten in de oven.
  • Verdeel de tagliatelle over 2 borden en voeg ruim saus toe. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel over de borden. Voeg tot slot wat Parmezaanse kaas toe en eventueel de tomaatjes.

Pasta Bolognese met chorizo

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

10 reacties

Letty 3 april 2019 - 08:42

Dit recept heb ik al verschillende keren gemaakt en is een van onze favorieten! Echt een heerlijk gerecht!

Reply
SmaakMenutie 4 april 2019 - 13:33

Hi Letty, wat leuk om te horen! Fijn dat deze versie van de Bolognese in de smaak valt 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Kirsten 25 april 2020 - 17:41

Echt een heerlijk recept! Ik laat alleen het bouillonblokje weg omdat ik het dan te zout vind.
Zelfs de kinderen eten nu heerlijk mee, thnx!!

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:08

Fijn dat ons recept bij iedereen in de smaak valt Kirsten! En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Tina 13 juni 2020 - 11:14

Vorige week deze pasta gemaakt (ook voor het eerst zelf verse pasta gemaakt, hebben jullie daar ook een lekker recept voor?). De chorizo vermalen en mengen door het gehakt, njammie! We hebben er alle 4 van gesmuld.

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 13:30

Leuk om te horen Tina! Fijn dat iedereen ervan gesmuld heeft. Wij hebben nog geen recept op de website staan voor verse pasta, maar staat op ons lijstje! 🙂

Reply
Anja W. 7 april 2021 - 19:29

Vanavond gegeten. Heerlijk! (Maar de volgende keer óf een half bouillonblokje of geen…) Deze houden we er in😋💋

Reply
SmaakMenutie 8 april 2021 - 08:50

Leuk te horen Anja, fijn dat je ervan genoten hebt! 🙂

Reply
Mlon 26 oktober 2022 - 20:48

Wauw!!! Dit was echt HEERLIJK!! Jullie hebben er een paar fans bij!!

Reply
Jolanda 10 augustus 2024 - 09:45

Weer een fantastisch lekker recept! Bedankt hiervoor.

Reply