Home Hoofdgerechten Paella met kip en garnalen

Paella met kip en garnalen

Spaanse feestmaaltijd

door SmaakMenutie
Paella

Valenciaans recept

Door de jaren heen kregen we regelmatig de vraag: “Hebben jullie een goed recept voor paella?” Het antwoord is simpel: ja, absoluut. Alleen… we hadden het nog nooit gedeeld. Tot nu!

Want als er één Spaans gerecht is dat het verdient om op tafel én op onze website te staan, dan is het wel paella Valenciana. Deze klassieker uit de regio Valencia wordt traditioneel op zondag gegeten, vaak als uitgebreide lunch met familie of vrienden.

Paella recept

Wat paella zo geliefd maakt is dat het meer is dan een gerecht. Het gaat ins Spanje namelijk ook om het samenzijn. Of je nu aan een lange tafel zit aan de kust of in je eigen achtertuin, paella is een echte ‘verbinder’.

Wat maakt het Valenciaans?

Elke streek in Spanje kent inmiddels z’n eigen variant, maar de oorspronkelijke versie komt uit de regio rondom Valencia. De Valenciaanse paella draait niet om vis, schaal- en schelpdieren of chorizo. Sterker nog, een echte Valenciaan zou daar waarschijnlijk van opkijken.

Paella ingrediënten

Deze versie is juist eenvoudig van samenstelling. De basis bestaat uit kip (en soms konijn), snijbonen, tomaat, rijst, saffraan en wat pimentón. Meer niet. De kleur komt dus niet uit zakjes, maar puur van de saffraan zelf.

Wij maken een kleine uitzondering met wat garnalen. Gewoon omdat we dat lekker vinden. Maar ze zijn volledig optioneel. En in plaats van konijn houden we het bij kip, wel zo praktisch én makkelijk.

“In Spanje zetten ze de pan vaak direct op open vuur met hout van de sinaasappelboom voor een subtiele rooksmaak”

Eenpansgerecht

Wat deze paella met kip en garnalen zo aantrekkelijk maakt, is dat alles in één pan gebeurt. De Spanjaarden gebruiken hiervoor een grote platte pan, ofwel de paellera. Daar komt de naam van het gerecht trouwens vandaan. Zelf hebben we er natuurlijk ook een, wat we een hele fijne pan vinden. In Spanje zetten ze de pan vaak direct op open vuur, bij voorkeur met hout van de sinaasappelboom voor een subtiele rooksmaak.

Paella met kip

Thuis in de tuin gebruiken wij graag de barbecue. Dat geeft net wat extra sfeer en het past helemaal bij het gerecht zoals het bedoeld is. Lekker buiten kokkerellen. Extra voordeel? Je staat niet lang alleen in de keuken, maar juist tussen je gasten.

Simpel, maar wel met aandacht

De ingrediëntenlijst is kort, maar dat maakt de uitvoering niet minder belangrijk. De truc zit hem namelijk juist in de rust. Paella rijst heeft namelijk tijd nodig. En die typische goudgele kleur ontstaat niet in één minuut… de saffraan doet z’n werk namelijk langzaam. Pimentón (Spaanse gerookte paprikapoeder) en een takje rozemarijn geven het gerecht z’n kenmerkende smaak.

Paella maken

De smaken trekken dus langzaam in de rijst, en aan het einde ontstaat er onderin de pan een krokant laagje, ook wel de socarrat. In Spanje een echte traktatie! En zooo lekker. Afmaken doen we met wat peterselie en een partje citroen. Meer heeft deze klassieker eigenlijk niet nodig.

Van Valencia tot Louisiana

Over de hele wereld zijn er inmiddels talloze versies van paella ontstaan. Zo is de bekende Amerikaanse kip jambalaya waarschijnlijk geïnspireerd op dit Spaanse gerecht. De structuur, de rijst, het gebruik van kip en kruiden… de overeenkomst is echt geen toeval.

Valenciana paella

Paella Valenciana, je hebt er geen lange lijst ingrediënten voor nodig. Maar wel goede rijst, verse producten en een beetje aandacht. En voor je het weet, zit je met z’n allen rond de pan, te genieten van elke hap. Zo simpel kan het zijn.

Paella

Paella met kip en garnalen

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 31 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g kipdijfilet
  • 200 g reuze garnalen/gamba’s (optioneel)
  • 200 g paella rijst
  • 200 g verse snijbonen
  • 6 saffraandraadjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 kip bouillonblokje (optioneel)
  • 1 tomaat
  • 1 citroen
  • 1 tl gerookte paprikapoeder (pimenton)
  • Verse peterselie
  • Verse rozemarijn
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Optioneel: garnalen toevoegen. Maak een marinade van 3 el olijfolie, 2 geperste tenen knoflook en 1 tl citroensap. Besprenkel over de (ongepelde) garnalen en laat minimaal 30 minuten marineren. Bak de garnalen 2-3 minuten op hoog vuur in de paellapan (30 cm). Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd 350-400 g kipdijfilet in grove (hapklare) stukken. Bestrooi rondom riant met zout en peper. Bak in een ruime laag (Spaanse) olijfolie in 20-25 min rondom gaar en bruin op middelmatig vuur. Het is belangrijk om de kip niet te snel te bakken want dit geeft straks smaak af.
  • Schuif het vlees naar de zijkanten van de pan en voeg 200 g grof gesneden snijbonen toe. Bak al omscheppend 5 minuten mee. Voeg nu 3 fijngesneden tenen knoflook toe en bak kort mee.
  • Ontvel 1 grote tomaat door een kruisje te maken aan de boven- en onderkant. Dompel 30 seconden onder in kokend water en spoel af onder ijskoud water. Het vel laat nu eenvoudig los. Rasp de tomaat en voeg toe aan de pan. Bak al omscheppend mee tot het vocht grotendeels is opgenomen.
  • Voeg 1 flinke tl pimenton toe en bak al omscheppend enkele seconden mee. Voeg nu ook 500 ml (lauwwarm) water toe. Week in een klein beetje water 6 saffraandraadjes al roerend tot het water geel wordt. Voeg toe aan de pan. Laat het geheel nu op laag vuur 15-20 minuten zachtjes pruttelen met deksel op de pan.
  • N.B.: Als alternatief kan je ook 500 ml kip bouillon toevoegen. Je hoeft het geheel dan niet eerst te laten pruttelen
  • Voeg 200 g paellarijst toe en laat het geheel eerst 5 minuten op ietwat hoger vuur pruttelen. De onderkant van het gerecht zal nu licht karameliseren (pas op dat het niet verbrandt).
  • Leg 2 takjes rozemarijn op het geheel en zet het vuur iets lager. Let goed op dat het vocht niet te snel verdampt. Zet dan het vuur iets lager of voeg extra water toe. Laat 8-10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de garnalen toe aan de pan en verwarm met deksel op laag vuur nog 2-3 minuten. Proef of de rijst goed is en serveer met fijngehakte peterselie en schijfjes citroen.

Paella

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

7 reacties

Saskia Kwakernaat 21 augustus 2024 - 20:50

Waarom moet je de kip zo lang bakken? Dan wordt het toch echt droog ? Moet het een pan zijn met een dikkere bodem of maakt dat niet uit?

Reply
SmaakMenutie 22 augustus 2024 - 12:20

Op een laag vuur, zie instructie puntje 2 🙂 Anders wordt het juist taai. Een paella pan heeft een dunne bodem

Reply
Fred 4 juli 2024 - 13:53

Kan ik dit ook in een gietijzeren braadpan van 30cm maken?

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2024 - 14:55

Jahoor!

Reply
Arie 20 juni 2023 - 05:45

Wat een héérlijk recept! Met een paar kleine aanpassingen dit voor vier personen gemaakt en de gasten vonden het verrukkelijk. Dit is zeker een blijvertje.

Reply
Arie 12 juni 2023 - 22:37

Ik wil dit voor vier personen gaan maken. Moet ik dan alles verdubbelen?

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2023 - 09:57

Leuk Arie! Ja, ik denk dat je alles na genoeg moet verdubbelen. Let wel op met de hoeveelheid vocht dat je toegevoegd en de bereidingstijd zal ook wat langer zijn. Daarnaast zou ik voorzichtig zijn met de hoeveelheid tenen knoflook en saffraan. Geniet ervan!

Reply