Thaise klassieker voor doordeweeks
Pad see ew is zo’n gerecht dat je met gemak wekelijks op tafel zou kunnen zetten. Het is snel, smaakvol en je hebt er geen exotische ingrediënten voor nodig.
Toch proef je meteen dat het uit de Thaise keuken komt. Het is hartig, een tikje zoet en zelfs een beetje rokerig van de wok. Het doet een beetje denken aan pad thai, maar dan zonder de uitgebreide mise-en-place. Voor ons is dit het ideale ‘doordeweeks maar toch bijzonder’-gerecht.
Wat is pad see ew eigenlijk?
Letterlijk betekent het “gebakken sojasaus-noedels”, en dat dekt de lading behoorlijk goed. In Thailand wordt het vaak gemaakt met brede noedels, Chinese broccoli en ei. Maar zoals met veel streetfoodgerechten geldt, je gebruikt wat je hebt.
Geen Chinese broccoli in de buurt? Gewone broccoli werkt uitstekend. En die brede eiernoedels (mie)? Als je die hebt is het top. Zo niet, dan doen gewone (rijst)noedels ook prima hun werk.
De saus maakt het verschil
De kracht van pad see ew zit ‘m in het sausje. Die geeft het gerecht die typische Thaise smaak. Wij mengen 2 flinke eetlepels ketjap manis met 1 eetlepel vissaus, 1 eetlepel oestersaus en 1 eetlepel kristalsuiker. Zo krijg je een diepe, hartige basis met een subtiele zoetigheid. Deze saus gaat pas aan het eind door de wok (wij zijn trouwens fan van deze wok), zodat alles goed karamelliseert.
Wokken en klaar
We beginnen met het aanbraden van reepjes kip, tot ze mooi goudbruin zijn. Dan voegen we de gekookte noedels en broccoli toe, samen met de saus. We schuiven alles even opzij in de wok en breken één of twee eieren in de pan.
Even roeren tot ze gestold zijn, daarna wokken we het geheel nog een minuut goed door. Alles mag lekker heet en snel, sterker nog, dat is de truc. En dan meteen serveren natuurlijk!
18 reacties
Als ik noedels wil gebruiken ipv mie, hoeveel gram heb ik dan nodig?
Ik zou dan de hoeveelheid aanhouden die de verpakking aangeeft, voor 2 personen in dit geval 🙂
Zou dit ook met garnalen of vis kunnen?
Jahoor! 🙂
Het heeft gesm(a)akt ☺️??. Wat meer broccoli erin gedaan en de mie eruit. Mjam mjam. Voor herhaling vatbaar.
Haha fijn Cecile, dat horen we graag!