Vrijdagavond = Nacho-avond
Na een drukke werkweek is er niets lekkerders dan neerploffen op de bank met een bord warm Mexicaanse comfortfood.
Zoals bijvoorbeeld met bbq pulled chicken nachos of wat dacht je van deze variant nacho’s. Iets dat niet te veel moeite kost, maar wel voelt als een feestje.
Onze nacho ovenschotel met gekruid gehakt, cheddar, bonen en jalapeño’s is daar het perfecte voorbeeld van. Binnen een half uur staat het op tafel (lees: de bank) en daarna is het lekker genieten met een koud biertje en je favoriete serie op de achtergrond. Simpel, hartig en precies wat je nodig hebt om het weekend relaxed te starten.
Een klassieker
Nacho’s zijn al lang niet meer alleen een simpele snack. In veel huishoudens – ook bij ons – komen ze geregeld op tafel in het weekend. Oorspronkelijk komen ze trouwens uit het noorden van Mexico, waar een creatieve kok tortilla chips combineerde met kaas en jalapeño’s. De eenvoud ervan is juist wat het zo aantrekkelijk maakt. Want met een paar goede ingrediënten maak je een gerecht dat lekker vult, goed op smaak is én een tikkeltje feestelijk aanvoelt.
Zelfgemaakte kruidenmix
Wat deze ovenschotel extra lekker maakt is het gehaktmengsel met natuurlijk een zelfgemaakte Mexicaanse kruidenmix. Geen zakjes of pakjes, maar gewoon uit je keukenkastje: djintan (komijn), paprikapoeder, cayennepeper, oregano, knoflookpoeder en zout.
Daarmee breng je het gehakt snel op smaak. Voeg daarna een fijngesneden rode paprika, een blik tomatenblokjes, mais en zwarte bonen toe. Laat het geheel een paar minuten sudderen zodat de smaken goed samenkomen en het vocht iets indikt.
De opbouw: laagje voor laagje
Gebruik een ovenschaal of zoals wij een ovenvaste pan. Begin met een stevige laag tortilla chips op de bodem. Schep daar de helft van het gehaktmengsel overheen en strooi er flink wat geraspte cheddar over. Herhaal deze stappen zodat je eindigt met een laag kaas bovenop.
Voor wat pit snijd je een of twee jalapeño’s in dunne ringetjes en leg je die bovenop. Zet de schaal in de oven, ongeveer 15 à 20 minuten op 180-200 graden, tot de kaas goed gesmolten is en de bovenkant licht kleurt.
Serveer warm
Zodra de ovenschotel uit de oven komt, maak je ‘m af met wat lente-ui en uiteraard een flinke lepel crème fraîche. Eventueel kun je nog wat verse koriander of een partje limoen toevoegen als je dat lekker vindt. En dit is natuurlijk geen gerecht voor mes en vork, maar gewoon met je handen, direct uit de schaal.
Deze nacho ovenschotel met gehakt is perfect voor een filmavond of als je lekker lui op de bank eet. Kortom, comfortfood zoals het bedoeld is: snel klaar, rijk van smaak en een beetje rommelig!
26 reacties
Net gemaakt en wat is dit ongelovelijk lekker. Eerder maakte ik dit door zo’n pak van Knorr te gebruiken, maar dit is vele malen lekkerder en niet eens meer werk. Dit smaakt alleen veel verser. Super recept !
Wat een heerlijk recept weer. We hebben er lekker van gesmuld 🤤
Fijn dat jullie van deze ovenschotel hebben genoten Elly! 🙂
Ik heb jammer genoeg altijd dat de nacho’s tussenin nat en zacht worden door het vocht. Hoe kan ik dit oplossen?
Heb je de bonen en mais wel goed uit laten lekker Kaylee? Moet wel zeggen dat de nacho’s onderin nooit zo crispy worden als die bovenop uiteraard. Heb je overigens dit recept gemaakt?
lekker, lekker, lekkker!!!!!
Fijn Kim!
Heerlijk! Maar worden de nacho’s niet zacht? Helemaal als je dit een dag wil bewaren?
Nee hoor Lotte ze zijn knapperig! Maar dit is wel iets wat je gelijk moet eten want anders worden ze wel zacht