Home Vlees en kip Krokante kip in romige citroensaus

Krokante kip in romige citroensaus

in een half uurtje op tafel!

door SmaakMenutie
Krokante kip in romige citroensaus

Crispy laagje

Zin in een supermals kippetje met een knapperig jasje en een frisse, romige saus? Dan is dit recept precies wat je zoekt! Deze krokante kip in romige citroensaus is gegarandeerd een succes op tafel.

Door de kip te bedekken met een dun laagje bloem, krijgt hij die heerlijke crispy bite, vergelijkbaar met een schnitzel. Wij gebruiken hele kipfilets, maar als je liever kleinere stukken hebt, kun je ze ook halveren voor een snellere garing. De saus is voldoende voor maximaal 3 à 4 kipfilets met een totaal gewicht van circa 600 gram.

Kip in bloem

Romige citroensaus

De saus is het onderdeel dat dit gerecht zo bijzonder maakt. We snijden een citroen in dunne schijfjes en karameliseren deze in kippenbouillon. Dit zorgt voor een lichtzoete citroensmaak die mooi balanceert met de romige elementen. Vervolgens voegen we vers citroensap toe, samen met crème fraîche en een beetje bloem om de saus te binden. Het resultaat? Een fluweelzachte saus met een frisse twist die heerlijk samengaat met de krokante kip.

Kip in citroensaus

Citroen: fris en veelzijdig

Citroen is niet alleen een smaakmaker, maar ook een echte smaakversterker. De frisse zuren helpen om de rijke smaken van de kip en de saus in balans te brengen. Bovendien heeft citroen een natuurlijke malsmakende werking, waardoor de kip extra mals blijft. Het gebruik van zowel citroensap als gekarameliseerde citroenschijfjes geeft de saus een diepe smaak. Een klein beetje citroenrasp toevoegen kan de frisheid nog extra versterken.

Kip en bloem

Wat eet je erbij?

Deze romige citroenkip is veelzijdig en laat zich combineren met allerlei bijgerechten. Serveer hem met goudbruin gebakken aardappeltjes en een frisse salade voor een lichte maaltijd. Liever iets anders? Witte rijst neemt de saus perfect op, en een simpele komkommersalade zorgt voor een extra frisse touch. Dit gerecht is ideaal voor een doordeweekse avond: je hebt maar een paar ingrediënten nodig en het staat binnen 30 minuten op tafel. Waar wacht je nog op? Aan de slag en geniet van deze heerlijke krokante kip met romige citroensaus!

Romaine salade
Serveer er bijvoorbeeld deze knapperige little gem salade bij
Krokante kip in romige citroensaus

Krokante kip in romige citroensaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 73 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 125 g crème fraîche
  • 40 g bloem
  • 40 g roomboter
  • 2 citroenen
  • 1 kippenbouillon blokje
  • Verse peterselie (optioneel)

Zo maak je het

  • Dep de kipfilets droog. Neem zo'n 40 g bloem en mix hier 1 tl zout en 1 tl peper doorheen. Haal de kipfilets door de bloem en zorg dat ze rondom bedekt zijn. Schud het losse bloem van het vlees.
  • Neem een flinke klont roomboter (40 g) en smelt de boter op matig vuur in een koekenpan. Voeg de kipfilets toe en bak rondom bruin in een minuut of 7 per kant. Keer geregeld. Let op: zet het vuur niet te hoog.
  • Haal de kipfilets uit de pan en zet ze even afgedekt onder aluminiumfolie weg.
  • Doe 250 ml water in de pan en breng aan de kook. Voeg 1 kippenbouillon blokje toe en zet het vuur weer lager (net tegen de kook aan).
  • Snijd 1 citroen in schijfjes en leg deze in de pan. Je mag ze best wat aandrukken tegen de bodem, dan karameliseren ze lekker. Haal ze na een minuut of 5 uit de pan en leg ze even bij de kip. Ze mogen zo weer terug.
  • Voeg nu het sap van een 1/2 citroen toe (circa 3 el). Waarschijnlijk is ruim de helft van het vocht verdampt inmiddels.
  • Voeg 1 bakje crème fraîche van 125 g toe en roer goed door het geheel met een lepel of garde. Voeg ook 1 el bloem toe zodat de saus wat gaat binden.
  • Doe de kipfilets en de citroenschijfjes terug in de pan en laat alles nog even kort opwarmen en eventueel wat indikken. Serveer direct en maak eventueel af met verse peterselie.

Krokante kip in romige citroensaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

Ingrid 20 april 2020 - 18:45

Het smaakte, net zoals andere recepten weer heerlijk!!
Voor herhaling vatbaar!!
Volgende keer haal ik wel de citroen er eerder uit.

Reply
SmaakMenutie 21 april 2020 - 11:12

Leuk om te horen Ingrid! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Esther 10 april 2023 - 18:05

Helaas is dit het eerste recept van jullie die hier niet in de smaak viel. Het zure ( ook met een beetje suiker erbij) was geen succes…Gelukkig zijn er genoeg andere recepten waar wij wel regelmatig van smullen hoor!

Reply
Carolien 27 juli 2020 - 18:46

Superlekker!

Reply
SmaakMenutie 28 juli 2020 - 10:41

Fijn dat ons recept in de smaak viel Carolien!

Reply
Joselien 7 september 2020 - 14:55

Heerlijk! Volgende keer gaan we het met vis eten, lijkt ons ook lekker 🙂

Reply
SmaakMenutie 7 september 2020 - 15:02

Oeh ja goed idee Joselien! 🙂

Reply
Mascha 27 oktober 2020 - 09:09

Dit klonk meteen goed en smaakte nog beter!
Deze houden we erin en meer mensen hadden hier oren naar…
Ook zo lekker makkelijk en toch apart

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2020 - 10:23

Haha heel goed Mascha, fijn dat de krokante kip in de smaak viel 🙂

Reply
Yvonne De wit 16 augustus 2021 - 13:15

In het recept staat dat de citroenschijfjes in de pan moeten en aandrukken zodat ze wat karameliseren. Leg je ze dan in een droge pan of bij de kippenbouillon? Niet vond ik niet duidelijk.

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 14:11

In de bouillon! 🙂

Reply
Ada 19 oktober 2022 - 16:19

Keilekker! Ga ik zeker en vast nog eens maken!

Reply
Marinka van der Ham 22 oktober 2022 - 17:14

Lekker, maar door de citroen schijfjes werd de saus al zo zuur dat er geen citroensap meer bij hoefde. Ik heb zelfs iets suiker bijgevoegd.

Reply
Lins 15 december 2022 - 22:05

Super lekker als elke inspiratie van jou!

Heb er zelf wat gebakken champignons en gebakken uien aan toegevoegd en de citroenschijfjes er ook eerder uit gehaald.
Gaat helemaal lekker met Mini Conchiglie vinden wij.
On the side een lekkere zoet-zure komkommer salade 🤪🤪
Alles was schoon op 🤗

Bedankt weer voor je heerlijke recepten! 👌🏼

Reply
Roos 2 januari 2023 - 11:50

Ook heerlijk met tagliatelle.

Reply