Home <30 minuten Kip Stroganoff

Kip Stroganoff

lekker met rijst, noedels, pasta of aardappeltjes!

door SmaakMenutie
Kip stroganoff

Makkelijk receptje

Ben je op zoek naar een snelle en heerlijke maaltijd die je in minder dan een half uur kunt maken? Dan zit je goed!

Deze kip Stroganoff is de perfecte maaltijd na een drukke doordeweekse dag. In de video hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je dit gerecht maakt, zodat je binnen no-time aan tafel zit. Een voedzame en smaakvolle maaltijd, zonder dat je dus uren in de keuken hoeft te staan!

Wat is Stroganoff?

Stroganoff is van oorsprong een Russisch gerecht, dat al sinds de 19e eeuw wereldwijd populair is. Het oorspronkelijke recept werd gemaakt met biefstukreepjes in een romige saus van mosterd, ui, bouillon en zure room (of crème fraîche). Tegenwoordig zijn er veel variaties van dit gerecht, zoals deze met kip, varkensvlees of zelfs vegetarische alternatieven. De basis blijft echter de romige saus, die zorgt voor een rijke smaak en een heerlijke textuur.

Makkelijk en snel

In dit recept hebben we gekozen voor kipfilet. Door de kip vooraf in stukjes te snijden kan het vlees snel de smaak van de saus opnemen. Het scheelt dus niet alleen garingstijd maar komt ook de smaak ten goede. De saus zelf is een combinatie van ui, knoflook, mosterd, bouillon en crème fraîche, wat zorgt voor een heerlijk romig gerecht. kip Stroganoff is ideaal als comfortfood, maar toch licht genoeg voor een doordeweekse maaltijd.

Stroganoff ingrediënten

Rijst of iets anders erbij

Wij serveren het met rijst, omdat dit perfect de saus opneemt en het gerecht compleet maakt. Maar wat dacht je van (rijst- of eier)noedels, pasta of zelfs (gebakken) aardappeltjes? Alles kan! Het hangt een beetje af van wat jij het lekkerst vindt of wat je op dat moment in huis hebt. Zorg ervoor dat je het gerecht afmaakt met wat fijngesneden peterselie en lente-ui voor een frisse toets.

Stroganoff kip
Kip stroganoff

Kip Stroganoff

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 192 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g crème fraîche
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 el bloem
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 tl worcestersaus
  • Verse platte peterselie (optioneel)
  • Paar stengels lente-ui
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 400 g kipfilet in hapklare stukjes en bak in een scheut olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur bruin en gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakjes en snipper alvast 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Bak de champignons in het braadvet van de kip op hoog vuur bruin tot ze vocht afgeven. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak al omscheppend kort mee op matig vuur. 
  • Zet het vuur laag en bestrooi het geheel met 1 el bloem. Laat de bloem al omscheppend in 1-2 minuten gaar worden.
  • Schenk gefaseerd en al roerende 250 ml heet water bij het geheel samen met 1 verkruimeld kip bouillonblokje. Het geheel zal nu wat indikken. Voeg ook de kip weer toe.
  • Meng in een kommetje 125 g crème fraîche samen met 1 el Dijonmosterd en 1 tl  worcestersaus. Roer voorzichtig door het geheel en laat nog enkele minuten zacht pruttelen.
  • Serveer met (rijst- of eier)noedels, pasta, witte rijst of aardappeltjes en maak af met ringetjes lente-ui en eventueel wat fijngesneden peterselie.

Kip stroganoff

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

56 reacties

Rob Smit 9 februari 2020 - 19:50

Heerlijke maaltijd… zeker voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2020 - 14:50

Leuk om te horen Rob, fijn dat het in de smaak viel! 🙂

Reply
Peter 27 februari 2020 - 19:24

Tip! gebruik kippendijen i.p.v. kipfilet. wat een heerlijk gerecht, hartelijk dank Smaakmunitie

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2020 - 11:26

Goed idee Peter, nog malser! Fijn dat het in de smaak viel en uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Ria Dijkers 9 juli 2020 - 19:05

Het was dat lekker, ga ik zeker nog vele malen maken top.

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:37

Dat horen we graag Ria, fijn!

Reply
Naima 25 januari 2021 - 10:24

Hay kan de worcestersaus achterwegen blijven.
Ben van plan om dit zo te gaan maken

Reply
SmaakMenutie 25 januari 2021 - 10:35

Hoi Naima, ja hoor dat kan wel!

Reply
Margriet 22 oktober 2024 - 12:16

Heerlijk recept, deel hem graag met mijn mede bewoners. Ik heb de kippendij filet gebruikt, die vind ik lekkerder dan de kipfilet. Dankjewel voor het delen van je recept.

Reply
Ancella 27 januari 2021 - 22:00

Was echt heerlijk genieten dit recept, voor herhaling vatbaar.
De kinderen houden niet zo van champignons dus die heb ik even apart gebakken.
Maar ik heb voor hun gekookte broccoli roosjes door de saus gedaan, dat smaakte ook lekker.

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2021 - 09:49

Leuk om te horen Ancella! Goed idee die broccoli roosjes, lekker 🙂

Reply
Ria 28 januari 2021 - 22:32

Mijn man is helemaal happy sinds ik jullie recepten ben gaan gebruiken, ook deze is weer zeker voor herhaling vatbaar, heerlijk.

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 10:24

Haha leuk Ria! 🙂

Reply
Ellen 29 januari 2021 - 12:48

Het was echt heerlijk! Viel goed in de smaak bij onze kinderen! Gaan we vaker maken

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 16:59

Leuk Ellen, leuk om te horen dat ook de kids ervan genoten hebben 🙂

Reply
Janke 21 november 2021 - 17:50

Heerlijk makkelijk recept! Ga het zeker vaker maken….dank je wel!

Reply
Jacques van Unen 29 januari 2021 - 16:39

Bijzonder lekker! Ik heb er een gele paprika in gesneden. Heerlijk.
Net wat meer bite en doet het qua kleur ook heel goed.

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 17:00

Goed idee Jacques, lekker! 🙂

Reply
Bianca 31 januari 2021 - 19:16

Gister gemaakt, heertlijk. Wel een courgette aan toegevoegd. Echt een aanrader!!

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:38

Lekker de toevoeging van courgette Bianca! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Desiree 21 februari 2021 - 17:39

Heerlijk vandaag de gyros gemaakt ! Gaan we zeker vaker eten!

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 09:05

Lekker Desiree, leuk om te horen! 🙂

Reply
Heleen van Rijswijk 22 februari 2021 - 14:29

Is het recept aangepast? Ik wilde het maken maar zie nu andere ingredienten. Volgens mij zonder mosterd en worcestersaus. Volgens mij wel met cayennepeper, knoflookpoeder etc. Deze versie is ongetwijfeld lekker, maar wij waren zo gek op de “oude” versie.

Reply
SmaakMenutie 23 februari 2021 - 10:11

Scherp Heleen! Klopt we hebben wat ingrediënten aangepast om nog meer de échte Stroganoff smaak te evenaren. Hij is nu nog lekkerder geworden 🙂

Reply
Sascha 23 februari 2021 - 16:18

Gemaakt in de Crockpot 3,5 uur laten garen op de snelstand en was heerlijk! Thx voor dit recept.

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2021 - 09:23

Fijn dat het gelukt is in de crockpot Sascha, lekker! 🙂

Reply
Mieke Von Harenberg 25 februari 2021 - 21:41

Het wordt een beetje afgezaagd, maar ook dit gerecht is weer goddelijk lekker!!!

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:27

Haha goedzo Mieke! 🙂

Reply
Mirjam 5 juli 2021 - 10:03

Te zout….half bouillonblokje nemen

Reply
SmaakMenutie 5 juli 2021 - 10:38

Ja dat kan inderdaad per persoon verschillen Mirjam, dus pas het vooral aan 🙂

Reply
Angelique 27 februari 2021 - 19:05

Vanavond hebben we heerlijk gegeten! Gelijk ingeschreven voor jullie nieuwsbrief/tips!

Reply
SmaakMenutie 28 februari 2021 - 14:30

Leuk Angelique! Fijn dat jullie van ons recept hebben genoten 🙂

Reply
Peter 10 april 2021 - 19:24

Hebben jullie het recept veranderd? en hebben jullie het vorige recept nog paraat ?

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:08

Ha Peter, we hebben wat ingrediënten aangepast om nog meer de échte Stroganoff smaak te evenaren. Hij is nu nog lekkerder geworden 😉 In het oorspronkelijk recept gebruikten we cayennepeper (1/2 tl) en knoflookpoeder en paprikapoeder (beide 1 tl). Tevens voegden we 3 el witte wij toe en lieten we de mosterd en worcestersaus achterwege. Succes!

Reply
Rianne 30 juni 2021 - 18:26

Het was heerlijk, precies vlg recept gemaakt. Voor herhaling vatbaar!

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2021 - 10:12

Leuk om te horen Rianne, fijn dat ons recept in de smaak viel! 🙂

Reply
Henriette 23 augustus 2021 - 18:51

Wat hebben we weer heerlijk gesmuld van dit gerecht! Wederom een blijvertje! Super lekker!

Reply
Nicolien 23 februari 2022 - 18:20

Kun je dit ook invriezen?

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2022 - 11:11

Zou ik niet zo snel doen met zuivelproducten Nicolien!

Reply
Jesse 5 april 2022 - 11:59

Ik heb er 500 gram gnocchi bij gekookt en door de pan met kip Stroganoff geroerd. Even de gnocchi 3 minuten laten koken totdat ze boven komen drijven en met een schuimspaan uit het water gehaald en in de pan kip Stroganoff gooien.

Reply
Irene 7 april 2022 - 22:43

Héérlijk vonden wij dit! Broccoli erbij gegeten, en íetsje minder crème fraiche. Enne….. ik deed er wel 50 minuten over hoor, blijkbaar ben ik niet zo snel 😉

Reply
Jantien 9 april 2022 - 20:36

Ooh wat is dit lekker! Heb de saus bij varkenshaas gedaan en (we waren met volwassenen) voor de drankorgels onder ons een scheutje wodka erdoor.

Reply
Petra Hissink 11 mei 2022 - 19:47

Waanzinnig lekker recept! Pan in vanavond gewoon leeg gegaan. Heb er zelf nog een preitje door gedaan.
Enige wat ik me afvraag is waarom het recept “stroganoff” heet. Ik denk bij die naam toch iets meer aan een rode saus.
Maarrrrr, wij hebben gesmuld van dit recept, zeker voor herhaling vatbaar!!

Reply
Zabeth 30 mei 2022 - 14:46

Heerlijk,
maar zou ik i.p.v. worcestersaus rode pesto kunnen
gebruiken.

Reply
SmaakMenutie 30 mei 2022 - 15:40

Oeh dat is toch wel iets anders! Als je het niet in huis hebt zou ik het achterwege laten 🙂

Reply
Cindy 14 september 2022 - 10:26

Wat eet je bij dit recept?

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 14:51

Check intro van het recept 😉

Reply
Carla 18 oktober 2022 - 18:52

Wat heerlijk zeg, wij gegeten met aardappelpartjes. Zeker een aanrader👍

Reply
Marleen 25 oktober 2022 - 17:41

Zalig………… maaaar wel met kippen dijtjes veel smaakvoller worden niet droog!

Reply
Inge vd Hoven 16 november 2022 - 20:40

Heerlijk met vegetarische kip! En in plaats van worcestersaus (is niet vegetarisch) een beetje maggi erbij gedaan. En paddenstoelenbouillon of kruidenbouillon. Ondanks de aanpassingen denk ik dat het ongeveer zo lekker smaakt als het originele recept.

Reply
Lucia 20 maart 2023 - 21:33

Heerlijk gerecht, snel, makkelijk, simpel maar vooral verrukkelijk!
Per ongeluk dit x de theelepels verwisseld voor eetlepels, maar smaakte daarom niet minder lekker 😉
Staat ook deze avond weer bij ons op tafel met rijst en salade.

Reply
Fieke 26 maart 2023 - 15:41

Dit is echt een vreselijk heerlijk gerecht! Ik doe er alleen nog wat vers gemalen peper door.

Reply
Susanne Simons 28 maart 2023 - 16:30

Héérlijk!!
Precies volgens recept gemaakt, normaal vind ik de smaak van recepten die ik online vind wat smaakloos maar dit recept is perfect! Heerlijke smaak!
heb het nu al een paar keer gemaakt, lekker met tagliatelle bv.
Jullie staan nu onder mijn favorieten, zaterdag maak ik het Belgisch stoofvlees, verheug me nu al! 😊

Reply
Ria 7 april 2024 - 11:27

Heerlijk ik maak het nu regelmatig

Reply
Loes 31 juli 2024 - 19:08

Smaakt goed en makkelijk te maken, super!

Reply
Michel 14 september 2024 - 10:36

Ik ga het vandaag maken maar vroeg me af, zit er in stroganof niet gewoonlijk paprika?

Reply