Home <30 minuten Kip Stroganoff

Kip Stroganoff

lekker met rijst, noedels, pasta of aardappeltjes!

door SmaakMenutie
Kip stroganoff

Makkelijk receptje

Ben je op zoek naar een snelle en heerlijke maaltijd die je in minder dan een half uur kunt maken? Dan zit je goed!

Deze kip Stroganoff is de perfecte maaltijd na een drukke doordeweekse dag. In de video hieronder laten we je stap voor stap zien hoe je dit gerecht maakt, zodat je binnen no-time aan tafel zit. Een voedzame en smaakvolle maaltijd, zonder dat je dus uren in de keuken hoeft te staan!

Wat is Stroganoff?

Stroganoff is van oorsprong een Russisch gerecht, dat al sinds de 19e eeuw wereldwijd populair is. Het oorspronkelijke recept werd gemaakt met biefstukreepjes in een romige saus van mosterd, ui, bouillon en zure room (of crème fraîche). Tegenwoordig zijn er veel variaties van dit gerecht, zoals deze met kip, varkensvlees of zelfs vegetarische alternatieven. De basis blijft echter de romige saus, die zorgt voor een rijke smaak en een heerlijke textuur.

Makkelijk en snel

In dit recept hebben we gekozen voor kipfilet. Door de kip vooraf in stukjes te snijden kan het vlees snel de smaak van de saus opnemen. Het scheelt dus niet alleen garingstijd maar komt ook de smaak ten goede. De saus zelf is een combinatie van ui, knoflook, mosterd, bouillon en crème fraîche, wat zorgt voor een heerlijk romig gerecht. kip Stroganoff is ideaal als comfortfood, maar toch licht genoeg voor een doordeweekse maaltijd.

Stroganoff ingrediënten

Rijst of iets anders erbij

Wij serveren het met rijst, omdat dit perfect de saus opneemt en het gerecht compleet maakt. Maar wat dacht je van (rijst- of eier)noedels, pasta of zelfs (gebakken) aardappeltjes? Alles kan! Het hangt een beetje af van wat jij het lekkerst vindt of wat je op dat moment in huis hebt. Zorg ervoor dat je het gerecht afmaakt met wat fijngesneden peterselie en lente-ui voor een frisse toets.

Stroganoff kip
Kip stroganoff

Kip Stroganoff

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 198 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g kipfilet
  • 250 g kastanjechampignons
  • 125 g crème fraîche
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 el bloem
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 tl worcestersaus
  • Verse platte peterselie (optioneel)
  • Paar stengels lente-ui
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Snijd 400 g kipfilet in hapklare stukjes en bak in een scheut olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur bruin en gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakjes en snipper alvast 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn.
  • Bak de champignons in het braadvet van de kip op hoog vuur bruin tot ze vocht afgeven. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak al omscheppend kort mee op matig vuur. 
  • Zet het vuur laag en bestrooi het geheel met 1 el bloem. Laat de bloem al omscheppend in 1-2 minuten gaar worden.
  • Schenk gefaseerd en al roerende 250 ml heet water bij het geheel samen met 1 verkruimeld kip bouillonblokje. Het geheel zal nu wat indikken. Voeg ook de kip weer toe.
  • Meng in een kommetje 125 g crème fraîche samen met 1 el Dijonmosterd en 1 tl  worcestersaus. Roer voorzichtig door het geheel en laat nog enkele minuten zacht pruttelen.
  • Serveer met (rijst- of eier)noedels, pasta, witte rijst of aardappeltjes en maak af met ringetjes lente-ui en eventueel wat fijngesneden peterselie.

Kip stroganoff

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

58 reacties

Christine 7 juni 2025 - 08:36

Heerlijk recept! Voor 4 pers alles verdubbelen?

Reply
SmaakMenutie 13 juni 2025 - 09:17

Ik zou ongeveer 1,5 kippenbouillon blokje gebruiken en 1,5 eetlepel mosterd en bloem gebruiken. De rest allemaal verdubbelen. Geniet ervan!

Reply
Michel 14 september 2024 - 10:36

Ik ga het vandaag maken maar vroeg me af, zit er in stroganof niet gewoonlijk paprika?

Reply
Loes 31 juli 2024 - 19:08

Smaakt goed en makkelijk te maken, super!

Reply
1 5 6 7