Een verrassende twist
Onze Indische kipkluifjes zijn inmiddels niet meer weg te denken van menig borreltafel. Maar soms heb je gewoon zin in iets nieuws. Iets wat nét zo verslavend is, maar met een onverwachte twist.
En dat is precies wat deze kip cola is. Een sticky, tikkie zoete en tegelijk hartige smaakexplosie waar je vingers aan blijven plakken! En het is echt zooo lekker.
Waar komt kip cola vandaan?
Hoewel het misschien als een soort moderne foodtrend klinkt, is kip cola heel erg bekend in de Aziatische keukens. Vooral in China zijn ze dol op dit gerecht. Dat had je vast niet verwacht.
Het geheim zit ‘m in de combinatie van de frisdrank met ‘umamirijke’ ingrediënten zoals sojasaus (of in ons geval ketjap manis), tomatenketchup en suiker. De cola werkt hier natuurlijk niet als dorstlesser, maar als smaakmaker. Zie het als een vloeibaar glazuur dat langzaam in de oven karameliseert tot een stroperige saus.
Geen light cola!
Het is belangrijk om voor dit gerecht gewone of reguliere cola te gebruiken. Geen light, zero of max, hoe goedbedoeld ook. De suikers in reguliere cola zijn namelijk essentieel voor de smaak en de structuur van de saus. Ze zorgen ervoor dat het geheel lekker plakkerig (sticky) wordt en een mooi glanslaagje krijgt. Zonder suiker namelijk geen kleverig laagje. En en dat zou zonde zijn van deze kipkluifjes.
Sticky en onweerstaanbaar
We maken dit gerecht meestal met een kilo kipkluifjes. Die gaan eerst even de oven in met wat zout, peper en paprikapoeder, en worden daarna omhuld in een marinade van cola, ketchup, ketjap manis en bruine suiker. Daarna laten we de oven verder het werk doen en na een half uurtje is het klaar.
In die tijd trekt de saus mooi in, wordt dikker, en omhult het elk stukje kip met een stroperig laagje. Het resultaat? Kippetjes die zacht vanbinnen en lekker plakkerig vanbuiten zijn. Perfect voor op een feestje, bij de film of gewoon omdat je er zin in hebt!
Ook lekker bij rijst of salade
Hoewel deze kip het uitstekend doet als borrelhapje, kun je hem ook prima serveren als (onderdeel van) het avondeten. Met een bolletje witte rijst erbij en een frisse salade of wat komkommer heb je ineens een heerlijke maaltijd op tafel staan.
Maar eerlijk is eerlijk: het is ook gewoon heerlijk om ze met z’n allen uit een grote schaal te graaien. Bord op schoot, servetjes binnen handbereik, en gaan.
27 reacties
Dit recept is overheerlijk, heb het al meerdere keren gemaakt maar het indikken van de saus duurt bij mij wel ongeveer 45 min😳 ik volg precies het recept, zelfs als ik meer maak, in 2 pannetjes verdeelt, duurt het nog steeds mega lang. Wat doe ik dan fout?
Hi Lonneke, fijn dat ons recept in de smaak valt! Heb je wel regular cola gebruikt?
Een van onze nieuwe fav gerechten van jullie! Thanks again 🙂
Is echt erg lekker!!! Maak het met kipdijfilet, ben niet zo van de botjes.
Wil dit binnenkort voor 20 personen maken als hapje op een broodje met wat salade, maar weet niet zo goed welke hoeveelheden ik dan nodig heb. Kunnen jullie mij raad geven?
Leuk om te horen Ine, kipdijfilet kan ook zeker. Voor 20 personen heb je vermoedelijk aan ongeveer 100 g kipdijfilet voldoende voor 1 broodje aangezien je aangeeft het als hapje te serveren. Ik zou daarom ruim 2 kg kipdijfilet gebruiken en de hoeveelheden ingrediënten ongeveer verdubbelen. Maar het geheel wel wat vaker husselen. Geniet ervan en veel plezier!
Was weer super lekker.
Misschien een rare vraag: is het de bedoeling dat het vel van de kip wordt verwijderd voor de bereiding?
We hebben al vaak genoten van jullie recepten!
Vriendelijke groet,
Loes
Geen rare vraag hoor 🙂 Maar is niet nodig. Leuk dat onze recepten in de smaak vallen!
Ziet er heerlijk uit!! Ik heb alleen geen oven.
Zou je het ook in de slowcooker kunnen maken? En hoe doe het het dan?