Home Vlees en kip Kip cola

Kip cola

sweet & sticky!

door SmaakMenutie
Kip cola

Een verrassende twist

Onze Indische kipkluifjes zijn inmiddels niet meer weg te denken van menig borreltafel. Maar soms heb je gewoon zin in iets nieuws. Iets wat nét zo verslavend is, maar met een onverwachte twist.

En dat is precies wat deze kip cola is. Een sticky, tikkie zoete en tegelijk hartige smaakexplosie waar je vingers aan blijven plakken! En het is echt zooo lekker.

Cola kip

Waar komt kip cola vandaan?

Hoewel het misschien als een soort moderne foodtrend klinkt, is kip cola heel erg bekend in de Aziatische keukens. Vooral in China zijn ze dol op dit gerecht. Dat had je vast niet verwacht.

Kip cola ingrediënten

Het geheim zit ‘m in de combinatie van de frisdrank met ‘umamirijke’ ingrediënten zoals sojasaus (of in ons geval ketjap manis), tomatenketchup en suiker. De cola werkt hier natuurlijk niet als dorstlesser, maar als smaakmaker. Zie het als een vloeibaar glazuur dat langzaam in de oven karameliseert tot een stroperige saus.

Geen light cola!

Het is belangrijk om voor dit gerecht gewone of reguliere cola te gebruiken. Geen light, zero of max, hoe goedbedoeld ook. De suikers in reguliere cola zijn namelijk essentieel voor de smaak en de structuur van de saus. Ze zorgen ervoor dat het geheel lekker plakkerig (sticky) wordt en een mooi glanslaagje krijgt. Zonder suiker namelijk geen kleverig laagje. En en dat zou zonde zijn van deze kipkluifjes.

Kip cola marinade

Sticky en onweerstaanbaar

We maken dit gerecht meestal met een kilo kipkluifjes. Die gaan eerst even de oven in met wat zout, peper en paprikapoeder, en worden daarna omhuld in een marinade van cola, ketchup, ketjap manis en bruine suiker. Daarna laten we de oven verder het werk doen en na een half uurtje is het klaar.

Kip cola oven

In die tijd trekt de saus mooi in, wordt dikker, en omhult het elk stukje kip met een stroperig laagje. Het resultaat? Kippetjes die zacht vanbinnen en lekker plakkerig vanbuiten zijn. Perfect voor op een feestje, bij de film of gewoon omdat je er zin in hebt!

Ook lekker bij rijst of salade

Hoewel deze kip het uitstekend doet als borrelhapje, kun je hem ook prima serveren als (onderdeel van) het avondeten. Met een bolletje witte rijst erbij en een frisse salade of wat komkommer heb je ineens een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Kip met cola

Maar eerlijk is eerlijk: het is ook gewoon heerlijk om ze met z’n allen uit een grote schaal te graaien. Bord op schoot, servetjes binnen handbereik, en gaan.

Kip cola

Kip cola

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 95 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 1 kg kipkluifjes naturel
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • 330 ml cola (1 blikje)
  • 150 ml tomatenketchup
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen
  • 2 el ketjap manis
  • 2 tl gemalen gember
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl Dijonmosterd

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180 graden.
  • Bestrooi circa 1 kilogram kipkluifjes rondom met zout, peper en paprikapoeder en doe ze in een ruime ovenschaal. Plaats in het midden van de oven.
  • Zet ondertussen een steelpannetje op het vuur en schenk hier 1 blikje cola van 330 ml in. Breng de cola tegen de kook.
  • Voeg 150 ml tomatenketchup toe, 50 g bruine suiker, 2-3 geperste tenen knoflook, 2 tl scherpe mosterd, 2 tl gemalen gember, 2 el ketjap manis en het sap van een 1/2 citroen. Roer met een garde grondig door elkaar.
  • Blijf geregeld roeren tot de saus gaat inbinden. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Let op dat de saus (nog) niet té stroperig wordt maar zeker niet meer te waterig is.
  • Haal na 15-20 minuten de kip uit de oven en schenk ruim de helft van de saus bij de kip. Zorg dat alle kipkluifjes even goed door de saus zijn gehaald.
  • Doe de kipkluifjes weer ongeveer 30 minuten terug in de oven. Hussel halverwege nog even.
  • Laat de rest van de saus binden tot een dikke stroperige saus. Haal 5 minuten van te voren de kipkluifjes nog eenmaal uit de oven en bestrijk rondom met de saus. Plaats terug en let op dat het geheel niet verbrandt.
  • Serveer als borrelhapje of snack of serveer met witte rijst en bijvoorbeeld een frisse Indische salade of atjar.

Kip cola

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

27 reacties

Lonneke ter Beek 9 maart 2024 - 20:01

Dit recept is overheerlijk, heb het al meerdere keren gemaakt maar het indikken van de saus duurt bij mij wel ongeveer 45 min😳 ik volg precies het recept, zelfs als ik meer maak, in 2 pannetjes verdeelt, duurt het nog steeds mega lang. Wat doe ik dan fout?

Reply
SmaakMenutie 11 maart 2024 - 15:14

Hi Lonneke, fijn dat ons recept in de smaak valt! Heb je wel regular cola gebruikt?

Reply
Danique 22 oktober 2023 - 18:42

Een van onze nieuwe fav gerechten van jullie! Thanks again 🙂

Reply
Ine 10 juli 2023 - 13:08

Is echt erg lekker!!! Maak het met kipdijfilet, ben niet zo van de botjes.
Wil dit binnenkort voor 20 personen maken als hapje op een broodje met wat salade, maar weet niet zo goed welke hoeveelheden ik dan nodig heb. Kunnen jullie mij raad geven?

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2023 - 10:15

Leuk om te horen Ine, kipdijfilet kan ook zeker. Voor 20 personen heb je vermoedelijk aan ongeveer 100 g kipdijfilet voldoende voor 1 broodje aangezien je aangeeft het als hapje te serveren. Ik zou daarom ruim 2 kg kipdijfilet gebruiken en de hoeveelheden ingrediënten ongeveer verdubbelen. Maar het geheel wel wat vaker husselen. Geniet ervan en veel plezier!

Reply
Ruud 27 februari 2023 - 19:37

Was weer super lekker.

Reply
Loes 22 augustus 2023 - 11:11

Misschien een rare vraag: is het de bedoeling dat het vel van de kip wordt verwijderd voor de bereiding?

We hebben al vaak genoten van jullie recepten!

Vriendelijke groet,

Loes

Reply
SmaakMenutie 22 augustus 2023 - 11:19

Geen rare vraag hoor 🙂 Maar is niet nodig. Leuk dat onze recepten in de smaak vallen!

Reply
Marianne 20 november 2022 - 22:55

Ziet er heerlijk uit!! Ik heb alleen geen oven.
Zou je het ook in de slowcooker kunnen maken? En hoe doe het het dan?

Reply
1 2 3