Aziatische draai
In Nederland zijn speklapjes een echte klassieker, vooral van de barbecue of gewoon uit de pan met wat zout en peper. Lekker natuurlijk, maar soms willen we ze nét wat anders.
Dus geef ze vandaag eens een Aziatische draai, en maak er Indische speklapjes in ketjapsaus van, dan worden ze nog lekkerder. Wij stoven ze in een stroperige ketjapsaus en serveren ze met lente-ui en (als je van pittig houdt) wat rode peper. Makkelijk, snel en boordevol smaak.
Andere aanpak
Waar speklapjes in Nederland vaak gebakken worden tot ze knapperig zijn, kiezen wij in dit recept voor een iets andere aanpak. We laten het vlees namelijk kort sudderen in een saus op basis van ketjap manis. Daardoor blijven de speklapjes mals, trekken de smaken goed in en ontstaat er een balans tussen zoet, zout en… umami. De julienne gesneden wortel zorgt voor een extra bite en maakt het gerecht ook iets frisser.

Ketjap manis: onmisbaar in de Indische keuken
De smaakmaker van deze saus is dus zonder twijfel de ketjap manis. Deze Indische zoete sojasaus is dikker en stroperiger dan de zoute Japanse variant (sojasausa) en bevat meestal onder andere palmsuiker, kruidnagel en/of laos. Het is een basisingrediënt in talloze Indische gerechten en geeft meteen die herkenbare smaak aan het geheel. Samen met knoflook, sjalot en eventueel wat ringetjes rode peper ontstaat er een super lekker saus.

Perfect voor drukke dagen
Dit gerecht smaakt heerlijk met witte rijst, maar ook bij nasi goreng past het prima. De saus mengt zich perfect met de rijst. En wat frisse atjar erbij maakt het helemaal af. Veel werk? Welnee! Dit recept staat in ongeveer 30 minuten op tafel. En daar houden we van op een drukke dag. Deze Indische speklapjes in ketjapsaus zijn daar ideaal voor. Een handvol ingrediënten, weinig voorbereiding, maar wél veel smaak. En dat is precies waar wij blij van worden.

46 reacties
Wat een verrukkelijk recept, heb er zelf wat sambal oelek bijgedaan. Bedankt lieverds voor al jullie verrukkelijke recepten
Kan je dit ook een dag van tevoren maken?
Ik eet dit al een tijdje. Er lekker. Maar ik heb nu iemand die het ook wilt proeven.
Dus ik denk als ik et een dag vooraf kan maken… zou geweldig zijn!
Het kan wel, maar de kans bestaat dat bij het opwarmen de volgende dag de speklapjes droger worden. Dus beter (en lekkerder) op de dag zelf 🙂
Superlekker gerecht! Ook in stukjes gesneden speklapjes en gegeten samen met rijst,broccoli en atjar
Vandaag gemaakt, erg lekker. Volgende keer alleen idd iets van sambal er in. Gegeten met zure komkommer en………frietjes !!!!
Dit lijkt me heel lekker, maar heb een vraag over de bosuitjes. Zijn alledrie de bosuitjes om later over het gerecht te strooien?
Klopt! Maar gebruik zoveel als je zelf wil hoor 🙂