Home Erik's Asia Indische speklapjes in ketjapsaus

Indische speklapjes in ketjapsaus

in een half uurtje op tafel!

door SmaakMenutie
Indische speklapjes in ketjapsaus

Aziatische draai

In Nederland zijn speklapjes een echte klassieker, vooral van de barbecue of gewoon uit de pan met wat zout en peper. Lekker natuurlijk, maar soms willen we ze nét wat anders.

Dus geef ze vandaag eens een Aziatische draai, en maak er Indische speklapjes in ketjapsaus van, dan worden ze nog lekkerder. Wij stoven ze in een stroperige ketjapsaus en serveren ze met lente-ui en (als je van pittig houdt) wat rode peper. Makkelijk, snel en boordevol smaak.

Andere aanpak

Waar speklapjes in Nederland vaak gebakken worden tot ze knapperig zijn, kiezen wij in dit recept voor een iets andere aanpak. We laten het vlees namelijk kort sudderen in een saus op basis van ketjap manis. Daardoor blijven de speklapjes mals, trekken de smaken goed in en ontstaat er een balans tussen zoet, zout en… umami. De julienne gesneden wortel zorgt voor een extra bite en maakt het gerecht ook iets frisser.

Indische speklapjes maken

Ketjap manis: onmisbaar in de Indische keuken

De smaakmaker van deze saus is dus zonder twijfel de ketjap manis. Deze Indische zoete sojasaus is dikker en stroperiger dan de zoute Japanse variant (sojasausa) en bevat meestal onder andere palmsuiker, kruidnagel en/of laos. Het is een basisingrediënt in talloze Indische gerechten en geeft meteen die herkenbare smaak aan het geheel. Samen met knoflook, sjalot en eventueel wat ringetjes rode peper ontstaat er een super lekker saus.

Speklapjes ketjap

Perfect voor drukke dagen

Dit gerecht smaakt heerlijk met witte rijst, maar ook bij nasi goreng past het prima. De saus mengt zich perfect met de rijst. En wat frisse atjar erbij maakt het helemaal af. Veel werk? Welnee! Dit recept staat in ongeveer 30 minuten op tafel. En daar houden we van op een drukke dag. Deze Indische speklapjes in ketjapsaus zijn daar ideaal voor. Een handvol ingrediënten, weinig voorbereiding, maar wél veel smaak. En dat is precies waar wij blij van worden.

Indisch zuur
Serveer de speklapjes lekker met wat frisse atjar
Indische speklapjes in ketjapsaus

Indische speklapjes in ketjapsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 111 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 375 g speklapjes
  • 50 g winterpeen julienne
  • 75 ml ketjap manis
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 tl tomatenpuree

Zo maak je het

  • Bak de speklapjes zonder olie in 4-5 minuten op middelhoog vuur bruin. Haal uit de pan en zet even apart.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit 2-3 minuten in het bakvet van de speklapjes.
  • Voeg 1 tl tomatenpuree door en bak 1 minuut al omscheppend mee.
  • Voeg 75 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Breng het tegen de kook en roer 50 g julienne gesneden winterpeen erdoor.
  • Doe de speklapjes weer terug in de pan en laat 20 minuten sudderen met deksel (schuin) op de pan.
  • Serveer met lente-ui en optioneel rode peper.

Indische speklapjes in ketjapsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

46 reacties

Bianca 28 maart 2021 - 18:51

Dit is een blijvertje hier, althans volgens de 3 pubers die hier eten en ook volgens mij!
Op verzoek hadden we er gebakken aardappeltjes en broccoli met kaassaus erbij 😉

Reply
SmaakMenutie 29 maart 2021 - 11:43

Nou wat leuk Bianca! Fijn dat iedereen ervan gesmuld heeft! En lekker die combi met aardappeltjes en broccoli (met kaassaus 😉 )

Reply
helmuth 2 mei 2022 - 21:00

heb het gemaakt, best lekker,maar ik heb er een dessertlepel ketumbar, en een theelepel djahe bijgedaan, en op het laatste moment heb ik de lenteui en gesneden lombok meegebakken voor toch de bite, maar was heerlijk.

Reply
Roëlla Verhoeven 9 mei 2022 - 18:13

Net gegeten met rijst en wortels, gesmoord in kokosmelk. Heerlijk!!

Reply
Chan 16 juli 2022 - 10:29

Hallo, ik sta op het punt deze heerlijke speklapjes te maken maar ipv ze te laten smoren op het gas wil ik deze keer de oven of slowcooker gebruiken. Wat kan ik het beste gebruiken en hoelang voor hetzelfde resultaat?
Groetjes.

Reply
SmaakMenutie 18 juli 2022 - 11:00

Hoi Chan, wat leuk dat je de Indische speklapjes gaat maken. Eerlijk gezegd hebben wij geen ervaring met de slowcooker, echter kunnen ze denk ik wel in de oven de laatste 20 minuten (wellicht iets langer afhankelijk van de oven) op zo’n 180 graden. Succes!

Reply
Mariska 18 december 2022 - 22:23

Hai,

Kan je dit gerecht ook een dag van te voren maken? Of worden de speklapjes dan taai?

Groetjes Mariska

Reply
SmaakMenutie 20 december 2022 - 10:48

Ja ik denk dat ze dan inderdaad wel wat taai kunnen worden Mariska. Persoonlijk zou ik ze echt lekker vers serveren. Gelukkig maar een half uurtje werk 🙂

Reply
1 2 3 4 5