Aziatische draai
In Nederland zijn speklapjes een echte klassieker, vooral van de barbecue of gewoon uit de pan met wat zout en peper. Lekker natuurlijk, maar soms willen we ze nét wat anders.
Dus geef ze vandaag eens een Aziatische draai, en maak er Indische speklapjes in ketjapsaus van, dan worden ze nog lekkerder. Wij stoven ze in een stroperige ketjapsaus en serveren ze met lente-ui en (als je van pittig houdt) wat rode peper. Makkelijk, snel en boordevol smaak.
Andere aanpak
Waar speklapjes in Nederland vaak gebakken worden tot ze knapperig zijn, kiezen wij in dit recept voor een iets andere aanpak. We laten het vlees namelijk kort sudderen in een saus op basis van ketjap manis. Daardoor blijven de speklapjes mals, trekken de smaken goed in en ontstaat er een balans tussen zoet, zout en… umami. De julienne gesneden wortel zorgt voor een extra bite en maakt het gerecht ook iets frisser.

Ketjap manis: onmisbaar in de Indische keuken
De smaakmaker van deze saus is dus zonder twijfel de ketjap manis. Deze Indische zoete sojasaus is dikker en stroperiger dan de zoute Japanse variant (sojasausa) en bevat meestal onder andere palmsuiker, kruidnagel en/of laos. Het is een basisingrediënt in talloze Indische gerechten en geeft meteen die herkenbare smaak aan het geheel. Samen met knoflook, sjalot en eventueel wat ringetjes rode peper ontstaat er een super lekker saus.

Perfect voor drukke dagen
Dit gerecht smaakt heerlijk met witte rijst, maar ook bij nasi goreng past het prima. De saus mengt zich perfect met de rijst. En wat frisse atjar erbij maakt het helemaal af. Veel werk? Welnee! Dit recept staat in ongeveer 30 minuten op tafel. En daar houden we van op een drukke dag. Deze Indische speklapjes in ketjapsaus zijn daar ideaal voor. Een handvol ingrediënten, weinig voorbereiding, maar wél veel smaak. En dat is precies waar wij blij van worden.

46 reacties
Héérlijk!!!
Fijn dat ons recept in de smaak viel Tineke, leuk! 🙂
Hier staat ie lekker zachtjes te pruttelen ?
Oeh lekker Monique!
Dit lijkt me erg lekker, de familie houdt echter alleen van krokante speklappen. Kan ik de lapjes ook eerst krokant bakken en daarna kort laten sudderen in de saus?
Ja dat kan hoor Helene!
Gisteren gegeten heeft heerlijk gesmaakt ondanks de rode peper toch wat sambal toegevoegd erg lekker met een bonenschotel en gebakken aardappelen met spekjes en champignons
Fijn dat het in de smaak viel Cor! Ja, de scherpte van een peper kan wel eens behoorlijk verschillen. Wellicht zou je de volgende keer een hele kunnen toevoegen, maar sambal kan net zo goed. Lekker ook die combinatie met de bonenschotel en aardappeltjes 🙂
Beste Menutie, ik heb deze onlangs gemaakt voor mijn moeder, die gek is op speklapjes.
Alleen heb ik de speklapjes na het zacht stoven even om en om krokant gebakken in een beetje olie. Maar het was heerlijk in elk geval!
Fijn Yda, leuk dat jullie ervan genoten hebben 🙂