Home Erik's Asia Indische speklapjes in ketjapsaus

Indische speklapjes in ketjapsaus

in een half uurtje op tafel!

door SmaakMenutie
Indische speklapjes in ketjapsaus

Aziatische draai

In Nederland zijn speklapjes een echte klassieker, vooral van de barbecue of gewoon uit de pan met wat zout en peper. Lekker natuurlijk, maar soms willen we ze nét wat anders.

Dus geef ze vandaag eens een Aziatische draai, en maak er Indische speklapjes in ketjapsaus van, dan worden ze nog lekkerder. Wij stoven ze in een stroperige ketjapsaus en serveren ze met lente-ui en (als je van pittig houdt) wat rode peper. Makkelijk, snel en boordevol smaak.

Andere aanpak

Waar speklapjes in Nederland vaak gebakken worden tot ze knapperig zijn, kiezen wij in dit recept voor een iets andere aanpak. We laten het vlees namelijk kort sudderen in een saus op basis van ketjap manis. Daardoor blijven de speklapjes mals, trekken de smaken goed in en ontstaat er een balans tussen zoet, zout en… umami. De julienne gesneden wortel zorgt voor een extra bite en maakt het gerecht ook iets frisser.

Indische speklapjes maken

Ketjap manis: onmisbaar in de Indische keuken

De smaakmaker van deze saus is dus zonder twijfel de ketjap manis. Deze Indische zoete sojasaus is dikker en stroperiger dan de zoute Japanse variant (sojasausa) en bevat meestal onder andere palmsuiker, kruidnagel en/of laos. Het is een basisingrediënt in talloze Indische gerechten en geeft meteen die herkenbare smaak aan het geheel. Samen met knoflook, sjalot en eventueel wat ringetjes rode peper ontstaat er een super lekker saus.

Speklapjes ketjap

Perfect voor drukke dagen

Dit gerecht smaakt heerlijk met witte rijst, maar ook bij nasi goreng past het prima. De saus mengt zich perfect met de rijst. En wat frisse atjar erbij maakt het helemaal af. Veel werk? Welnee! Dit recept staat in ongeveer 30 minuten op tafel. En daar houden we van op een drukke dag. Deze Indische speklapjes in ketjapsaus zijn daar ideaal voor. Een handvol ingrediënten, weinig voorbereiding, maar wél veel smaak. En dat is precies waar wij blij van worden.

Indisch zuur
Serveer de speklapjes lekker met wat frisse atjar
Indische speklapjes in ketjapsaus

Indische speklapjes in ketjapsaus

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 111 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 375 g speklapjes
  • 50 g winterpeen julienne
  • 75 ml ketjap manis
  • 3 stengels lente-ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 1 tl tomatenpuree

Zo maak je het

  • Bak de speklapjes zonder olie in 4-5 minuten op middelhoog vuur bruin. Haal uit de pan en zet even apart.
  • Snipper ondertussen 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit 2-3 minuten in het bakvet van de speklapjes.
  • Voeg 1 tl tomatenpuree door en bak 1 minuut al omscheppend mee.
  • Voeg 75 ml ketjap manis en 50 ml water toe. Breng het tegen de kook en roer 50 g julienne gesneden winterpeen erdoor.
  • Doe de speklapjes weer terug in de pan en laat 20 minuten sudderen met deksel (schuin) op de pan.
  • Serveer met lente-ui en optioneel rode peper.

Indische speklapjes in ketjapsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

46 reacties

Jurre 26 september 2018 - 12:33

Super lekker gerecht! Maandag gemaakt, en alleen nog wat pittiger gemaakt met sambal badjak en sambal oelek, maar wij houden van stevig pittig! Echt een aanrader! Ik heb de speklapjes wel van de voren in stukken gesneden, zodat de ketjap en kruiden nog beter intrekken, en je op je bord niet meer hoeft te snijden. Variatie tip: Ipv speklappen slavinken nemen, deze rondom aanbakken en vervolgens in blokjes snijden, en dan verder het recept volgen, je weet niet wat je meemaakt!

Reply
SmaakMenutie 28 september 2018 - 12:21

Hi Jurre, bedankt voor de tips! Die van de slavinken zijn nieuw voor ons. Maar ik word er wel nieuwsgierig van. Gaan we zéker een keer proberen. Wie weet ook gelijk een mooi recept voor op de site. We zullen je dan eervol vermelden ;)!!!

Reply
Dennis 26 oktober 2020 - 20:26

Vorige week de speklapjes gemaakt, heerlijk!!! En vandaag deze slavink tip opgevolgd, óók heerlijk!!! Bedankt voor deze lekkere recepten!

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2020 - 10:22

Leuk dat je de variatie met slavink hebt gemaakt Dennis, lekker! Fijn dat beiden in de smaak vielen 🙂

Reply
Cathy 13 april 2021 - 10:02

Eet je dit met rijst

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 10:29

Ja cathy, maak er lekker wat rijst en bijvoorbeeld atjar bij!

Reply
Johan 23 oktober 2018 - 18:24

Heerlijk gerecht! Bedankt voor het delen..

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2018 - 10:01

Leuk om te horen Johan en uiteraard graag gedaan! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Sanneke 3 november 2018 - 16:11

Het was heerlijk! Ik had de dikke zoete ABC ketjap gebruikt en daar ook nog sojasaus en sambal aan toegevoegd om het niet te zoet te maken.
Een blijvertje hoor?

Reply
SmaakMenutie 4 november 2018 - 10:26

Hoi Sanneke, ja dat is goede ketjap! Lekker zeg en fijn dat het in de smaak viel 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Ellen 16 oktober 2019 - 16:20

Snel is maken , ziet er heerlijk uit, en met extra pepertje ??.
Nu al zin in!
Ellen

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2019 - 08:14

Lekker Ellen! En als je van spicy houdt vooral doen dat extra pepertje 🙂 Laat het smaken!

Reply
Cora Koops 19 november 2019 - 14:10

Ben opzoek naar een hapje voor de kerstdagen, de familie komt dan samen en iedereen maakt een hapje, nou van mij krijgen ze allemaal een halve Indische speklapjes in ketjapsaus met een stukje lontong rijst en komkommer in het zoet/zuur….. nu al voorpret ! Groetjes Cora

Reply
SmaakMenutie 20 november 2019 - 11:30

Hoi Cora, heerlijk toch! Een lekkerder hapje kunnen ze in onze ogen niet krijgen 🙂

Reply
Kiek 31 oktober 2020 - 19:08

Heerlijk de Indische speklapjes??

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 13:22

Fijn dat het in de smaak viel Kiek!

Reply
Jac 20 april 2024 - 17:56

Lekker recept, kookvrienden. Mis alleen wat zout over de speklappen. Helemaal zonder is toch wel aan de flauwe kant. Verder heerlijk met zoetzure komkommer en rijst.

1 2 3 5