Verfijnde stokjes vlees
In Nederland zijn we dol op een goede satéschotel. Een bord met een aantal stokjes met grote stukken kip, een royale schep pindasaus (dat moet natuurlijk eigenlijk satésaus zijn), kroepoek erbovenop en vaak wat gefrituurde uitjes.
Lekker hoor, maar het heeft weinig te maken met de saté zoals je die in Indonesië eet. Daar zijn het juist lange stokjes, met een paar malse stukjes vlees, subtiel gekruid en vaak veel minder saus. Maar die smaak… die is zó vol en intens dat je eigenlijk helemaal geen saus nodig hebt.

Combinatie kip én varkensvlees
Wat deze Indische saté zo bijzonder maakt, is de combinatie van twee vleessoorten: kip (ajam) en varkensvlees (babi). We gebruiken hiervoor blokjes kipfilet en hamlappen. De kip zorgt voor een zachte structuur, de hamlap voor een vleugje vet en extra smaak. Juist die afwisseling maakt elk stokje zo mals en lekker. Het is een recept dat we al jaren in de familie maken, altijd op dezelfde manier. Mijn vader staat ze te grillen zodra het mooi weer is en wij gezellig komen eten.
De marinade doet het werk
De basis van deze saté is een geurige marinade waar de blokjes vlees minimaal een uur in liggen. Liefst langer, een nachtje bijvoorbeeld. We gebruiken grove stukjes ui en knoflook, ketjap manis, ketoembar (koriander), djahé (gember), djintan (komijn), gemalen laos, citroensap, gula djawa en een beetje sambal oelek. Daardoor trekt de smaak er goed in en krijgt het vlees een kruidige basis.

Terwijl het vlees ligt te marineren, leggen we de houten satéstokjes (ongeveer 30 minuten) in koud water, zodat ze straks niet verbranden. En als de smaken goed zijn ingetrokken, halen we de grofgesneden knoflook en ui eruit. Daarna rijgen we om en om een stukje kip en een stukje ham aan de stokjes, meestal zo’n vier of vijf per prikker.
Grillen, serveren, genieten
Het lekkerst is het om de saté op de barbecue of een contactgrill te roosteren (bekijk hier welke wij gebruiken voor onze saté). Dan krijg je die mooie, licht gekaramelliseerde randjes en blijft het vlees mals. Maar als het moet werkt de oven ook. Wel even de grillstand gebruiken en goed in de gaten houden. Het vlees is vaak na maximaal tien minuten al gaar.

Wij serveren de Indische saté graag gewoon met witte rijst of bijvoorbeeld met mihoen of nasi goreng. Een beetje satésaus erbij (maar niet teveel!) en een frisse atjar voor wat pit en zuur. Meer heeft het eigenlijk niet nodig.
37 reacties
Jullie maken lekkere recepten
Chapeau hiervoor
Ik vraag me af , kan ik de saté ook met kippendij en varkenshaas maken?
Of is de varkenshaas dan te snel gaar ten opzichte van de kippendij?
Thanks Arnold voor compliment, leuk te horen! 🙂 Ja hoor, dat moet kunnen! Een beetje spelen met de temperatuur wellicht. Succes!
Goedemorgen, ik heb een kilo kipfilet hoe zal ik dan de ingrediënten doen? Gewoon een beetje extra van alles ?
Bedankt alvast.
Ja klopt Bonnie, gewoon een beetje extra van alles op gevoel. Geniet ervan! 🙂
voor hoeveel stokjes zijn de aantallen in dit recept ongeveer?
Rond de 25! Maar wij rijgen de stokjes niet helemaal vol 🙂
Dank jullie! Nog één vraagje. Ik ga deze oudejaarsavond maken: kan ik ze vooraf grillen op een grillplaat en in de avond opwarmen in de oven?
Leuk om ze met Oudejaarsavond te serveren Carl! Op zich zou het wel moeten kunnen maar pas op dat het niet te taai wordt (door te lang verwarmen).
Wij gaan hier een kleinere variant van maken voor het gourmetten met kerst. Heb er nu al zin in!