Home Erik's Asia Indische saté

Indische saté

van ajam en babi

door SmaakMenutie
Indische saté marinade

Zó veel lekkerder

In Nederland zijn we er gek op: de satéschotel. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt. Kleine stokjes met een paar stukjes vlees en vaak veel minder saus. Maar wel zó veel lekkerder. Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees. Serveer de stokjes met wat satésaus bij bijvoorbeeld mihoen of nasi goreng. En vergeet uiteraard de atjar niet (ketimoen of tjampoer). Hier ons familierecept.

Indische saté marinade

Indische saté

Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 264 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g hamlappen
  • 350 g kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 citroen (sap)
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook en ui in grove stukjes en meng in een kommetje samen met 4 el ketjap manis, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, sap van een halve citroen, 1 tl gula djawa en 1 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar zodat een mooie marinade ontstaat.
  • Snijd de hamlappen en kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Meng de blokjes kipfilet en hamlap door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Leg ondertussen de satéprikkers in koud water.
  • Na het intrekken verwijder je de grove stukjes ui en knoflook. Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje.
  • Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven. Let wel dat je dan even checkt of je ook een grill functie hebt, dat levert het beste resultaat. Het is een beetje afhankelijk van de kracht van je oven. Maar in principe is na 10 minuten het vlees gaar. Dus gewoon even testen. Als je het te lang in de oven doet wordt het vlees te droog en dat zou zonde zijn!

Saté marinadeRecept satéIndische saté marinadeSaté maken

TIP

Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder het vlees wordt. Een uur is minimaal!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

37 reacties

Arnold 9 april 2021 - 09:53

Jullie maken lekkere recepten
Chapeau hiervoor
Ik vraag me af , kan ik de saté ook met kippendij en varkenshaas maken?
Of is de varkenshaas dan te snel gaar ten opzichte van de kippendij?

SmaakMenutie 9 april 2021 - 13:22

Thanks Arnold voor compliment, leuk te horen! 🙂 Ja hoor, dat moet kunnen! Een beetje spelen met de temperatuur wellicht. Succes!

Bonnie 6 december 2021 - 10:56

Goedemorgen, ik heb een kilo kipfilet hoe zal ik dan de ingrediënten doen? Gewoon een beetje extra van alles ?

Bedankt alvast.

SmaakMenutie 6 december 2021 - 11:17

Ja klopt Bonnie, gewoon een beetje extra van alles op gevoel. Geniet ervan! 🙂

carl 27 december 2021 - 10:40

voor hoeveel stokjes zijn de aantallen in dit recept ongeveer?

SmaakMenutie 27 december 2021 - 16:06

Rond de 25! Maar wij rijgen de stokjes niet helemaal vol 🙂

Carl 28 december 2021 - 19:00

Dank jullie! Nog één vraagje. Ik ga deze oudejaarsavond maken: kan ik ze vooraf grillen op een grillplaat en in de avond opwarmen in de oven?

SmaakMenutie 29 december 2021 - 14:39

Leuk om ze met Oudejaarsavond te serveren Carl! Op zich zou het wel moeten kunnen maar pas op dat het niet te taai wordt (door te lang verwarmen).

Nancy 13 december 2022 - 18:36

Wij gaan hier een kleinere variant van maken voor het gourmetten met kerst. Heb er nu al zin in!

1 2 3 4

Reacties zijn gesloten