Home Erik's Asia Indische macaroni

Indische macaroni

zowel warm als koud lekker!

door SmaakMenutie
Indische macaroni

‘Typisch’ familiegerecht

Ja, je leest het goed: Indische macaroni. Een bijzonder gerecht dat op het eerste gezicht misschien wat vreemd lijkt. Want wist je dat de macaroni zoals wij die in Nederland kennen helemaal niet zo Italiaans is als we denken?

“Het is echt zo’n typisch familiegerecht dat elke Indische familie anders maakt”

In Italië is ‘maccheroni’ namelijk iets heel anders en is de elleboogvormige pasta die wij gebruiken daar nauwelijks te vinden. Toch is deze pastasoort een vast onderdeel van de Indische keuken geworden, dankzij de Indische Nederlanders (waaronder mijn grootouders) die in de jaren ’50 culinaire invloeden uit verschillende culturen samenbrachten.

Macaroni uit de oven

Indische twist

Indische macaroni is een typisch familierecept dat in vrijwel elke Indische familie anders wordt bereid. Waar de een kiest voor hamblokjes, gebruikt de ander gehakt of kip. Wat dit gerecht voor mij zo bijzonder maakt is de combinatie van allerlei smaken. Wij maken het met fijngesneden augurk, paprika en stemgember (te koop bij de supermarkt).

Ingrediënten Indische macaroni

Deze ingrediënten worden kort gebakken waarna we er ongeveer zes flinke eetlepels ketchup en één tot twee theelepels sambal oelek aan toevoegen voor een lekkere zoetzure en mild pittige smaak. De subtiele smaak van een stukje gember gaat je zeker weten verrassen!

Gegratineerd laagje

Ondertussen maken we de macaroni en vervolgens wordt dit gemengd met de rest van het geheel. Om het gerecht extra smeuïg te maken voegen we een flinke hand (Hollandse) geraspte kaas toe en roeren we drie losgeklopte eieren erdoor, zodat alles goed gebonden wordt.

Recept Indische macaroni ovenschotel

Dit alles doen we in een grote ovenschaal, bestrooien we met paneermeel en nog wat extra kaas, en gaat dan de oven in voor 30 tot 40 minuten. Het resultaat? Een súper lekkere gegratineerde ovenschotel. Serveer het met frisse komkommer of atjar en natuurlijk een flinke klodder ketchup of chilisaus.

Nostalgie op je bord

Voor mij is deze ovenschotel echt een herinnering aan vroeger. Als we op vakantie gingen naar Italië of Spanje maakte mijn moeder (en heel vroeger mijn oma) deze Indische macaroni en aten we het onderweg op – soms nog een beetje warm (dan waren we de grens amper oven) maar vaak ook gewoon koud, met een flinke lepel ketchup of chilisaus.

Indische macaroni uit de oven

Het is een gerecht dat bij mij nostalgie oproept. Het laat bovendien zien hoe keukens over de hele wereld elkaar beïnvloeden en verrijken. Probeer het zelf maar eens, geef er gewoon je eigen draai aan en maak er je eigen herinneringen mee.

Indische macaroni schotel
Indische macaroni

Indische macaroni

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 135 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g macaroni
  • 250 g hamblokjes
  • 200 g geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1/2 potje mini augurken
  • 6 el ketchup
  • 3 el paneermeel
  • 1 el stem-gember
  • 2 tl sambal oelek

Zo maak je het

  • Kook 350 g macaroni in een ruime hoeveelheid water. Verwarm ook alvast de (hetelucht)oven voor op 200 graden.
  • Snipper ondertussen 3 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook een half potje mini augurken fijn en hak 3-4 bolletjes stem-gember (te koop bij de supermarkt) in kleine stukjes. Snijd tevens 1 paprika in hele kleine stukjes.
  • Neem een ruime pan en fruit de gesnipperde ui en knoflook  even aan op matig vuur.
  • Voeg vervolgens de hamblokjes, fijngesneden augurk, fijngesneden paprika en gember toe. Bak alles al omscheppend even 2 minuutjes mee. Voeg vervolgens circa 6 flinke el ketchup toe samen met 1-2 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar. Je zal zien dat het geheel wat zal binden.
  • Giet de macaroni af en voeg deze toe aan het mengsel. Voeg nu ook driekwart van de geraspte kaas toe en meng grondig door elkaar. Voeg eventueel wat extra ketchup toe.
  • Kluts 3 eieren los en voeg deze ook toe aan het geheel. Het zal nu goed gebonden zijn. Zet het vuur uit.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en schenk het mengsel hierin. Bestrooi met paneermeel en vervolgens met de overgebleven kaas.
  • Plaats de ovenschaal 30-40 minuten in de oven (of tot er een mooi goudbruine korst gevormd is). Serveer met atjar of komkommer en met ketchup.

Indische macaroni

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

51 reacties

Truus Schepers Schleepen 26 maart 2022 - 00:54

Ik heb het gisteren gemaakt
Het was echt Super lekker maar ik heb ipv hamblokjes kipfiletreepjes gebruikt want ik ben geen fan van hamblokjes
Maar ik ga het zeker vaker maken

Reply
Ingeborg Doornbos 15 maart 2022 - 18:30

Vandaag de macaroni gemaakt. Het smaakte heerlijk dit is een blijvertje
Heb het recept alleen aangepast. Heb glutenvrije macaroni en paneermeel gebruikt en vegan ham.. niet omdat ik geen vlees eet maar een tolerantie voor varkensvlees. Wil het ook nog een keer proberen met kip.

Reply
Timo Rietveld 17 januari 2022 - 23:48

Vraagje, hoeveel gram augurken is gewenst te gebruiken voor dit gerecht? ‘Een half potje’ is wat subjectief aangezien er verschillende maten potjes te koop zijn. Alvast bedankt!

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2022 - 08:41

Wij gebruiken altijd potjes augurken van 235ml, dus daar de helft ongeveer van!

Reply
Jelle 23 september 2021 - 22:44

Welk formaat ovenschaal gebruiken jullie bij dit gerecht? Deze schaal zie ik overigens terug bij diverse andere gerechten/recepten, vandaar .

Gr, Jelle.

Reply
SmaakMenutie 24 september 2021 - 10:30

Hoi Jelle, wij gebruiken hiervoor (en inderdaad ook andere recepten) een ovenschaal van ongeveer 23 cm!

Reply
Rianne 11 augustus 2021 - 18:58

Voor 100% gelukt, zeer smakelijk.

Reply
SmaakMenutie 12 augustus 2021 - 10:08

Fijn Rianne! Dat horen we graag 🙂

Reply
1 2 3 4 5