Snackballetjes
Deze gehaktballetjes maakte mijn moeder vroeger altijd thuis als er iemand jarig was. Ze waren een vast onderdeel van de feestelijke snacks die op de borrelplank lagen. Ze zijn namelijk de ideale ‘snackballetjes’: klein, smaakvol en perfect voor een borrel of een feestje. Het fijne is dat ze altijd in de smaak vallen, bij jong en oud. Ik kan me nog goed herinneren dat we met z’n allen urenlang aan het draaien waren in de keuken. Het lijkt een eenvoudige taak, maar met 2-3 kilo gehakt ben je wel even zoet. Nu maken we ze vaak met maar 300 gram gehakt, maar vroeger waren het hoeveelheden waar je een heel leger mee kon voeden!
De grootste uitdaging was altijd het draaien van de balletjes. Met zo’n grote hoeveelheid gehakt ging het niet zomaar even snel. Iedereen was aan de slag, zodat we sneller klaar waren, maar het resultaat was het altijd waard. De balletjes moesten klein zijn – ongeveer 10 gram per stuk, vergelijkbaar met een soepballetje. Dit maakte het werk wel intensief, want je kunt je voorstellen dat het draaien van tientallen of zelfs honderden kleine balletjes best tijdrovend is. Met de kleinere portie die we tegenwoordig gebruiken, maak je ongeveer 30 balletjes. Dat is genoeg voor een gezellige borrel met 4 tot 5 personen.
Een lekkere toevoeging aan de borrelplank
Vandaag de dag gebruik ik vaak 300 gram gehakt als ik deze gehaktballetjes maak. Het is precies genoeg voor een borrelplank met een aantal vrienden of familieleden. De balletjes zijn een heerlijke aanvulling op andere snacks zoals kaas, olijven of een stukje stokbrood. Het fijne van deze gehaktballetjes is dat ze ook prima koud gegeten kunnen worden, wat ze extra geschikt maakt voor een borrel. Het is een smakelijke traktatie die eenvoudig te bereiden is, maar met een beetje nostalgie.
Warm gevoel
Het geheim van deze gehaktballetjes ligt in de eenvoud. Het is geen ingewikkeld gerecht met talloze ingrediënten, maar juist dat maakt ze zo bijzonder. De combinatie van gehakt, wat kruiden en een beetje geduld zorgt voor een smaak die iedereen kan waarderen. Dit simpele recept zorgt voor een warm gevoel van thuis, elke keer als je ze maakt. Of je nu een verjaardag viert of gewoon gezellig een borrel hebt, deze gehaktballetjes mogen niet ontbreken op de plank!
44 reacties
Kunnen ze ook in de airfryer gebakken worden en zo ja, hoelang en op welke temperatuur?
Hi Nanny, wij hebben zelf geen airfryer! Maar het moet wel kunnen denk ik, maar op welke temperatuur weet ik niet.
Ik heb t geprobeerd, 8 min op 180gr en ze zijn heerlijk. Heb een zakje gewelde nasikruiden toegevoegd. Voorheen deed ik ze in de koekenpan en dan zijn ze vrij vet.
Heerlijk recept! Goede kruidenbalans en de aan de jus toegevoegde ketjap maakt het helemaal af! Echt bijzonder lekker! Ik heb een deel van het vet van de gehaktballetjes na het bakken weggegooid alvorens de ketjap toe te voegen om het geheel minder vet te maken.
Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Micha, leuk!
Klinkt lekker! Maar hoeft er geen zout en/of peper toegevoegd te worden?
Nee hoor dat is niet nodig! De kruiden geven meer dan voldoende smaak af 🙂
Hi, zijn deze balletjes ook nog lekker dag ervoor gemaakt en op dag zelf even opgewarmd.
En wat raden jullie dan aan even pan of oven?
Hi Chantalle, jazeker. Juist! Wij zouden ze even afgedekt in de magnetron opwarmen. En de oven zou ook kunnen!
Als ik 500 gram gehakt heb. Hoe zit dat dan met de overige ingrediënten. Moet ik die dubbel rekenen?
Hoi Melissa, nee zeker niet alles verdubbelen maar net iets meer van de ingrediënten max. x 1,5. Succes!
Ik heb perongeluk alle ketjap bij de gehakt gedaan
Wat kan ok het beste doen om het steviger te krijgen?
Ojee! Extra paneermeel of een beschuitje fijn knijpen. Succes en geniet ervan!