Home Erik's Asia Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes

lekker voor bij de borrel!

door SmaakMenutie
Indische gehaktballetjes

Snackballetjes

Deze gehaktballetjes maakte mijn moeder vroeger altijd thuis als er iemand jarig was. Ze waren een vast onderdeel van de feestelijke snacks die op de borrelplank lagen. Ze zijn namelijk de ideale ‘snackballetjes’: klein, smaakvol en perfect voor een borrel of een feestje. Het fijne is dat ze altijd in de smaak vallen, bij jong en oud. Ik kan me nog goed herinneren dat we met z’n allen urenlang aan het draaien waren in de keuken. Het lijkt een eenvoudige taak, maar met 2-3 kilo gehakt ben je wel even zoet. Nu maken we ze vaak met maar 300 gram gehakt, maar vroeger waren het hoeveelheden waar je een heel leger mee kon voeden!

Indische gehaktballen

De grootste uitdaging was altijd het draaien van de balletjes. Met zo’n grote hoeveelheid gehakt ging het niet zomaar even snel. Iedereen was aan de slag, zodat we sneller klaar waren, maar het resultaat was het altijd waard. De balletjes moesten klein zijn – ongeveer 10 gram per stuk, vergelijkbaar met een soepballetje. Dit maakte het werk wel intensief, want je kunt je voorstellen dat het draaien van tientallen of zelfs honderden kleine balletjes best tijdrovend is. Met de kleinere portie die we tegenwoordig gebruiken, maak je ongeveer 30 balletjes. Dat is genoeg voor een gezellige borrel met 4 tot 5 personen.

Indische gehaktballetjes maken

Een lekkere toevoeging aan de borrelplank

Vandaag de dag gebruik ik vaak 300 gram gehakt als ik deze gehaktballetjes maak. Het is precies genoeg voor een borrelplank met een aantal vrienden of familieleden. De balletjes zijn een heerlijke aanvulling op andere snacks zoals kaas, olijven of een stukje stokbrood. Het fijne van deze gehaktballetjes is dat ze ook prima koud gegeten kunnen worden, wat ze extra geschikt maakt voor een borrel. Het is een smakelijke traktatie die eenvoudig te bereiden is, maar met een beetje nostalgie.

Indische gehaktballetjes recept

Warm gevoel

Het geheim van deze gehaktballetjes ligt in de eenvoud. Het is geen ingewikkeld gerecht met talloze ingrediënten, maar juist dat maakt ze zo bijzonder. De combinatie van gehakt, wat kruiden en een beetje geduld zorgt voor een smaak die iedereen kan waarderen. Dit simpele recept zorgt voor een warm gevoel van thuis, elke keer als je ze maakt. Of je nu een verjaardag viert of gewoon gezellig een borrel hebt, deze gehaktballetjes mogen niet ontbreken op de plank!

Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 270 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 ei
  • 5 el ketjap manis
  • 3 el paneermeel
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 tl djintan
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl gemalen laos
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 2 tenen knoflook en 2 (kleine) sjalotten ragfijn. Heb je een keukenmachine: gebruik deze dan voor een optimaal fijn resultaat. Als de stukjes sjalot te groot zijn dan vallen de ballen namelijk uit elkaar.
  • Gebruik een grote mengkom en voeg de gesnipperde knoflook en sjalot toe aan 300 g rundergehakt.
  • Voeg hier aan toe: 1 kleine tl djintan, 1 tl gemalen laos, 1 kleine tl ketoembar, 1 tl sambal oelek, 1 ei, 2 el ketjap manis en 3 à 4 el paneermeel.
  • Meng het geheel goed door elkaar en draai er mooie balletjes van (net wat groter dan een soepballetje, maar kleiner dan een bitterbal).
  • Neem een pan met dikke bodem en bak de balletjes op laag/middelhoog vuur in een scheutje zonnebloemolie een minuut of 10-15 tot ze stevig zijn.
  • Draai het vuur laag en voeg nog een flinke scheut (3 el) ketjap manis toe. Deksel op de pan, af en toe roeren en nog even laten sudderen in de ketjap. Voeg gerust meer ketjap toe. Laat ze nog minimaal 5 minuten rustig sudderen.

Indische balletjes

TIP

De balletjes zijn zowel koud als warm heerlijk!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

44 reacties

Nanny 30 december 2020 - 15:32

Kunnen ze ook in de airfryer gebakken worden en zo ja, hoelang en op welke temperatuur?

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:37

Hi Nanny, wij hebben zelf geen airfryer! Maar het moet wel kunnen denk ik, maar op welke temperatuur weet ik niet.

Reply
Nanny 31 december 2020 - 12:18

Ik heb t geprobeerd, 8 min op 180gr en ze zijn heerlijk. Heb een zakje gewelde nasikruiden toegevoegd. Voorheen deed ik ze in de koekenpan en dan zijn ze vrij vet.

Reply
Micha 21 december 2020 - 14:03

Heerlijk recept! Goede kruidenbalans en de aan de jus toegevoegde ketjap maakt het helemaal af! Echt bijzonder lekker! Ik heb een deel van het vet van de gehaktballetjes na het bakken weggegooid alvorens de ketjap toe te voegen om het geheel minder vet te maken.

Reply
SmaakMenutie 21 december 2020 - 15:22

Fijn dat de balletjes in de smaak vielen Micha, leuk!

Reply
R van der Meijden 19 december 2020 - 09:47

Klinkt lekker! Maar hoeft er geen zout en/of peper toegevoegd te worden?

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 09:20

Nee hoor dat is niet nodig! De kruiden geven meer dan voldoende smaak af 🙂

Reply
Chantalle 2 december 2020 - 15:35

Hi, zijn deze balletjes ook nog lekker dag ervoor gemaakt en op dag zelf even opgewarmd.
En wat raden jullie dan aan even pan of oven?

Reply
SmaakMenutie 3 december 2020 - 16:11

Hi Chantalle, jazeker. Juist! Wij zouden ze even afgedekt in de magnetron opwarmen. En de oven zou ook kunnen!

Reply
Melissa 21 november 2020 - 13:44

Als ik 500 gram gehakt heb. Hoe zit dat dan met de overige ingrediënten. Moet ik die dubbel rekenen?

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:36

Hoi Melissa, nee zeker niet alles verdubbelen maar net iets meer van de ingrediënten max. x 1,5. Succes!

Reply
Debby 31 december 2022 - 12:00

Ik heb perongeluk alle ketjap bij de gehakt gedaan
Wat kan ok het beste doen om het steviger te krijgen?

Reply
SmaakMenutie 2 januari 2023 - 11:28

Ojee! Extra paneermeel of een beschuitje fijn knijpen. Succes en geniet ervan!

Reply
1 2 3 4 5